Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vylepšete recepty české kuchyně vynikajícím medvědím česnekem

Pořád ještě máte šanci užít si sezonu medvědího česneku. Nejenže léčí a čistí organismus. Díky své znamenité chuti jeho používání také příjemně zpestří jarní jídelníček. Koukejte toho využít, protože jakmile medvědí česnek odkvete, stáhne se pod zem a s jeho čerstvými lístky se můžeme zase na rok rozloučit.
Knedlíčky s bylinkami zajímavěji nejen vypadají, ale i chutnají.

Knedlíčky s bylinkami zajímavěji nejen vypadají, ale i chutnají. | foto: Stanislava Neradová

Chuť a aroma lístků medvědího česneku ten klasický hodně připomínají, jsou ale mnohem jemnější. Medvědí česnek roste planě v přírodě, jen musíte dát pozor, abyste si ho nespletli s hodně podobnými listy jedovaté konvalinky. Pokud už ale vyhnal květy, měli byste ho poznat bez problémů.

Jak medvědí česnek získat

Další možností je koupit čerstvé listy na trhu, od někoho přímo ze zahrádky, nebo si je vypěstovat na svém bylinkovém záhonu. Od zelinářů-pěstitelů se dají čas od času koupit sazeničky. Ale asi nejpohodlnější je nákup natrhaných lístků v supermarketu nebo velkoobchodech. Například Makro dováží vaničky lístků z rakouských pěstíren.

Zpracování listů v kuchyni

Listy česneku nejprve opláchněte v cedníku.Svěží zelené lístky medvědího česneku můžete do svého obvyklého jídelníčku úspěšně zařadit všude tam, kde jste zvyklí používat česnek. Abyste dobře poznali jeho chuť, určitě ho nejprve ochutnejte syrový - stačí ho nakrájet nebo nasekat na čerstvě upečený, nejlépe celozrnný chléb, namazaný třeba máslem. Nebo si ho přidejte do sýrové či tvarohové pomazánky.

Medvědí česnek bohatě uplatníte i v teplé kuchyni – do bramboráků, do polévek, do omáček, na ochucení těstovin. Nebojte se, šetrnou přípravou jeho aroma zachováte.

S listy česneku pracujte jako s jakoukoliv jinou listovou zeleninou. Pokud pochází z pěstírny, nevíte, čím ho zalévali. Proto nejprve listy opláchněte, nejlépe v teplé vodě. Pak je ještě pořádně prohlédněte, jestli se mezi nimi neschovává nějaký hmyz. Pak čisté, okapané listy pokrájejte na proužky nebo posekejte.

Tip na obědové menu:

Vhodnou kombinací může být například zeleninová polévka s kvasnicovými knedlíčky a medvědím česnekem obohacená nádivka k pečenému kuřeti a zelenému listovému salátu. Na obojí vystačíte zhruba se 100 g listů, ať již zakoupených nebo čerstvě nasbíraných. Listy jednoduše pokrájejte na proužky a vmíchejte do těsta na nádivku i na knedlíčky. Rozhodně s ním nešetřete.

Kvasnicové knedlíčky do polévky
Zkuste při přípravě játrových nebo kvasnicových knedlíčků nahradit klasické stroužky pokrájenými lístky medvědího česneku.Připravte si 4 kostky kvasnic, plátek másla, 1 cibuli, 1 celé vajíčko, strouhanku, 2 lžíce mléka, pokrájený medvědí česnek, mořskou sůl, čerstvě mletý černý nebo bílý pepř
Na másle zpěňte cibulku a na nízké teplotě nechte pozvolna zesklovatět. Cibulka nesmí zhnědnout, zhořkla by. Na cibulku rozdrobte kvasnice, které nechte rozpustit, a míchejte, až se voda odpaří a kvasnice jsou mazlavé. Hmotu přendejte do mísy, rozklepněte vajíčko, přidejte trochu mléka a zahustěte strouhankou. Těsto by nemělo být příliš řídké, ani moc husté. Osolte, opepřete a vmíchejte pokrájený česnek. Horkou lžící vykrajujte knedlíčky, které okamžitě vkládejte do vařícího zeleninového vývaru. Česnek si v knedlíčcích uchová své aroma.

Nádivka s medvědím česnekem
Čerstvě upečená nádivka je zajímavou přílohou ke kuřecím prsíčkům, místo brambor přidejte třeba hlávkový salát.Budete potřebovat 4 žemle nebo 4 rohlíky (pro 4 strávníky), 2 lžíce másla, mléko na zvlhčení, 100 g celých mandlí, 4 celá vajíčka, 300 g drůbežích jater, medvědí česnek, sůl, muškátový oříšek, pepř
Pečivo pokrájejte na kostičky, použít můžete bílé i celozrnné (zajímavou chuť nabízí například bageta se zapečenou cibulkou a česnekem). Mandle zhruba na deset minut ponořte do horké vody a oloupejte. Kostičky pečiva zvlhčete mlékem, přidejte pokrájená drůbeží játra a oloupané mandle. Pokrájejte je na menší kousky, můžete je nechat i celé nebo rozpůlené. Máslo lehce rozehřejte a vlijte do těsta. Osolte, nastrouhejte trochu muškátového oříšku a opepřete. Přidejte žloutky a z bílků si vytvořte sníh, který vmíchejte až nakonec, společně s pokrájeným česnekem - nádivka pak bude nadýchanější. Hmotu nalijte do vymazané formy a pečte zhruba při 180 stupních do zlatova.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Podzámecká zahrada v Kroměříži je plná energie a inspirace. I za deště

22. dubna 2024  10:42

Nemůžete zabloudit. Na spodní straně náměstí proběhnete mezi domy k zámku s právě opravovanou...

Liška byla nejlepším přítelem člověka, dřív než domestikoval psy, tvrdí studie

22. dubna 2024

Lidé kdysi patrně chovali lišky jako domácí mazlíčky dávno předtím, než se na scéně objevili...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...