Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vypěstujte si vlastní tabák: čas výsevu se blíží

  3:00
Vypěstovat tabák v domácích podmínkách není těžké, balíček semínek stojí několik desetikorun. Pěstovat ho lze nejen na zahradě, ale i doma v bytě.

Užijí si i kuřáci dýmky | foto: shutterstock.com

O tabáku

Tabák viržinský je jednoletá (v tropech může být i víceletá), 70 až 250 (i 300) cm vysoká bylina. Pochází z Jižní Ameriky, do Evropy byla dovezena asi v 1. polovině 16. století.

Tabák selský je jednoletá, 30 až 150 (i 170) cm vysoká, žláznatě chlupatá bylina. Pochází z Mexika, nyní se pěstuje prakticky všude ve světě.

Pro oba druhy platí, že zejména v jejich listech je obsažen prchavý alkaloid nikotin, dále nikotein, nikotelin, nikotimin, pyrolidin, n-methylpyrolin, anabasin. Dále jsou přítomny pryskyřice, silice, tříslovina, betain, piperidin, pyrrolidin, rutin, rhamnoglukosid kamferolu, flavony, kumariny, glykosidy, enzym. V listech je obsaženo až 13 % nikotinu, ve stonku méně a semena jsou takřka bez tohoto alkaloidu, zato obsahují až 30 % oleje. Nikotin je velmi silný a rychle působící jed, smrtelná dávka pro člověka činí asi 40 až 100 mg.

Jako někteří nadšenci doma vaří pivo nebo pečou chleba, tak i tabák lze poměrně úspěšně pěstovat v obýváku i na zahrádce. O podrobný návod, jak si poradit s pěstováním, nás požádal čtenář našeho magazínu, který ač není náruživým kuřákem, rád by si vyzkoušel, zda se lze v amatérských podmínkách dobrat uspokojivého výsledku. Berte proto dnešní článek ne jako návod, jak si zničit plíce, ale jako jeden z návodů k experimentu: lze si doma kvalitně připravit něco, co se reklamou prezentuje jako unikátní nenapodobitelný výrobek? Čas k výsevu se už navíc blíží.

Pro domácí pěstování se hodí dvě základní odrůdy. Tabák selský a viržinský. Pěstování tabáku selského je vhodnější pro začátečníky, protože je méně náročný na výkyvy počasí, naše chladnější klima mu nevadí, obsahuje víc nikotinu.

Oproti tomu tabák viržinský je vyšší a má větší listy, takže vynese víc tabáku, má jemnější chuť. Pěstování je ovšem náročnější. Rostlina je citlivá na chlad a při troše smůly v podobě chladného a zamračeného léta vůbec nemusí (když jej pěstujete venku) vykvést.

Než začnete

Tabák miluje hlavně slunná místa s lehčí půdou, nejlépe hlinito-písčitou, bohatou na humus a vyšším obsahem draslíku. Důležité je půdu často kypřit. Kyselost půdy by se měla pohybovat mezi pH 5.5-6.5 (max. 7).

Před samotným výsevem tabáku je vhodné připravit nejen půdu pro výsev, ale také pro sadbu. Pokud budeme sázet do venkovního záhonu nebo pole, je na podzim vhodné půdu zrýt do hloubky 25-30 cm. Případně přidat chlévský hnůj nebo kompost, pokud je půda chudá na živiny. Na jaře se půda zryje jen lehce, stačí pouze zkypřit.

Místo drahých květináčů lze použít i levné kbelíky po posledním malováníTrochu odlišná příprava nás čeká, jestliže nemáme záhon a chceme tabák pěstovat v bytě. Platí, že čím širší prostor rostlina bude mít, tím bude větší. Vhodné jsou co největší květináče, vzhledem k jejich cenám je možné použít i kbelíky z plastu o objemu 13-30 l, jaké zbudou třeba od barev po malování.

Do dna kbelíku vyvrtáme několik malých děr o průměru asi 10 mm. Naplníme je směsí běžného zahradnického substrátu a proseté hlíny  v poměru asi 1:3 s hrstí písku. U substrátu je vhodné zkontrolovat pH, zda není příliš kyselý. Pokud máme možnost, přidáme do květináče nebo kbelíku trochu říčního nebo rybničního bahna. Hnojení chlévským hnojem s ohledem na umístění květináče v bytě příliš nepřipadá v úvahu.

Na zahradu

Semena se zakryjí zvlhčeným igelitem proděravěným dírkamiNejlepší je použít výsevní substrát. Semena se sejí řídce, zhruba dva centimetry od sebe a zalévají se několik dní odstátou vodou - jsou totiž citlivá na chlór. Mohou se lehce poprášit malou vrstvou substrátu a opět lehce zvlhčit rozprašovačem. Miska s osevem se přikryje igelitem s propíchanými otvory, aby substrát mohl dýchat a vytvořilo se vhodné mikroklima.

