Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vrchní vrstvu natírejte raději syntetikou, tvrdí profesionální lakýrníci

aktualizováno 
Přestože reklama tlačí na používání ekologických, vodou ředitelných barev, profesionálové je na vrchní nátěr neradi používají. Téměř nikdy se neslijí do dokonale hladké vrstvy. Zůstávají proto u klasické syntetiky.

Vodou ředitelné barvy jsou určeny pro amatérské použití. Rychle schnou, nemusí se pracně ředit, nevydávají zápach. To jsou jejich výrazná pozitiva. "Jak to mám ale udělat, aby se mi vrchní vrstva slila do dokonale hladkého povrchu," ptá se jeden ze čtenářů. Podle většiny oslovených profesionálních lakýrníků není šance. Už z principu tím, že rychle schne, se podle nich barva nemá šanci rozlít do plochy.

Shodují se na tom, že dávají přednost vrchním syntetickým nátěrům. "Když už to opravdu někdo chce, tak mu to natřeme vodou ředitelnou barvou, podmínkou je ale použít váleček," říká Tomáš Ratinec. Ten byl z oslovených snad jediný. Ostatní zpívají shodnou písničku: "Voďáky vůbec nepoužíváme."

Na základ je vodou ředitelná ideální

Profesionální lakýrníci používají vodou ředitelné barvy pro základní nátěr. "Je to ideální už jen proto, že rychle uschne a brzy můžete pokračovat s vrchním nátěrem. A drobné stopy po štětinách štětce nevadí, povrch se stejně musí před nanášením vrchní vrstvy lehce přebrousit, takže se nerovnosti srovnají," říká malíř a natěrač Jiří Bureš.

Kombinace vodou ředitelného základu se syntetickou vrchní barvou nedělá problémy, ostatně i fládrovací souprava (ukázka aplikace je součástí videa) značkového výrobce obsahuje vodou ředitelný základ a syntetickou vrchní lazuru.

Jak na to

Podle Jiřího Bureše je důležité připravit si povrch hlavně při natírání dřeva. Je třeba ho zbrousit hrubším smirkovým papírem o hrubosti asi 80, základ se pak podle něho lépe nanáší a navíc se odstraní "chlupy" dřeva.

Na první zbroušení dřeva použijte hrubost smirkového papíru asi 80

Na plechovkách s vodou ředitelnými barvami sice často bývají instrukce, že je vhodné nanášet je pomocí štětců z umělých štětin, Jiří Bureš ale raději zůstává u klasiky. "Obyčejný štětec z prasečích štětin stojí pár korun, konečky jsou roztřepené a vlákno je ohebné, takže se s ním pohodlně pracuje," shrnuje.

Natírat byste měli zásadně v celé délce a po vláknech dřeva. Po zaschnutí základní vrstvy je vhodné povrch přebrousit, teď je ale nutné použít daleko jemnější smirkový papír. "Já osobně používám hrubost 240, ještě radši než papír ale používám brusnou houbu. S tou se snadno dostanu i do rohů, kde bych musel papír různě přehýbat. Je to prostě praktičtější," radí Bureš.

Na jemné přebroušení je praktická brusná houba s hrubostí zrna asi 240

Na vrchní vrstvu vyměňte štětec (pokud to tvar natíraného povrchu dovolí) za molitanový váleček. Na první pohled by se zdálo, že na první pokus zvládne ideální povrch, není to ale pravda. Po nanesení vrstvy se v barvě objevují drobné bublinky. Ty je možné odstranit tak, že se zlehka, jen vahou válečku samotného, přejede po natřené ploše. Případně je možné "dolaďovat" ještě velmi lehkým přetřením štětcem. Tady má výhodu delší doba zasychání syntetické barvy, je více času na případné opravy.

"Je tu ale velké riziko pro nezkušené, kteří budou natírat takzvaně nastojato, třeba zárubně. Mnoho z nich si nabere na štětec hodně barvy a nepodaří se jim ji pořádně rozetřít. Než zaschne, začne stékat a udělají se kapky. V tom spočívá zrada barvy, která schne déle," připomíná Jiří Bureš.

Vyjadřuje tím vlastně dilema, které si musí protrpět každý, kdo se chystá začít s natíráním: buď to natřu snadno a rychle vodou ředitelnou barvou, ač ne s ideálním povrchem, anebo to budu tak dlouho zkoušet, až přijdu na "grif" profesionálů a dosáhnu i efektu ideálního povrchu.

Co používají další profesionálové

Tomáš Ratinec: Na vrchní vrstvu v drtivé většině používáme syntetiku, ale když si to někdo vyloženě přeje, tak i vodou ředitelnou barvu, musí to být ale tam, kde lze použít molitanový váleček.
Josef Malík: "Voďáky" vůbec nepoužíváme, jen syntetiku nebo polyuretan, podle situace.
Luděk Pacola: Tak to vůbec nepoužíváme, pro běžné nátěry jen syntetiku, váleček by to sice řešil, ale máme zkušenost, že pak je horní vrstva velmi slabá a málo trvanlivá.
Václav Motl: Z běžné výroby nevím o vodou ředitelné barvě, která by se dokázala dobře slévat, takže nezbývá než použít klasickou syntetickou barvu. Ta je ale zrádná pro amatéry, protože má tendenci stékat. Jestli chcete mít dobře nalakováno, je podle mě lepší obětovat pár korun než se trápit s něčím, co neumíte, a dívat se na pokaženou práci.

Autoři:




Nejčtenější

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Další z rubriky

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.