Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pekárna vyvinula nůž, který rozetře na chleba ztuhlé máslo z lednice

aktualizováno 
Designéři britské rodinné pekárny Warburtons vyřešili problém, jak namazat ztuhlé máslo na křehký toust tak, aby se pěkně rozteklo a toust se nerozlámal. Vyvinuli nůž vyhřívaný bateriemi.

Vyhřívaný nůž si poradí s máslem z ledničky. | foto: Warburtons.co.uk

"Po mnoha pokusech jsme vyladili optimální teplotu nože tak, aby to fungovalo. Nůž musí mít teplotu 41,8 °C a sami se můžete přesvědčit, jak perfektně funguje," tvrdí Stuart Jones ze známého pekařství.

Nůž vznikl průzkumem mezi 3 000 Brity, kdy byli dotazováni, jak řeší tento problém. Nejvíce z nich, 28 procent, rozehřívá máslo v mikrovlnné troubě, osm procent dává máslo na talířek na horní část toustovače, sedm procent nahřívá nůž na varné desce, jedno procento si pomáhá fénem.

"Tyto výsledky nás přesvědčily, že má smysl se problémem zabývat. A protože pekařina je dnes směs odborného řemesla a vědy, rozhodli jsme se na věc jít vědecky," vysvětluje Jones.

Nůž napájejí dvě tužkové baterie
Návod, jak pracovat s nožem

Po mnoha pokusech dospěli k názoru, že ideální teplota, která máslo přiměřeně rozehřeje, je 41,8 °C. Do rukojeti se vejdou dvě tužkové AA baterie. Spínač na rukojeti spojí baterie s topným tělesem v čepeli. Nůž je připraven k akci po třiceti vteřinách.

Datum započetí výroby ještě nebylo stanoveno, zatím existuje jen prototyp. Pekaři ještě nemají ani představu, kolik by sériově vyráběný nůž mohl stát.

Podívejte se, jak se pracuje s vyhřívaným nožem.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Unikátní sbírka karlovarských lázeňských pohárků, kterou spravuje Lukáš Lojín,...
Rodina má dva tisíce lázeňských pohárků, zaujaly i tým Guinessovy knihy

Když v roce 1951 kupoval karlovarský balneolog Jaroslav Dolina za tehdejších pět korun československých první karlovarský lázeňský pohárek, nemohl tušit, že...  celý článek

Malá akumulátorová pila je určena pro drobné práce kolem domu.
Bude na zahradách vládnout akutechnika? Její výsledky jsou stále lepší

Ještě před pár lety se zdálo, že akumulátorové zahradní stroje jsou jen drahou variantou pro několik nadšenců. Ale teď se ukazuje, že výkony se zvedají a...  celý článek

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.