Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak velký zásobník na teplou vodu koupit a na jakou teplotu ho nahřát

aktualizováno 
Jak velký zásobník na teplou vodu budu potřebovat do bytu a jak s ním mám pracovat, abych zbytečně neohříval vodu, kterou pak nevyužiji? ptá se čtenář.

Spotřeba teplé užitkové vody záleží hlavně na životním stylu. | foto: DZ Dražice

V první řadě si stanovte, kolik lidí ho bude využívat, kolik dětí, kolik dospělých. Pak uvažte, zda máte na bojler dost místa. Dalším faktorem je, kolik vody ve skutečnosti potřebujete – k vaření a hygieně. „Obecně se uvádí spotřeba 50 litrů na osobu, s tím počítají i projektanti. V praxi se ale počítá s tím, že nelze jen mechanicky objem násobit. Většinou se pro čtyřčlenou rodinu počítá s 120–litrovým zásobníkem,“ říká Zdeněk Eger z Pražské energetiky.

Kompletní návod k propočtu všech těchto veličin velmi dobře předvádí právě poradenské centrum PRE. Začněte kalkulačkou, kde si spočítáte skutečnou spotřebu vody v domácnosti. Najdete ji zde. Nejprve si klikněte na obrázek, kde jsou popsány jednotlivé kroky a pak už se můžete pustit přímo do počítání.

Fotogalerie

Můžete využít přednastavené průměrné hodnoty, nebo si „ušít“ hodnoty na míru. Třeba když víte, že umyvadlo na toaletě bude mít jen studený kohoutek, nebudete počítat s teplou vodou, jako je tomu v přednastaveném zadání.

Zkuste si také v kalkulačce měnit teplotu vody v bojleru. Uvidíte, že se snižující se teplotou se bude zvětšovat potřebný objem zásobníku. Ale pozor, bojler byste neměli nahřívat na teplotu vyšší než 65 °C, protože pak se výrazně zvyšuje vylučovaní vodního kamene, a snižuje se tak životnost zásobníku. Navíc se zvyšujícím se rozdílem teplot uvnitř a vně bojleru dochází k tepelným ztrátám. To znamená, že ohříváte vodu navíc a spotřebováváte energii navíc.

Nejvíce se však na výsledné velikosti podílí životní styl. Jestli na vaření použijete denně litr vody, nebo pět, není až tak podstatné. Ale pokud si denně čtyřčlenná rodina dopřeje plnou vanu, bude už potřebovat hodně velký bojler. A možná jej bude muset i přetápět.

Ostatně na kalkulačce si sami spočítejte, kolik teplé vody vyrobíte ředěním vřelé vody. Například když máte 80litrový bojler natopený na 65 °C, vyrobíte z něj 125 litrů vody teplé 45 °C. To je plná vana pro jednoho člověka. Když vodu budete nahřívat na maximálních 85 °C, vyrobíte 170 litrů. Už z tohoto jednoduchého výpočtu vyplývá, že vanomilci by měli počítat s velkými objemy zásobníků vody.

Autor:


Témata: úspory


Nejčtenější

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Další z rubriky

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Takto by mělo vypadat správně rozpálené uhlí.
Devět pravidel při grilování. Stačí je dodržet a nemůžete se splést

Grilovací sezona už naplno propukla a možná i ti, kdo jsou v tomto oboru naprostí nováčci, se také odhodlají vyzkoušet své umění u grilu. Nabízíme krátké...  celý článek

Ing. Jaroslav Míček - Jaroslav Míček
Zahradničtí dělníci

Ing. Jaroslav Míček - Jaroslav Míček
Zlínský kraj
nabízený plat: 19 000 - 25 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.