Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Letošní výnosy medu by mohly být vyšší, tvrdí včelaři

aktualizováno 
Milovníci medu by se podle svazu včelařů letos mohli těšit na vyšší výnosy. Podle některých z nich však nejvíc záleží na lokalitě a na množství potravy, které tam včely najdou.

Letošní výnosy medu by mohly být docela dobré. | foto: Profimedia.cz

„Letošní medné výnosy mohou být podle některých zpráv v Česku vyšší než v loňském roce. Rozhodující pro včelaře je vždy vliv přírody, tedy počasí a připravená včelstva v dobré kondici. Letošní zimní úhyny včelstev jsou také menší než minulý rok,“ uvedl Vít Holienčin z odborného oddělení Českého svazu včelařů.

Podle soukromého včelaře Petra Kavana medný výnos záleží na mnoha faktorech, z nichž spousta je vysloveně lokální, takže je těžké to nějak predikovat. „První se nabízí otázka snůšky – je jí dost a ve vhodnou dobu?“ ptá se řečnicky.

Například ovocné stromy, hlavní pozdně-jarní zdroj včelí pastvy, vykvetly podle něj v Polabí do ošklivého počasí, takže z nich včely nenanosily skoro nic. Na druhou stranu například na Trutnovsku kvetly později, kdy už bylo krásně, a včely je dokonale využily.

Druhou významnou složkou včelí pastvy je medovice, kterou produkují například mšice. „Ta je ještě více náladová než ovocné stromy. V závislosti na počasí a spoustě dalších nepostižitelných faktorů se mšice namnoží a pak je medovice hromada, anebo jich naopak je málo. Nebo se mšice sice namnoží, ale díky neobvykle dobrému zdravotnímu stavu stromů nedokážou konzumovat mízu (a tedy i vyrábět medovici) tolik. Nebo je medovice hodně, ale shodou okolností se poslední dobou velké množství včelařů nachází daleko od lesů, a tudíž ji včely stejně nemůžou nanosit. Už jenom předpovědět množství medovice v ten který rok je úkol hodný Sibyly,“ vysvětluje Kavan složitost predikace včelího hospodaření.

V závislosti na lokalitě mohou být další významné zdroje pastvy, třeba řepka. Jenže: letos místní zemědělec řepku nenasije, a snůšková situace v dané lokalitě je úplně jiná.

Na situaci s řepkou naráží i včelař Břetislav Pravda. „Jarní řepková snůška byla dobrá a včelaři teď med mají. Jenže tento med má nevýhodu, že velmi rychle krystalizuje, vydrží tak dva až tři měsíce. Takže je cestou med zpastovat, což ale každému nevyhovuje. U nás prodáme na deset kilo medu tak kilo pastovaného,“ vysvětluje včelař.

Celková výnosnost se nakonec řídí podle lokality a podle toho, jak kvetou například stromy. „Někteří včelaři budou úspěšnější, když jim kvetou lípy, někteří budou podprůměrní, když maji jen jarní snůšku,“ říká.

Problémy s nemocemi přes léto Pravda neočekává, podle něj spíš varoáza hrozí hlavně v podzimních a zimních měsících. Přes léto nemívají včelaři problém.

Autor:


Témata: Příroda, Vaření


Nejčtenější

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.