Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Voňavé domácí rohlíky a housky jako malované. Krok za krokem

Po letech konzumace průmyslových rohlíků už jsme skoro zapomněli, jak chutná domácí pečivo. Cena po započítání ceny surovin a energie bude sice srovnatelná s pečivem z obchodu, pochutnáte si ale stokrát víc.

Upéct kvalitní rohlíky je práce tak na hodinku a když si přivstanete, můžete je mít vyndané z trouby dřív, než se vzbudí ostatní členové rodiny. A když si těsto připravíte večer, půjde to po ránu ještě rychleji.

Abyste se vyvarovali začátečnických chyb, vybrali jsme ten nejjednodušší recept a vyzkoušeli ho krok za krokem.

Co budete potřebovat

Většinu surovin máte běžně doma. Na asi 12 kousků pečiva si připravte:

- půl kostky droždí (nebo dvě lžičky sušeného)

- 1 lžičku cukru krupice

- 300 ml polotučného mléka

- 1 lžičku soli

- 500 gramů hladké mouky

- 1 celé vejce

- 1 žloutek

2 lžíce oleje (rozpuštěného másla)

- na posypání podle chuti sezamové semínko, mák, kmín, papriku nebo hrubou mořskou sůl

Nejprve si připravte kvásek. Do misky dejte asi 50 mililitrů ohřátého (vlažného) mléka, přidejte rozdrobené droždí, špetku soli a lžíci cukru. Nádobku zakryjte utěrkou a postavte ji asi na půl hodiny na teplé místo.

Nalámejte půl kostky droždíPořádně propracujte těsto

Zatímco budete čekat, než vám kvásek vzejde, do větší mísy vsypte mouku, osolte ji. Pak vlijte připravený kvásek, olej, žloutek, zbylé mléko a pořádně propracujte. Postup odpovídá klasickým postupů přípravy těsta.

Pokud zrovna nepatříte k ranním ptáčatům a přemýšlíte, jak si práci ulehčit předem, v tomto bodě se zastavte. Těsto si připravte už večer, zabalte ho do potravinářské fólie a uložte na noc do chladničky. Ráno už jen plynule pokračujte, jen nezapomeňte těsto znovu pořádné prohníst.

Nakonec pochánek pomoučeteKynutí urychlíte v rozehřáté troubě

Ať už jste se vrhli do přípravy naráz nebo jste bochánek právě vytáhli z ledničky, v obou případech pokračujte dál tím, že ho lehce zaprášíte hladkou moukou a necháte asi půl hodinku vykynout. Kynutí můžete urychlit tím, že si zahřejete troubu na 100 °C, pak těsto vykyne za pět minut.

Až vám těsto noblesně vzejde, vyndejte ho na pomoučněnou pracovní desku.

Na housku si vykrojte kousky, ze kterých vyválíte jednotlivé prameny

Pokud chcete tvořit housky, těsto si rozdělte zhruba na 10 až 12 dílů, každý z nich rozkrojte ještě na další tři menší dílky. Vyválejte z nich delší prameny a spleťte jako copánek.

Na rohlíky těsto rozdělte na třetiny, zkaždé části vyválejte placku a rozdělte na čtvrtinyRohlíky viňte od nejširší části ke špičce

Pokud si chcete pochutnat na rohlících, válečkem rozválejte zhruba z každé třetiny těsta kulatou placku. Tu nožem rozkrájejte (jako dort) na čtyři díly, čímž vzniknout trojúhelníky, které postupně zarolujte. Začněte od nejširší strany, přejděte až k cípku ve středu. Pokud rohlíky zatočíte, rázem z nich máte podkovičky.

Na posypku můžete použít podle chuti hrubozrnnou mořskou sůl, kmín, sezamové semínko, sladkou papriku nebo provensálské koření, které pečivo krásně ovoní.

Housky před pečením potřete rozkvedlaným vajíčkemPosypané rohlíky před tím, než je budete dávat do trouby

Pečivo přesuňte na plech vyložený pečicím papírem, potřete ho rozšlehaným vejcem, posypte a nechte ještě pár minut odpočívat. Nezapomeňte, že ještě lehce vyběhne.

Zakrátko je vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů, kde si pobudou přibližně 20 minut.

Rodinu budit nemusíte, vůně čerstvého pečiva by vzbudila i mrtvého. A navíc, tyto housky rozhodně nestačí ztvrdnout.

důležité tipy

  • Mléko na přípravu kvásku by mělo být tak teplé, abyste v něm bez problémů udrželi prst. Teplejší už by aktivní kvasnice zabilo
  • Pokud chcete mít pečivo nadýchanější, mouku prosejte
  • Do těsta můžete přidat jak rozehřáté máslo, tak olivový či obyčejný olej
  • Někdo do housek přidává pomazánkové máslo nebo majonézu. Ale proč dělat něco složitější, když krása spočívá právě v jednoduchosti
  • Nezapomeňte včas zapnout troubu, aby byla správně rozžhavená
  • Stejně tak můžete do trouby dát nakynout už hotové upletence, naběhnou doslova před očima
  • Upletené houstičky můžete potřít i vodou
  • Jestliže se vám zdá, že rohlíky na povrchu zezlátly rychleji a minutka vyměřující dobu pečení se ještě zdaleka nechýlí ke konci, snižte teplotu trouby zhruba na 130 stupňů

Autoři:
  • tisknout
  • sdílet
  • máte tip?

Egypt, Marsa Alam
Egypt, Marsa Alam

last-minute, all inclusive, letecky, 8 dní

cena za osobu od 13 990 Kč

Chorvatsko, IstrieChorvatsko, Istrie

od 4 190 Kč za osobu

Chorvatsko, Severní DalmácieChorvatsko, Severní Dalmácie

od 3 900 Kč za osobu

Voňavé domácí rohlíky a housky jako malované. Krok za krokem

Kresinka bude asi hlavně kvůli droždí. Ale zase to není ta gumová hmota, co se dá koupit ve většině velkých pekárenských...
juklíček z tohodle těsta neupečete rohlík  takový jak má být.chybí tam jedna podstatná složka a tu vám jako profesionální pekař...
astrax Jsem docela rád, že profesionální pekař nesděluje, co dává do těsta. Co oko nevidí, po tom se žaludek...
watchdog Dobrý, ale trochu to připomíná buchty. Výborné se sýry, ale steak bych si k tomu asi dát nemohl.
Vstoupit do diskuse

V diskusi je 70 příspěvků, poslední příspěvek 9. 6. 2010, 15:11

Nejčtenější

Ladislav Větvička, Přečteno: 17636

Propaganda jak za stryka Geblsa

Markéta Šichtařová, Přečteno: 12271

Změna DPH: Postavme jim pomník za blbost

Nejnovější

Pavel Starý, 19:15

Jistě, pane premiére


mobilní verze
© Copyright 1999–2014 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.