Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vnitřní, anebo vnější zateplení domu? Vše má svá pro i proti

aktualizováno 
Dlouho se tvrdilo, že zateplovat má cenu jen zvenčí. V opačném případě se podle této teorie většina lidí nevyhne technologickým chybám, kdy se rosný bod posune dovnitř konstrukce až k izolaci, kde se v zimě voda sráží a zeď hnije. Přesto se najdou stavitelé, kteří tomuto systému dávají přednost.

Pokud se zatepluje polystyrénem, bývá nalepený na sádrokartonové desce, takže už není potřeba řešit vnitřní omítky. | foto: Best.info

Příkladem může být stavební systém Unika od společnosti Best, která nabízí stavbu vnějšího opláštění z nosných dvaceticentimetrových betonových tvárnic. Firma tvrdí, že tento „francouzský“ systém zateplení je ve světě úplně běžný a není vůbec potřeba zateplovat zvenčí, jako se to dělá u nás.

Mezi uváděné výhody patří jednoduchost, úspora nákladů na hrubou stavbu. Stavba je prý tak jednoduchá, že je snadné eliminovat technologické chyby.

Výhody a nevýhody

Výhody:   

  • vhodný pro přízemní budovy s přerušovaným vytápěním (rodinné domy typu „bungalov“, rekreační budovy, školky, malotřídní školy, prodejny a budovy pro služby, administrativní budovy výrobních areálů, výrobní budovy, dílny, sklady) 
  • nedochází k akumulaci tepla do stěn, tzn. velmi rychlé vytopení místností a s ním spojené vysoké úspory za vytápění 
  • vyšší povrchová teplota obvodové zdi, lepší teplotní pohoda
  • rychlá, polosuchá výstavba bez ohledu na  klimatické podmínky 
  • montáž nevyžaduje stavbu lešení 
  • instalace lepením bez mechanického zásahu do obvodových zdí 
  • izolační vrstva se sádrokartonem řeší zároveň vnitřní úpravu stěn 
  • možnost použití sytých fasádních barev (při použití tmavých odstínů barev je izolant chráněn obvodovou zdí proti nadměrnému přehřívání) 
  • rozsáhlé možnosti architektonického řešení fasády  

Nevýhody:

  • odlišné provádění hrubé stavby (např. řešení napojení vnitřních příček na obvodové zdi) 
  • vyšší nároky na  dodržení technologicky správného postupu pro vyloučení vzniku tepelných mostů
  • oproti vnějšímu zateplení zmenšení vnitřního prostoru domu

Tento systém se však chová jinak než objekty zateplené klasicky, tedy zvenčí. Topení v těchto budovách je třeba navrhovat tak, aby bylo schopné rychle regulovat teplotu uvnitř. Nedochází totiž k akumulaci tepla ve stěně, proto se dům chová více spíše jako dřevostavba.

Ale hlavně se systém vnitřního zateplení propaguje v případech, kde památkáři zakážou jakkoliv upravovat vnější fasádu. Jsou ale i někteří stavaři, kteří systému fandí i u novostaveb. „Uživatelé oceňovali rychle dosažitelnou tepelnou pohodu vnitřního prostředí po příchodu ze zaměstnání při aplikaci přerušovaného vytápění v průběhu dne. Pro letní období se doporučuje na osluněných stranách instalovat na okna žaluzie a interiéry budov účinně větrat. Příznivé uživatelské chování bytových domů pro nás bylo příjemným překvapením,“ prohlásil Zdeněk Kutnar z fakulty architektury na ČVUT Praha.

Projektant Stanislav Šembera ze společnosti SPS projekt říká, že je opravdu u nás běžnější zateplovat zvenčí. Podle našich zažitých vědomostí by teoreticky měl být problém s kondenzací páry v konstrukci. „Jenže dělali jsme projekt do Francie a oni se divili, že to takto děláme. Říkají: Já přijdu z práce, zatopím si a mám za hodinu teplo. A dělají to nejen někde na Riviéře, ale i v horách, kde jsou drsnější podmínky než u nás. A s kondenzací jsme podle našich měření problém taky nenašli,“ popisuje.

Je to hodně i o tradici. My jsme zvyklí na tepelnou akumulaci stěn, jinde to neřeší a zatopí si jenom tam a tehdy, když to potřebují. Stejně k tomu přistupují i v severských zemích, kde je ohromné množství domů s lehkou konstrukcí, která se chová podobně.

Podle Šembery však nelze zateplovat jen tak ledabyle, je třeba důsledně zateplit nejen strop, ale i stěny a podlahy, aby se dovnitř nedostaly „studené“ konstrukce. Vnitřní zateplení se nedělá tak, že by se prostě stěny oblepily polystyrenem, ale polystyrén je nalepený na sádrokartonových deskách. Na ně lze bez problémů navěsit i kuchyň a další těžké předměty.

Je ale pravda, že proti vnitřnímu zateplení je i hodně současných českých odborníků. Například expert na tepelnou ochranu budov Jiří Šála kdysi na serveru TZB-info.cz publikovat článek, podle kterého nelze vnitřní zateplení rozhodně doporučit a doprovodil to i schématy znázorňujícími, jak probíhají změny teplot uvnitř vnější konstrukce v závislosti na vnější teplotě.

Dáváte přednost vnějšímu, anebo vnitřnímu zateplení?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 3. září 2015. Anketa je uzavřena.

Jedině vnějšímu, mám rád tepelnou akumulaci stavby 513
Vnitřnímu, připadá mi to dneska rozumnější 158
Autor:


Témata: Francie, zima, Stavba


Nejčtenější

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Další z rubriky

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.