Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vrchní vrstvu natírejte raději syntetikou, tvrdí profesionální lakýrníci

Přestože reklama tlačí na používání ekologických, vodou ředitelných barev, profesionálové je na vrchní nátěr neradi používají. Téměř nikdy se neslijí do dokonale hladké vrstvy. Zůstávají proto u klasické syntetiky.

Vodou ředitelné barvy jsou určeny pro amatérské použití. Rychle schnou, nemusí se pracně ředit, nevydávají zápach. To jsou jejich výrazná pozitiva. "Jak to mám ale udělat, aby se mi vrchní vrstva slila do dokonale hladkého povrchu," ptá se jeden ze čtenářů. Podle většiny oslovených profesionálních lakýrníků není šance. Už z principu tím, že rychle schne, se podle nich barva nemá šanci rozlít do plochy.

Shodují se na tom, že dávají přednost vrchním syntetickým nátěrům. "Když už to opravdu někdo chce, tak mu to natřeme vodou ředitelnou barvou, podmínkou je ale použít váleček," říká Tomáš Ratinec. Ten byl z oslovených snad jediný. Ostatní zpívají shodnou písničku: "Voďáky vůbec nepoužíváme."

Na základ je vodou ředitelná ideální

Profesionální lakýrníci používají vodou ředitelné barvy pro základní nátěr. "Je to ideální už jen proto, že rychle uschne a brzy můžete pokračovat s vrchním nátěrem. A drobné stopy po štětinách štětce nevadí, povrch se stejně musí před nanášením vrchní vrstvy lehce přebrousit, takže se nerovnosti srovnají," říká malíř a natěrač Jiří Bureš.

Kombinace vodou ředitelného základu se syntetickou vrchní barvou nedělá problémy, ostatně i fládrovací souprava (ukázka aplikace je součástí videa) značkového výrobce obsahuje vodou ředitelný základ a syntetickou vrchní lazuru.

Jak na to

Podle Jiřího Bureše je důležité připravit si povrch hlavně při natírání dřeva. Je třeba ho zbrousit hrubším smirkovým papírem o hrubosti asi 80, základ se pak podle něho lépe nanáší a navíc se odstraní "chlupy" dřeva.

Na první zbroušení dřeva použijte hrubost smirkového papíru asi 80

Na plechovkách s vodou ředitelnými barvami sice často bývají instrukce, že je vhodné nanášet je pomocí štětců z umělých štětin, Jiří Bureš ale raději zůstává u klasiky. "Obyčejný štětec z prasečích štětin stojí pár korun, konečky jsou roztřepené a vlákno je ohebné, takže se s ním pohodlně pracuje," shrnuje.

Natírat byste měli zásadně v celé délce a po vláknech dřeva. Po zaschnutí základní vrstvy je vhodné povrch přebrousit, teď je ale nutné použít daleko jemnější smirkový papír. "Já osobně používám hrubost 240, ještě radši než papír ale používám brusnou houbu. S tou se snadno dostanu i do rohů, kde bych musel papír různě přehýbat. Je to prostě praktičtější," radí Bureš.

Na jemné přebroušení je praktická brusná houba s hrubostí zrna asi 240

Na vrchní vrstvu vyměňte štětec (pokud to tvar natíraného povrchu dovolí) za molitanový váleček. Na první pohled by se zdálo, že na první pokus zvládne ideální povrch, není to ale pravda. Po nanesení vrstvy se v barvě objevují drobné bublinky. Ty je možné odstranit tak, že se zlehka, jen vahou válečku samotného, přejede po natřené ploše. Případně je možné "dolaďovat" ještě velmi lehkým přetřením štětcem. Tady má výhodu delší doba zasychání syntetické barvy, je více času na případné opravy.

"Je tu ale velké riziko pro nezkušené, kteří budou natírat takzvaně nastojato, třeba zárubně. Mnoho z nich si nabere na štětec hodně barvy a nepodaří se jim ji pořádně rozetřít. Než zaschne, začne stékat a udělají se kapky. V tom spočívá zrada barvy, která schne déle," připomíná Jiří Bureš.

Vyjadřuje tím vlastně dilema, které si musí protrpět každý, kdo se chystá začít s natíráním: buď to natřu snadno a rychle vodou ředitelnou barvou, ač ne s ideálním povrchem, anebo to budu tak dlouho zkoušet, až přijdu na "grif" profesionálů a dosáhnu i efektu ideálního povrchu.

Co používají další profesionálové

Tomáš Ratinec: Na vrchní vrstvu v drtivé většině používáme syntetiku, ale když si to někdo vyloženě přeje, tak i vodou ředitelnou barvu, musí to být ale tam, kde lze použít molitanový váleček.
Josef Malík: "Voďáky" vůbec nepoužíváme, jen syntetiku nebo polyuretan, podle situace.
Luděk Pacola: Tak to vůbec nepoužíváme, pro běžné nátěry jen syntetiku, váleček by to sice řešil, ale máme zkušenost, že pak je horní vrstva velmi slabá a málo trvanlivá.
Václav Motl: Z běžné výroby nevím o vodou ředitelné barvě, která by se dokázala dobře slévat, takže nezbývá než použít klasickou syntetickou barvu. Ta je ale zrádná pro amatéry, protože má tendenci stékat. Jestli chcete mít dobře nalakováno, je podle mě lepší obětovat pár korun než se trápit s něčím, co neumíte, a dívat se na pokaženou práci.

Autoři:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025