Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Vosy jdou po šunce, protože krmí larvy, vysvětluje entomolog

Sedíte s přáteli na terase a zjistíte že z vašich šunkových chlebíčků či grilovaného masa uždibují i vosy. Jako na našem videu. „Neměly by jít jen po sladkém?“ napadne vás. „Ne, chovají se naprosto přirozeně, vosy prostě jsou masožravé,“ připomíná entomolog Jakub Straka z Přírodovědecké fakulty UK v Praze.

Sice je podle něj trošku zarážející, že si vybraly právě šunku, ale asi široko daleko nic lepšího nebylo. „Maso, respektive veškeré proteiny, vosy samozřejmě žerou, protože s ním krmí své larvy. Ožerou vám klidně i maso na guláš, když na to přijde,“ konstatuje s úsměvem odborník na tento hmyz (čtěte zde, proč mají vosy ke konci léta špinavější žihadla, což způsobuje komplikace při štípnutí).

Vysvětlení je jednoduché a velice zajímavé. Vosy dělnice si skutečně kousky masa, v našem případě šunky, odnášejí a v hnízdě je rozžvýkají na kašičku, kterou nakrmí larvy. Obsažený protein larvy využijí pro sebe, z tuku vytvoří na oplátku cukerný sekret, z kterého pak vosí dělnice berou další energii na svoji práci. (Jak vosy od plného stolu odehnat, čtěte zde.)

„Pocit, že je teď vos abnormální množství a jsou agresivní, vzniká kvůli tomu, že s blížícím se koncem léta je vosích dělnic od počátku sezony skutečně nejvíc, krmí už nějakou čtvrtou generaci larev. Jejich počty už se ale zvyšovat nebudou. Léto je za zenitem a během srpna, maximálně do poloviny září se všechna vosí hnízda rozpadnou,“ uklidňuje entomolog a konstatuje, že například loni byly vosy jen méně vidět, protože léto bylo deštivé.     

S úbytkem larev, které vosím dělnicím vyrábějí „cukříky“, začne přibývat hnízd s hladovými vosami a ty se začnou s končícím létem o to více pídit po jakémkoliv zdroji cukru. „Logicky ho musí hledat jinde, proto se hladově vrhají na šťávy, dorty a hnijící ovoce,“ konstatuje odborník s tím, že někdy ke konci září či října vosy hynou a zmizí nám až do příští sezony z očí.

„Přezimují jen oplodněné královny a příští rok začne stejná kapitola nanovo. Zvykněme si, že i vosy jsou cennou součástí naší přírody a pomáhají nám zbavovat se jiného hmyzu. Tím totiž prioritně své larvy krmí. Na mase na našem talíři se přiživují jen tehdy, mají-li k tomu příležitost.“    

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Pronájem 1+kk 31m2 + sklep 2m2 nezař. novostavba 4patro výtah Brandýs nad Labem/ Stará Boleslav
Pronájem 1+kk 31m2 + sklep 2m2 nezař. novostavba 4patro výtah Brandýs nad Labem/ Stará Boleslav

Augustina Lukeše, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav - Brandýs nad Labem, okres Praha-východ
14 000 Kč/měsíc

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12