Vypěstujte si asijskou perilu, je to „kladivo“ na alergie - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vypěstujte si asijskou perilu, je to „kladivo“ na alergie

Chuť mibuny, mizuny, perily či jedlé chryzantémy většinou známe jen z čínských, japonských nebo thajských restaurací. Přitom není těžké vypěstovat si za pár týdnů vlastní "asijské" listí. Velmi se hodí do salátů, k dušenému masu či k přípravě špenátu.
Za pár týdnů po výsevu můžete sklízet jednotlivé mladé a křehké listy.

Za pár týdnů po výsevu můžete sklízet jednotlivé mladé a křehké listy. | foto: Profimedia.cz

Právě "greens", tedy listová zelenina určená do salátů nebo k rychlé tepelné úpravě, tvoří početnou skupinu typických asijských zelenin. Přestože patří do stejné čeledi brukvovitých jako zelí či květák, na první pohled to nepoznáte.

Některá má velké listy připomínající náš špenát nebo mangold, jiná drobné listy podobné celeru či kadeřavé petrželi. Také chutí nabízejí celou škálu, od jemné a nevýrazné po silnou a pikantní chuť hořčice.

Semínka se dají vysévat na záhon i do truhlíku

Když teď vysejete níže uvedenou asijskou listovou zeleninu, zhruba za pět týdnů už si z ní můžete uštipovat jednotlivé křehké lístky. Vzejití semínek uspíšíte přikrytím mikrotenovou fólií či netkanou textilií, půdu stále udržujte vlhkou.

Za pár týdnů po výsevu můžete sklízet jednotlivé mladé a křehké listy.
Asijské "greens" si můžete předpěstovat a poté vysadit na záhon či rozsadit do truhlíku. Lístky lze ale po pár týdnech sklízet i z přímého výsevu.

Asijské "greens" si můžete předpěstovat a poté vysadit na záhon či rozsadit do truhlíku. Mladé a křehké lístky lze ale po pár týdnech sklízet i z přímého výsevu.

Ani nemusíte mít zahradu, stejně dobře vám k pěstování rostlin pro zpestření salátů poslouží obyčejný truhlík, který umístíte na balkon či za okno. Počítejte ale s tím, že horké a dlouhé letní dny těmto rostlinám moc nesvědčí, takže vám uprostřed léta pravděpodobně vyběhnou do květu. Berte to jako daň za jejich rychlý růst.

Pokud byste si ale "greens" chtěli užívat na podzim, je ideální si v létě předpěstovat sadbu a velké rostliny poté dopěstovat na záhonu nebo je do truhlíků rozsadit. Sklízet je pak můžete celé, podobně jako náš hlávkový salát. Stačí jim kyprá půda dobře zásobená živinami a pravidelná zálivka. Dopěstování plně vyvinutých rostlin trvá 50 až 60 dnů, mladé listy ale budete moci sklízet už za měsíc.

Perila je ideální tip pro alergiky:

Perila je dostupná v červené i zelené formě a v obou je natolik aromatická, že odpuzuje hmyz, ale přitáhne vám na zahrádku motýly.
I takto lze servírovat sushi, na lístku perily.

Perilu můžete pěstovat v červené i zelené formě, využijete ji do salátů i při přípravě sushi.

Perila (Perilla frutescens) je bylinka z čeledi hluchavkovitých, vypadá zhruba jako kopřiva křížená s mátou. Pěstovat můžete zelenou i červenou formu; zelené se říká čínská bazalka, červené purpurová máta. Obě mají výrazně aromatickou a příjemně štiplavou chuť, takže se do salátů používají vyloženě jako koření. Oceníte je zejména k masu a rybám. 

Již staří Číňané perilu oceňovali jako významnou léčivku. A současné vědecké výzkumy potvrdily, že výtažky z perily mají prokazatelné antibakteriální, antiseptické a výrazné antioxidační účinky. Perila totiž umí v lidském těle snižovat produkci histaminu, látky odpovědné za nepřiměřenou alergickou reakci organismu na venkovní podněty. Sami alergici tvrdí, že po konzumaci perily pociťují výraznou úlevu.

