Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Voskovka papouščí (Hygrocybe psittacina)

  9:00aktualizováno  9:00

Voskovka papouščí | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

midiNěkteré houby mají prapodivná česká jména, některé jsou zase prapodivně zbarvené. U voskovky papouščí platí obě varianty, navíc 
připomínají barevné šťavnatky. Proto se můžeme i dnes setkat s názvem šťavnatka papouščí. Druhové jméno získala pro své žlutozelené zbarvení, jež připomíná papoušky vlnkované, tzv. andulky. U této voskovky platí pořekadlo, že co lahodí lidskému oku, nemusí vždy také lahodit ústům.

Klobouky jsou 1-2,5 cm široké, v mládí sklenuté, pak i rozložené s tupým hrbolem, slizké, prosvítavé, žlutozelené, místy zcela zelené, naspodu s řídkými, světle citronovými až žlutozelenými lupeny a slizkým, rovněž žlutozeleným, tenkým, 3-7 cm dlouhým a 2-6 mm širokým třeněm. Výtrusy jsou bezbarvé, hladké a elipsoidní.

Kde a kdy roste

Voskovka papouščí roste - místy celkem hojně - od srpna do listopadu, a to na zemi v trávě nebo mezi jinou vegetací na pastvinách, stráních i travnatých okrajích lesů.

Je nejedlá.

Autoři:


Témata: Lupenaté, Nejedlé


Nejčtenější

Za podivným chováním rybičky byl nádor.
Zlaté rybce vyoperovali nádor. Byla zmatená a plavala pozpátku

Dvacetiletá zlatá rybka už dlouho překonávala průměrný věk svého druhu a byla stále čilá a zdravá. Až v poslední době změnila své chování a lékař objevil...  celý článek

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Včelka si čistí tykadla.
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.