Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vylepšete recepty české kuchyně vynikajícím medvědím česnekem

aktualizováno 
Pořád ještě máte šanci užít si sezonu medvědího česneku. Nejenže léčí a čistí organismus. Díky své znamenité chuti jeho používání také příjemně zpestří jarní jídelníček. Koukejte toho využít, protože jakmile medvědí česnek odkvete, stáhne se pod zem a s jeho čerstvými lístky se můžeme zase na rok rozloučit.

Knedlíčky s bylinkami zajímavěji nejen vypadají, ale i chutnají. | foto: Stanislava Neradová

Chuť a aroma lístků medvědího česneku ten klasický hodně připomínají, jsou ale mnohem jemnější. Medvědí česnek roste planě v přírodě, jen musíte dát pozor, abyste si ho nespletli s hodně podobnými listy jedovaté konvalinky. Pokud už ale vyhnal květy, měli byste ho poznat bez problémů.

Jak medvědí česnek získat

Další možností je koupit čerstvé listy na trhu, od někoho přímo ze zahrádky, nebo si je vypěstovat na svém bylinkovém záhonu. Od zelinářů-pěstitelů se dají čas od času koupit sazeničky. Ale asi nejpohodlnější je nákup natrhaných lístků v supermarketu nebo velkoobchodech. Například Makro dováží vaničky lístků z rakouských pěstíren.

Zpracování listů v kuchyni

Listy česneku nejprve opláchněte v cedníku.Svěží zelené lístky medvědího česneku můžete do svého obvyklého jídelníčku úspěšně zařadit všude tam, kde jste zvyklí používat česnek. Abyste dobře poznali jeho chuť, určitě ho nejprve ochutnejte syrový - stačí ho nakrájet nebo nasekat na čerstvě upečený, nejlépe celozrnný chléb, namazaný třeba máslem. Nebo si ho přidejte do sýrové či tvarohové pomazánky.

Medvědí česnek bohatě uplatníte i v teplé kuchyni – do bramboráků, do polévek, do omáček, na ochucení těstovin. Nebojte se, šetrnou přípravou jeho aroma zachováte.

S listy česneku pracujte jako s jakoukoliv jinou listovou zeleninou. Pokud pochází z pěstírny, nevíte, čím ho zalévali. Proto nejprve listy opláchněte, nejlépe v teplé vodě. Pak je ještě pořádně prohlédněte, jestli se mezi nimi neschovává nějaký hmyz. Pak čisté, okapané listy pokrájejte na proužky nebo posekejte.

Tip na obědové menu:

Vhodnou kombinací může být například zeleninová polévka s kvasnicovými knedlíčky a medvědím česnekem obohacená nádivka k pečenému kuřeti a zelenému listovému salátu. Na obojí vystačíte zhruba se 100 g listů, ať již zakoupených nebo čerstvě nasbíraných. Listy jednoduše pokrájejte na proužky a vmíchejte do těsta na nádivku i na knedlíčky. Rozhodně s ním nešetřete.

Kvasnicové knedlíčky do polévky
Zkuste při přípravě játrových nebo kvasnicových knedlíčků nahradit klasické stroužky pokrájenými lístky medvědího česneku.Připravte si 4 kostky kvasnic, plátek másla, 1 cibuli, 1 celé vajíčko, strouhanku, 2 lžíce mléka, pokrájený medvědí česnek, mořskou sůl, čerstvě mletý černý nebo bílý pepř
Na másle zpěňte cibulku a na nízké teplotě nechte pozvolna zesklovatět. Cibulka nesmí zhnědnout, zhořkla by. Na cibulku rozdrobte kvasnice, které nechte rozpustit, a míchejte, až se voda odpaří a kvasnice jsou mazlavé. Hmotu přendejte do mísy, rozklepněte vajíčko, přidejte trochu mléka a zahustěte strouhankou. Těsto by nemělo být příliš řídké, ani moc husté. Osolte, opepřete a vmíchejte pokrájený česnek. Horkou lžící vykrajujte knedlíčky, které okamžitě vkládejte do vařícího zeleninového vývaru. Česnek si v knedlíčcích uchová své aroma.

Nádivka s medvědím česnekem
Čerstvě upečená nádivka je zajímavou přílohou ke kuřecím prsíčkům, místo brambor přidejte třeba hlávkový salát.Budete potřebovat 4 žemle nebo 4 rohlíky (pro 4 strávníky), 2 lžíce másla, mléko na zvlhčení, 100 g celých mandlí, 4 celá vajíčka, 300 g drůbežích jater, medvědí česnek, sůl, muškátový oříšek, pepř
Pečivo pokrájejte na kostičky, použít můžete bílé i celozrnné (zajímavou chuť nabízí například bageta se zapečenou cibulkou a česnekem). Mandle zhruba na deset minut ponořte do horké vody a oloupejte. Kostičky pečiva zvlhčete mlékem, přidejte pokrájená drůbeží játra a oloupané mandle. Pokrájejte je na menší kousky, můžete je nechat i celé nebo rozpůlené. Máslo lehce rozehřejte a vlijte do těsta. Osolte, nastrouhejte trochu muškátového oříšku a opepřete. Přidejte žloutky a z bílků si vytvořte sníh, který vmíchejte až nakonec, společně s pokrájeným česnekem - nádivka pak bude nadýchanější. Hmotu nalijte do vymazané formy a pečte zhruba při 180 stupních do zlatova.

Autoři:




Nejčtenější

Jan Matějka se 106cm hlavatkou
Za hlavatkami musí čeští rybáři do zahraničí. U nás už téměř neexistují

U nás téměř vyhubená hlavatka je „vzácné zboží“ i v zahraničí. Lovit se smí jen v zimě, jinak je chráněná. A rybáři mají vyzkoušeno, že čím mizernější počasí...  celý článek

Ajabu je nesmírně komunikativní a návštěvníci ho přitahují jako magnet. U skla...
VIDEO: Malý Ajabu je asi největší ďáblík z pražských gorilích mláďat

Je mu osm měsíců, vlastně je to takové batole. Matka Shinda ho sice stále sleduje, ale jinak je gorilí kluk Ajabu poměrně samostatný a nebojácný chlapík. Do...  celý článek

Mršina, která zbyla po hodování vlků, je v zasněžené krajině spoutané mrazem...
VIDEO: Když sýkorky hodují na mršině, co zbyla po nočním lovu vlků

V lesích Podkarpatského vojvodství v Polsku se podařilo zachytit hodování sýkorek, nikoliv ovšem na krmítku. Aby přežily tuhou zimu, potřebují se pořádně...  celý článek

Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší.
Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.