Zajímavosti

- Při strojové výrobě cigaret se používá mnoho netabákových přísad, například u cigaretového papíru zvyšují bělost a zajišťují pravidelné hoření, značkovací pigmenty či lepidla (více ZDE). Pokud si svoji domácí cigaretu zabalíte do tabákového listu, podobným přísadám se vyhnete

- Přísady se dávají i do tabáku, mají za úkol vytvářet chuť charakteristickou pro jednotlivé značky, zvláčňují tabák a napomáhají výrobnímu procesu

- V internetových diskuzích mnozí chuť tabáku selského zatracují, podle jiných diskutujících ale spíše kouřili špatně fermentovanou surovinu. Chuť bude trochu jiná než u kupovaných značek (tak jako i jednotlivé tovární značky chutnají odlišně)

- Podle propočtů lze u kuřáka spotřebujícího denně krabičku cigaret ročně ušetřit i 20 000 korun

- Semena lze běžně sehnat na internetu, ve vyhledávači stačí zadat například semena tabáku

Osev by měl být stále zarosený. Umístěte ho například na parapet, kde je hodně světla, ale ne na přímé slunce. Asi za 3-4 dny semínka vyklíčí a za dalších 10 dní vyraší do výšky 1 cm. Krycí materiál sejměte až v okamžiku, kdy jej rostlinky dorostou. Před úplným odkrytím je dobré výsev postupně větrat, aby si rostlinky zvykaly na nižší vzdušnou vlhkost.

Tabák má rád hodně světlaJakmile mají sazeničky výšku 3-5 cm, je vhodný čas k jejich přesazení do větších nádob. Důkladně je zalijeme a připravíme si nové nádoby s obsahem substrátu a trochou čistého písku.

Nádoby neplníme po okraj, ale jen do dvou třetin objemu, protože během růstu sazeniček k nim budeme přidávat půdu do výšky spodních lístků, aby se nekřivil stonek rostlinky. Sazeničky přesazujeme po jedné, s použitím pinzety nebo malé lžičky. A dáváme pozor, abychom nepoškodili kořínky. Substrát přihrneme těsně pod spodní lístky a zalijeme.

V bytě

Rozříznutá láhevKdo nemá zahrádku, může tabák jednoduše vypěstovat i doma. Použije obyčejné PET lahve rozříznuté na dvě části. Do spodní části se udělá několik malých děr, nasype se substrát s trochou písku, přidá semínko a přiklopí zvlhčenou horní částí lahve s hrdlem přikrytým sáčkem s několika malými dírkami. Rostlina se stále vhčí stejně jako v předešlém případě, přesazuje se v okamžiku, kdy je rostlina tak velká, že se dotýká stěn nebo hrdla lahve. Kdo bude pěstovat v bytě, může přesazovat už během dubna, venku ho to čeká zhruba o měsíc později.

Když už roste

Tabák selskýVzdálenost sazenic by měla být u tabáku selského zhruba 0,5 m, tabák viržinský potřebuje metrový odstup.

Zalévat by se mělo jednou za dva až tři dny, nikdy ne přímo na rostlinu. Kromě zalévání a kypření a likvidace plevele je nutné ulamovat postranní kořenové odnože a spodní listy, které v průběhu růstu začnou skomírat nebo se zlomí.

Tabák viržinskýV rozmezí měsíce července až září (chladné letní počasí a příznivé babí léto mohou posunout kvetení až na začátek října) tabáky kvetou. U tabáku viržinského se doporučuje vyštipovat rašící květy, případně odstřihávat celé květní korunky. Tabák selský naopak tuto "operaci" nepotřebuje. Spíš by byla na škodu, protože bujení výhonků by pak probíhalo velice rychle a přestaly by růst jeho listy.

Co na to legislativa

Nakládání s tabákovými výrobky se řídí dle platného zákona č. 353/2003 Sb ze dne 26.9.2003 o spotřebních daních, zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů a vyhlášky č. 344/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky na tabákové výrobky.

Zmíněné zákony a vyhláška zejména stanovují podmínky, za jakých je možno tabákové výrobky prodávat, skladovat nebo dovážet (vyvážet), specifikují, co přesně tabákovým výrobkem je a jaké zdanění se na něj vztahuje. Dle § 101 zákona č.353/2003 Sb a § 1 vyhlášky č. 344/2003 Sb. není tabákovým výrobkem ani tabákové semeno, ani samotná rostlina, ale nanejvýš usušené tabákové listy a dále výrobky z něj (řezaný tabák, tabákový odpad, cigarety, doutníky atd.) Kompletní znění zákona i vyhlášky najdete na níže uvedených odkazech.

Tabákem, který si vypěstujete doma a zpracujete pro vlastní potřebu, se naše zákony (a stejně tak směrnice a vyhlášky EU) vůbec nezabývají, takže se nemusíte bát, že byste se dostali do nějakých problémů.

Další díl týkající se sklizně, sušení, fermentace a přípravy k použití přineseme příští středu.

Autoři:



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© Copyright 1999–2014 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.