Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výbornou poctivou pizzu zvládnete i doma, jen nechte odpočinout těsto

  1:29
Bez odleželého těsta, vyzrálých rajčat a kvalitního olivového oleje dobrou pizzu neuděláte, přestože je její příprava v podstatě velmi jednoduchá. Navíc těsto na pizzu využijete i jako základ na přípravu neodolatelné slané sýrové „bábovky“ zvané focaccia al formaggio (čti fokača al formadžo).

Těsto na pizzu si připravte nejlépe den dopředu, má se nechat minimálně 12 hodin odležet v ledničce. Pokud z něj budete péct opravdu jen pizzu, použijte při rozdělávání droždí perlivou vodu, pizza bude křupavější.

Jak na přípravu těsta na pizzu

Budete potřebovat 1 kg hladké mouky, 2 lžíce panenského olivového oleje, kostku droždí, zhruba půl litru vlažné vody a sůl.

Droždí rozdělejte s vlažnou vodouDroždí rozdělané s vlažnou vodou a olivovým olejem po částech přidávejte do hnětače k hladké mouce

Droždí rozdrobte do misky, přidejte vlažnou vodu, dvě lžíce olivového oleje a špetku soli a rozmíchejte. Směs s droždím přidejte do mísy k hladké mouce a zpracujte v suché, ale vláčné těsto, které se nelepí. Můžete použít i elektrický hnětač jako Emanuele.

Hotové těsto na pizzu by se nemělo lepit Hotové těsto roztrhněte na čtyři díly, z kterých vytvořte bochánky Bochánky těsta na pizzu nechte odpočinout minimálně 12 hodin ve folii  lednici, těsto na bábovku nechte naopak odpočívat v teple

Hotové těsto rozdělte na čtyři čtvrtkilové bochánky, zabalte je do fólie a nechte alespoň 12 hodin odležet v lednici. Pokud chcete polovinu těsta použít na přípravu slané bábovky se sýrem, nechte si dva bochánky naopak odležet v teple, stačí na dvě hodiny.

Za půl dne už můžete péct pizzu

Emanuele peče doma pizzu na klasickém obdélníkovém plechu, prý to tak v Itálii dělají i v řadě restaurací. Celou připraví jako Margheritu s mozzarellou a bazalkou pro děti, na půlku ale ještě přidá šest ančoviček jako na Napoletanu, kterou mají rádi dospělí.

Chcete-li to udělat stejně, připravte si 300 g loupaných rajčat v plechovce, 300 g mozzarelly, pár lístků bazalky, 6 ančoviček, cukr, sůl a panenský olivový olej. Rajčata rozmixujte v míse a dochuťte je špetkou soli, lžící olivového oleje a lžící cukru.

Plech na pečení vymažte olivovým olejem. Odleželé těsto nejprve na prkénku roztlačte do stran do tvaru obdélníku, pak ho přeneste na plech a prsty roztáhněte až do krajů vymazaného plechu.

Odleželé těsto prsty roztáhněte po celém plechu vymazaném olivovým olejemTěsto potřete rajčatovou směsí, ozdobte plátky mozzarelly a lístky bazalky. Na půlku přidejte ještě filátka ančoviček

Těsto potřete připravenou rajčatovou směsí, ozdobte plátky mozzarelly a lístky bazalky. Na jednu půlku přidejte ještě filátka ančoviček.

Obrázek není k dispozici

Vše zakápněte olivovým olejem a pečte v rozpálené troubě při nejvyšší teplotě. Délku pečení si musíte ohlídat, je závislá na vlastnostech trouby. V každém případě ale musí být okraje těsta upečené dozlatova.

Slaná bábovka se sýrem neboli focaccia al formaggio

Pokud už máte připravené těsto na pizzu, vezměte jeden z bochánků odpočívajících alespoň dvě hodiny v teple (250 g), jinak si připravte těsto stejné jako na pizzu (viz recept na pizzu a úvodní video) a nechte ho dvě hodiny v teple odpočívat.

Dále budete potřebovat 150 g hladké mouky na podsypávání těsta a suroviny na směs, kterou zapracujete do odpočinutého těsta na pizzu, tzn. 120 g sýra pecorino nebo jiného měkčího ovčího sýra, 80 g parmazánu, 3 celá vejce, 2 žloutky, asi 100 ml panenského olivového oleje, sůl a sádlo na vymazání formy.

Zhruba 120 gramů sýru pecorino nebo jiného měkčího ovčího sýru nakrájejte na kostičkyDo misky rozklepněte tři vejce, přidejte dva žloutky, kostičky ovčího sýru a nastrouhejte parmazán

V míse rozšlehejte tři celá vejce a dva žloutky, přidejte na kostičky nakrájený sýr pecorino, strouhaný parmazán, olivový olej.

Přidejte ještě olivový olej a směs rozšlehejte metličkouSměs se krásně spojí, jen kousky ovčího sýra zůstanou celé

Vše dobře promíchejte, jen kousky pecorina zůstanou celé.

Rozšlehanou směs pak potřebujete zapracovat do bochánku kynutého těsta Při zapracovávání směsi do těsta vám pomůže hladká mouka, kterou si  těsto průběžně podsypávejte

Směs postupně spojujte s odleželým těstem na pizzu a přisypávejte mouku, až vypracujete vláčné těsto. Trošku rozšlehané směsi si nechte stranou na potření, tedy bez kousků pecorina.

Hotové těsto na bábovku nechte dvě hodiny kynoutNakynuté těsto na slanou bábovku se sýrem zdvojnásobí svůj objem

Z vypracovaného těsta udělejte bochánek, který poprášíte moukou, položte ho na misku, přikryjte ubrouskem a nechte opět 2 hodiny odležet v teple. Nakyne na dvojnásobek.

Nerezový hrnec vymažte vepřovým sádlemNakynuté těsto opatrně překlopte do vymazaného hrnce, můžete si přitom pomoci stěrkouNakynuté těsto navrchu potřete rozšlehaným vajíčkem

Poté si připravte nerezový hrnec nebo formu na bábovku, počítejte ale s tím, že focaccia hodně nabude. Vymažte hrnec poctivým vepřovým sádlem, nakynuté těsto překlopte z misky do formy, vršek potřete zbytkem vajíčkové směsi a hodinu pečte v předehřáté troubě na 180 °C.

Po upečení bábovce lehce pomožte dlouhým nožem od stěn hrnceBábovku z hrnce vyklopte a můžete ji nakrájet

Pak bábovce pomozte nožem od stěn hrnce, vyklopte ji a nakrájejte na díly. Focacciu podávejte ještě teplou, dokonalá je s parmskou šunkou.

Obrázek není k dispozici

Pokud si dnes vpodvečer o šesté nenecháte na Primě ujít poslední prázdninovou reprízu pořadu S Italem v kuchyni, dozvíte se, kde podle Emanuela dělají v Praze tu nejlepší pizzu, protože na ni mají tu správnou pec vyrobenou přímo v Neapoli. Díky tomu, že se rozpálí až na 500 stupňů, upeče se v ní křupavá pizza během minuty a deseti sekund.

Takovou pizzu doma samozřejmě neupečete, ale i tak se můžete od Emanuela naučit výbornou domácí Margheritu a Napoletanu (viz obě videa u tohoto článku). K tomu italský kuchař přidá ještě recept na cizrnový krém s pastou (pasta e ceci) a rýžový dezert (frittelle di riso).

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

24. března 2025