Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Houbový guláš i bramborové placky si upečte přímo pod širým nebem

  0:24aktualizováno  0:24
Přenese vás do dětství, když Petra Pospěchová jako autorka Outdoorové kuchařky vzpomíná, jak si na výletě k Rešovským vodopádům v Jeseníkách dělali s rodiči a bratrem pauzu. Táta rozdělal oheň, na něj dal rozpálit ploché kameny a ona s bráchou zatím pomáhali mamince tvarovat placky z bramborového těsta.

Na výletě se u ohně zahřejte a ještě si na něm můžete připravit sladký špíz z ovoce nasbíraného cestou, děti to ocení. Stačí s sebou vzít ešus a smotat si do batůžku kousek drátu, i když použít se dají i větvičky, a pár ingrediencí. (Outdoorová kuchařka, Smart Press) | foto: David Turecký, zdroj: Outdoorová kuchařka, Smart Press

Hroudu těsta maminka obětavě nesla v batohu, ráno ji v rychlosti uplácala ze zbytku brambor z předchozího dne, ale tu vůni pečených brambor visící ve vzduchu už jejím dětem z paměti nikdo a nic nevezme. A jen to dokládá, nakolik máme jídlo spojené se vzpomínkami.

Samozřejmě je mnohem pohodlnější zajít do nejbližší hospůdky, pokud tedy nějakou máte při cestě. Jenže do přírody většinou utíkáme před světem a pro trochu klidu. A soukromí vlastního ohýnku, na kterém bublá v kotlíku houbový guláš nebo se v uhlících peče ryba v alobalu, a kromě štěbetání ptáků a pobíhání vašich ratolestí je vůkol klid, to nikde nekoupíte. Přitom je potřeba tak málo.

Fotogalerie

Třeba právě na ty zmíněné bramborové placky stačí pro čtyřčlennou rodinu 1 kg vařených brambor, 1 vejce, 250 g hrubé mouky, 100 ml javorového sirupu a sůl. Brambory doma uvaříte ve slupce, necháte zchladnout, oloupete a připravíte z nich těsto: jednoduše je nastrouháte najemno, smícháte s vejcem, moukou a dvěma špetkami soli a důkladně vypracujete. A zabalené do igelitového sáčku nebo plátýnka ho spolu s javorovým sirupem, sirkami nebo zapalovačem a pro jistotu i s víčkem od ešusu vezmete s sebou.

„V době oběda rozděláte na vhodném místě oheň, a to na vrstvě plochých kamenů. Když jsou kameny dosti nahřáté, část uhlíků z kamenů odhrábnete, povrch očistíte listím a na plochu dáte připravené placky z doneseného těsta. K obracení se hodí nejlépe dvě vidličky, zručnějším budou stačit i dva klacky. Hotové placky polévejte lehkou vrstvičkou javorového sirupu, můžete je také pomazat švestkovými nebo hruškovými povidly,“ radí Petra Pospěchová.

A přidává další vychytávky: “Stejně dobře jako bramborové těsto se dá použít i jiné, které se neroztéká a nebude se příliš chytat na improvizovanou plotnu z kamene. Lepší je proto vsadit na hrubou mouku. U bramborového těsta nevolte ze stejného důvodu jako základ brambory nové. Pokud by placky měly tendenci se lepit, je lepší je nejprve nechat dvě minutky péct na méně žhavé části kamene, pak je teprv přemístit do větší výhně. Pokud máte i tak obavy o výsledek, přibalte do batohu ešus, trošku sádla a pečte na víčku od ešusu jako na pánvi.“

Výlet s vařením si uděláte i v babím létě či na podzim

S končícím létem přicházejí houbové žně, také můžete mít při cestě rybí sádky či kukuřičné pole s klasy. Pstruha si necháte od rybářů vykuchat, přidáte k němu jen pár donesených ingrediencí, zabalíte ho do pečicího papíru a alobalu a upečete v řeřavých uhlících. Oloupané kukuřičné klasy zase opečete na improvizovaném grilu s trochou olivového oleje, posypané sladkou paprikou a solí. Na výletě lze celou spoustu toho, co míjíte, prostě proměnit v gurmánský zážitek ještě násobený tím, že na čerstvém vzduchu prostě lépe chutná.

Autorka tak, jak je jí to blízké. V přírodě a s ešusem.

Autorka tak, jak je jí to blízké. V přírodě a s ešusem.

„Jako houbaři s sebou jednoduše vezmete trochu sádla, cibuli, možná pár brambor. Kotlík, v němž budete vařit, poslouží jako košík, sbírat můžete i do plátěné tašky. V guláši se dobře uplatní jak hříbky, tak křemenáče, klouzky, ale také mladé pýchavky. Více druhů hub udělá zajímavější chuť,“ nepáře se s ničím outdoorová kuchařka Petra. A samozřejmě si k němu nezapomeňte vzít chleba.

Na pětilitrový kotlík vám podle jejího osvědčeného receptu bude stačit 1 kg hub, 1 větší cibule, 4 brambory, 2 lžíce sádla, sůl a majoránka. Houby důkladně očistíte a nakrájíte na větší kousky, brambory oloupete a nakrájíte na kostky, cibuli oloupete a nasekáte na drobné kostičky. V kotlíku nad ohněm rozpálíte sádlo, orestujete na něm cibuli, přidáte brambory a houby, krátce opečete a zalijete horkou vodou, stačí půl litru. Má-li být guláš řidší, ještě trochu přidáte. Necháte dusit, dokud houby i brambory nezměknou, pak osolíte, okořeníte majoránkou a necháte ještě chvíli probublávat. Místo majoránky můžete použít i divoké bylinky, třeba dobromysl rostoucí na slunných krajích cest.

Titulka Outdoorové kuchařky, kterou oceňují i horolezci.

Titulka Outdoorové kuchařky, kterou oceňují i horolezci.

Tohle evidentně není jen tak obyčejná tuctová kuchařka, což se týká jak autorky, tak její knihy. V té najdete celou řadu praktických a na vlastní kůži i žaludek vyzkoušených návodů, jak se nebát udělat si dobrodružný výlet téměř kamkoliv. Ať už půjde o jednodenní výšlap s dětmi, nebo trek do hor.

Petra Pospěchová ví, jak dopředu zařídit, abyste se z něj vrátili sice třeba úplně zdrbaní a špinaví, ale ne úplně hladoví, takže úplně obyčejně šťastní. Se zážitky, které vám nikdo nevezme.

Autor:




Nejčtenější

Francouzské tousty voní skořicí a jablky a dát si je můžete jako dezert či...
Tousty s jablky a se skořicí, francouzská sladká snídaně podle Pohlreicha

Dezert, který může fungovat docela dobře i jako snídaně, to je podle Pohlreicha francouzský toust, kombinující chuť jablek, medu a skořice. Jak říká známý...  celý článek

Fenka mopse Peppa se zhruba před měsícem ujala tří opuštěných koťat nalezených...
VIDEO: Fenka mopse se dojemně stará o tři opuštěná koťata z ulice

Když tři opuštěná slepá koťata nalezená na ulici v Londýně přivezli na začátku listopadu do útulku Battersea Dogs and Cats, byla to pro fenku mopse jménem...  celý článek

Kachní prsa marinovaná v cukru a soli se šalotkovou marmeládou a arašídovou...
Marmeláda ze šalotky je bomba. Nejen ke kachním prsíčkům

Šéfkuchař Petr Vlásek z restaurace AvantGarde vždycky nabídne překvapivá řešení, jak zdánlivě obyčejné jídlo obléci do nového hávu. V nejnovějším dílu sezonní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.