Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bezpečnostní třída? Nové zárubně? Sedm tipů, jak vybrat vchodové dveře

aktualizováno 
Prakticky každé dveře se dají otevřít, záleží jen na době, která je potřeba k překonání překážky, a na hluku, který zloděj při tom udělá. Kvalitním dveřím se proto raději vyhne, aby ho při činu někdo nevyrušil.

Bezpečnostní protipožární dveře FAB Protekt splňují 3. bezpečnostní třídu. | foto: FAB

Ochrana domova začíná u dveří. A protože jsou dnes metody zlodějů různorodé - od hrubého násilí k sofistikovanému překonávání zámků - je potřeba výběr dveří řešit se vším všudy. Bezpečnostní dveře přesně tohle nabízí, navíc se vyrábí v mnoha zajímavých designech. Jak tedy takové bezpečnostní dveře vybrat a na co se zaměřit? Připravili jsme sedm jednoduchých tipů.

1.Zjistěte si bezpečnostní třídu dveří

Bezpečnostní třída je naprostý základ. Zjednodušeně řečeno určuje, jak jsou dveře či zámky odolné proti nejrůznějším zlodějským technikám. A podle ní se orientují i pojišťovny, které vám pojistnou událost uznají pouze v případě, že vaše zabezpečení bylo minimálně ve třetí bezpečnostní třídě.

2.Dveře musí odolat násilí

Řada zlodějů se s nějakým složitým překonáváním zámků vůbec nenamáhá. Prostě používá sílu. Sekeru, palici, kopání, zkouší dveře vyrazit ramenem a oblíbená jsou i páčidla.

„Obyčejné dveře z nekvalitního materiálu jsou pro ně přímo pozvánkou. Proto myslete na to, ať vaše dveře mají bezpečnostní prvky, přes které se zloděj nedostane,“ vysvětluje bezpečnostní odborník Jan Hrnčíř ze společnosti Assa Abloy.

Před hrubým násilím vás a vaše dveře ochrání ocelové výztuhy, ocelový rám či ocelová dvouplášťová konstrukce s aktivními a pasivními jistícími body, které zvyšují odolnost dveří proti jejich vytlačení ze zárubně, vysazení ze závěsů či vypáčení.

3.Pamatujte na kvalitní zámek i kování

Vždy je potřeba počítat i se zloději, kteří využívají méně destruktivní metody a zaměřují se na překonání cylindrické vložky. Pořiďte si takovou, která má ochranu proti nejrůznějším zlodějským technikám.

Významnou roli hraje i bezpečnostní kování, které dokáže vložku takzvaně schovat a zloděj se k ní vůbec nedostane.

4.Ke dveřím patří i nové zárubně

„Koupíte si kvalitní bezpečnostní dveře, a ty zavěsíte do desítky let starých zárubní. Zloděj přijde, opře se do dveří a je vevnitř,“ vysvětluje Hrnčíř. Podle něj správné dveře poznáte právě tak, že se dodávají i se speciálními zárubněmi.

Pokud si nejste úplně jisti, že je dokážete sami namontovat, obraťte se na odborníky. Kvůli nesprávně nainstalovaným zárubním mohou dveře špatně doléhat, nepůjdou otevírat a ruší se i funkce speciálních těsnění.

5.Větší počet zámků zajistí větší bezpečí

Jeden zámek může zloděj překonat, pokud ale přidáte další, už může mít větší problémy. „Platí tu jednoduchá přímá úměra. Čím víc zámků, tím víc bezpečí. Navíc přídavné zámky se zase překonávají jiným způsobem a zloděje to může odradit,“ říká Jan Hrnčíř.

Pro ty, co třeba zamykat zapomínají a při odemykání stále hledají klíče, nabízí FAB zajímavé řešení – bezdrátový motorický zámek FAB Entr, který na zamykání pamatuje za vás, odemknout lze navíc dálkovým ovládáním, mobilem nebo pouhým otiskem prstu (psali jsme o něm zde).

6.Žádný hluk ani zápach

Obtěžuje vás hluk či zápach ze společných prostor domu? Vybírejte bezpečnostní dveře tak, aby měly speciální silikonové těsnění, přes které se žádné nežádoucí vlivy nedostanou.

7.Odolnost proti požáru

Možná máte před očima těžké kovové protipožární dveře, které sotva zavřete. Proti ohni a kouři ale existuje i lehčí, jednodušší a přitom funkční způsob ochrany.

Je jím protipožární těsnění, které utěsní dveře tak, že se mezi ně a zárubně nedostane oheň ani kouř. Opravdu kvalitní dveře jsou schopné odolávat plamenům minimálně třicet minut.

Autor:


Témata: Hluk, Zabezpečení


Nejčtenější

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Vlci se štěňaty. V pražské zoo lze na vlastní oči pozorovat, jak probíhá...
Vlci v pražské zoo vychovávají pět vlčat. Boj o maso probíhá každý den

Pět dvouměsíčních vlčat se líně povaluje i navzájem škádlí před ústím nory, schovaným pohledům návštěvníků ležícími kmeny stromů. Zdánlivě se nic neděje, ale...  celý článek

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Další z rubriky

Rybenka domácí (Lepisma saccharina)
Rybenky milují vlhko a tmu. Zbavíte se jich i bez chemie

Drobný světloplachý hmyz, který možná občas zahlédnete v koupelně nebo v komoře, velkou paseku nenadělá. Pokud se ovšem nepřemnoží. Jak tomu zabránit? Pomoci...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Citronový sirup má při použití hnědého třtinového cukru krásně medovou barvu....
Domácí ovocná šťáva jako cukrová bomba i domácí limonády bez cukru

Studená čistá voda se dá pít po celý rok, jenže v létě máme přece jen větší spotřebu tekutin. A chuť také na něco jiného. Na řadu pak přijdou jak sladké...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.