Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bezpečnostní třída? Nové zárubně? Sedm tipů, jak vybrat vchodové dveře

aktualizováno 
Prakticky každé dveře se dají otevřít, záleží jen na době, která je potřeba k překonání překážky, a na hluku, který zloděj při tom udělá. Kvalitním dveřím se proto raději vyhne, aby ho při činu někdo nevyrušil.

Bezpečnostní protipožární dveře FAB Protekt splňují 3. bezpečnostní třídu. | foto: FAB

Ochrana domova začíná u dveří. A protože jsou dnes metody zlodějů různorodé - od hrubého násilí k sofistikovanému překonávání zámků - je potřeba výběr dveří řešit se vším všudy. Bezpečnostní dveře přesně tohle nabízí, navíc se vyrábí v mnoha zajímavých designech. Jak tedy takové bezpečnostní dveře vybrat a na co se zaměřit? Připravili jsme sedm jednoduchých tipů.

1.Zjistěte si bezpečnostní třídu dveří

Bezpečnostní třída je naprostý základ. Zjednodušeně řečeno určuje, jak jsou dveře či zámky odolné proti nejrůznějším zlodějským technikám. A podle ní se orientují i pojišťovny, které vám pojistnou událost uznají pouze v případě, že vaše zabezpečení bylo minimálně ve třetí bezpečnostní třídě.

2.Dveře musí odolat násilí

Řada zlodějů se s nějakým složitým překonáváním zámků vůbec nenamáhá. Prostě používá sílu. Sekeru, palici, kopání, zkouší dveře vyrazit ramenem a oblíbená jsou i páčidla.

„Obyčejné dveře z nekvalitního materiálu jsou pro ně přímo pozvánkou. Proto myslete na to, ať vaše dveře mají bezpečnostní prvky, přes které se zloděj nedostane,“ vysvětluje bezpečnostní odborník Jan Hrnčíř ze společnosti Assa Abloy.

Před hrubým násilím vás a vaše dveře ochrání ocelové výztuhy, ocelový rám či ocelová dvouplášťová konstrukce s aktivními a pasivními jistícími body, které zvyšují odolnost dveří proti jejich vytlačení ze zárubně, vysazení ze závěsů či vypáčení.

3.Pamatujte na kvalitní zámek i kování

Vždy je potřeba počítat i se zloději, kteří využívají méně destruktivní metody a zaměřují se na překonání cylindrické vložky. Pořiďte si takovou, která má ochranu proti nejrůznějším zlodějským technikám.

Významnou roli hraje i bezpečnostní kování, které dokáže vložku takzvaně schovat a zloděj se k ní vůbec nedostane.

4.Ke dveřím patří i nové zárubně

„Koupíte si kvalitní bezpečnostní dveře, a ty zavěsíte do desítky let starých zárubní. Zloděj přijde, opře se do dveří a je vevnitř,“ vysvětluje Hrnčíř. Podle něj správné dveře poznáte právě tak, že se dodávají i se speciálními zárubněmi.

Pokud si nejste úplně jisti, že je dokážete sami namontovat, obraťte se na odborníky. Kvůli nesprávně nainstalovaným zárubním mohou dveře špatně doléhat, nepůjdou otevírat a ruší se i funkce speciálních těsnění.

5.Větší počet zámků zajistí větší bezpečí

Jeden zámek může zloděj překonat, pokud ale přidáte další, už může mít větší problémy. „Platí tu jednoduchá přímá úměra. Čím víc zámků, tím víc bezpečí. Navíc přídavné zámky se zase překonávají jiným způsobem a zloděje to může odradit,“ říká Jan Hrnčíř.

Pro ty, co třeba zamykat zapomínají a při odemykání stále hledají klíče, nabízí FAB zajímavé řešení – bezdrátový motorický zámek FAB Entr, který na zamykání pamatuje za vás, odemknout lze navíc dálkovým ovládáním, mobilem nebo pouhým otiskem prstu (psali jsme o něm zde).

6.Žádný hluk ani zápach

Obtěžuje vás hluk či zápach ze společných prostor domu? Vybírejte bezpečnostní dveře tak, aby měly speciální silikonové těsnění, přes které se žádné nežádoucí vlivy nedostanou.

7.Odolnost proti požáru

Možná máte před očima těžké kovové protipožární dveře, které sotva zavřete. Proti ohni a kouři ale existuje i lehčí, jednodušší a přitom funkční způsob ochrany.

Je jím protipožární těsnění, které utěsní dveře tak, že se mezi ně a zárubně nedostane oheň ani kouř. Opravdu kvalitní dveře jsou schopné odolávat plamenům minimálně třicet minut.

Autor:


Témata: Hluk, Zabezpečení


Nejčtenější

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Další z rubriky

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.