Perile vyhovuje lehčí propustná půda a slunné stanoviště. Když bude spokojená, můžete z ní sklízet listy až do podzimu. Má úžasnou schopnost odpuzovat nevítaný hmyz a naopak přitahuje motýly. Proto se hodí pro pěstování ve společnosti rajčat nebo lilků a díky tomu si ji určitě oblíbí majitelé malých zahrad.

Seznamte se s další exotickou zeleninou do salátů

Mizuna má vysoký obsah vitamínu C, draslíku a vápníku, listy jsou ideální do...
Mibuna

Vlevo mizuna, vpravo mibuna. Obě mají podobné nároky na pěstování a jsou vhodné do salátů

Mizuna (Brassica rapa ssp. japonica) má dlouhé, štíhlé, stříhané listy na dlouhé stopce, s vysokým obsahem vitaminu C, draslíku a vápníku, výborné do salátů i na dušení. U dietářů jsou oblíbené pro nízký obsah cukrů. Plně dorostlá rostlina vytváří mohutnou vysokou růžici s několika růstovými vrcholy.

Mibuna (Brassica rapa ssp. japonica) je velmi podobná mizuně, jen listy má štíhlé, lžičkovité a celookrajné.

Komatsuna (Brassica rapa var. komatsuna) tvoří otevřenou růžici s velkými zelenými listy příjemně jemné hořčičné chuti, mladé listy jsou výborné na saláty, starší k dušení jako náš špenát. Není tedy divu, že anglicky se komatsuně říká "mustard spinach", tedy hořčičný špenát. Asiaté její listy konzervují solením a sušením nebo je nakládají do sojového nálevu.

Komatsuna přezdívaná hořčičný špenát

Čínská hořčice (Brassica juncea) je křehká aromatická zelenina, která se může chlubit celou skupinou odrůd a typickou hořčičnou chutí. Existují i odrůdy s výrazným červeným zabarvením žeber a listových čepelí (například RED GIANT), takže jídlu dodají i výrazný barevný akcent.

Listová hořčice, odrůda RED GIANT, s výrazným červeným zabarvením žeber. Křehká zelenina do salátů, výborná ve "špenátové" úpravě
Listová hořčice, odrůda RED GIANT, s výrazným červeným zabarvením žeber. Křehká zelenina do salátů, výborná ve "špenátové" úpravě

Listová hořčice s výrazným červeným zabarvením žeber, křehká zelenina do salátů i na "špenát".

S věkem rostliny se aroma zvyšuje, takže mladé listy mají jen jemný hořčičný akcent a hodí se do salátových směsí. Starší listy už mají chuť opravdu výrazně pikantní a jsou vhodné k masu, stačí je podusit ve wok pánvi, například s kuřecím či vepřovým.

Jedlá chryzantéma (Chrysanthemum coronarium) je pro náš jazyk chuťově nejzvláštnější. Číňané jsou přesvědčeni, že dodává životní sílu, takže z jejích listů i květů vaří čaj, mladé výhonky a okvětní lístky používají do salátů a z kořenů připravují čaj proti bolesti hlavy. Podobně si chryzantém váží i v Japonsku.

Jedlá chryzantéma má jemné listy bohaté na vitaminy, minerály a silice. Na snímku odrůda MAIKO.

Faktem je, že jemné stříhané listy jedlé chryzantémy (například odrůda MAIKO) jsou bohaté na vitaminy, hlavně provitamin A, minerály a silice. Je nenáročná a dobře obrůstá, takže se mohou odřezávat celé rostliny těsně nad zemí.

Nebo se zaštípne růstový vrchol a rostlina se rozvětví, takže lze průběžně sklízet jemné boční výhony. Když chryzanténě dopřejete dostatek vláhy, můžete sklízet mladé výhonky po několik měsíců. V kuchyni je využijete k přípravě salátů i jako přílohu k masu, jedlé květy se hodí ke zdobení pokrmů.

Autoři:
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy
Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy

A teď řekněte popravdě, kdo z vás si užívá denní kolotoč luxování a vytírání? Pokud to není váš oblíbený sport, Roborock Saros 10R vás zaručeně...

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025