Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pekárna vyvinula nůž, který rozetře na chleba ztuhlé máslo z lednice

aktualizováno 
Designéři britské rodinné pekárny Warburtons vyřešili problém, jak namazat ztuhlé máslo na křehký toust tak, aby se pěkně rozteklo a toust se nerozlámal. Vyvinuli nůž vyhřívaný bateriemi.

Vyhřívaný nůž si poradí s máslem z ledničky. | foto: Warburtons.co.uk

"Po mnoha pokusech jsme vyladili optimální teplotu nože tak, aby to fungovalo. Nůž musí mít teplotu 41,8 °C a sami se můžete přesvědčit, jak perfektně funguje," tvrdí Stuart Jones ze známého pekařství.

Nůž vznikl průzkumem mezi 3 000 Brity, kdy byli dotazováni, jak řeší tento problém. Nejvíce z nich, 28 procent, rozehřívá máslo v mikrovlnné troubě, osm procent dává máslo na talířek na horní část toustovače, sedm procent nahřívá nůž na varné desce, jedno procento si pomáhá fénem.

"Tyto výsledky nás přesvědčily, že má smysl se problémem zabývat. A protože pekařina je dnes směs odborného řemesla a vědy, rozhodli jsme se na věc jít vědecky," vysvětluje Jones.

Nůž napájejí dvě tužkové baterie
Návod, jak pracovat s nožem

Po mnoha pokusech dospěli k názoru, že ideální teplota, která máslo přiměřeně rozehřeje, je 41,8 °C. Do rukojeti se vejdou dvě tužkové AA baterie. Spínač na rukojeti spojí baterie s topným tělesem v čepeli. Nůž je připraven k akci po třiceti vteřinách.

Datum započetí výroby ještě nebylo stanoveno, zatím existuje jen prototyp. Pekaři ještě nemají ani představu, kolik by sériově vyráběný nůž mohl stát.

Podívejte se, jak se pracuje s vyhřívaným nožem.

Autor:




Nejčtenější

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Kompresor s digitálním ovládáním, který se vypne po dosažení nastaveného tlaku.
Kompresor do auta se hodí nejen na pneumatiky, ale i na míče či matrace

Malý dvanáctivoltový kompresor do auta stojí pár stokorun a nezabere v kufru místo. V létě, kdy se během prázdnin více cestuje, může zajistit první pomoc v...  celý článek

Koupání slonů probíhá v zákulisí.
Respekt tváří v tvář sloním obrům i hubička od Mamuta. V zákulisí zoo

Mazlení. Tulení. Krmení. Hlazení. Roztomilá mláďátka a oddaná zvířátka. To vše v krásném prostředí uprostřed zeleně, vody, květin a exotické zvěře. Prostě...  celý článek

Solární panely integrované do žaluzií
Nemáte na solární střechu? Ušetřete levnými solárními žaluziemi

Yevgen Erik z Kalifornie vymyslel systém pro všechny, kteří si nemohou na svou střechu namontovat solární panely. Nainstaloval je do žaluzií, které se neustále...  celý článek

Další z rubriky

Instalatér, ilustrační obrázek
PORADNA: Instalatér přehodil přívod teplé a studené vody. Jak to opravit

Při výměně kuchyňské baterie se instalatérovi povedlo přehodit přívod teplé a studené vody, popisuje čtenářka Marie. Jenže odjel na dovolenou, tak se ptá,...  celý článek

Rybenka domácí (Lepisma saccharina)
Rybenky milují vlhko a tmu. Zbavíte se jich i bez chemie

Drobný světloplachý hmyz, který možná občas zahlédnete v koupelně nebo v komoře, velkou paseku nenadělá. Pokud se ovšem nepřemnoží. Jak tomu zabránit? Pomoci...  celý článek

Váleček se hodí na hladké, rovné zdi.
Nejhorší sny kutila: hmoždinky a lepidla nedrží, sádra rychle tuhne

V čem začátečníci i mírně pokročilí tápou a chybují? Magazín MF Dnes ve své příloze DOMA zmapoval nejčastější problémy a doplnil je užitečnými radami, jak se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.