Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak velký zásobník na teplou vodu koupit a na jakou teplotu ho nahřát

aktualizováno 
Jak velký zásobník na teplou vodu budu potřebovat do bytu a jak s ním mám pracovat, abych zbytečně neohříval vodu, kterou pak nevyužiji? ptá se čtenář.

Spotřeba teplé užitkové vody záleží hlavně na životním stylu. | foto: DZ Dražice

V první řadě si stanovte, kolik lidí ho bude využívat, kolik dětí, kolik dospělých. Pak uvažte, zda máte na bojler dost místa. Dalším faktorem je, kolik vody ve skutečnosti potřebujete – k vaření a hygieně. „Obecně se uvádí spotřeba 50 litrů na osobu, s tím počítají i projektanti. V praxi se ale počítá s tím, že nelze jen mechanicky objem násobit. Většinou se pro čtyřčlenou rodinu počítá s 120–litrovým zásobníkem,“ říká Zdeněk Eger z Pražské energetiky.

Kompletní návod k propočtu všech těchto veličin velmi dobře předvádí právě poradenské centrum PRE. Začněte kalkulačkou, kde si spočítáte skutečnou spotřebu vody v domácnosti. Najdete ji zde. Nejprve si klikněte na obrázek, kde jsou popsány jednotlivé kroky a pak už se můžete pustit přímo do počítání.

Fotogalerie

Můžete využít přednastavené průměrné hodnoty, nebo si „ušít“ hodnoty na míru. Třeba když víte, že umyvadlo na toaletě bude mít jen studený kohoutek, nebudete počítat s teplou vodou, jako je tomu v přednastaveném zadání.

Zkuste si také v kalkulačce měnit teplotu vody v bojleru. Uvidíte, že se snižující se teplotou se bude zvětšovat potřebný objem zásobníku. Ale pozor, bojler byste neměli nahřívat na teplotu vyšší než 65 °C, protože pak se výrazně zvyšuje vylučovaní vodního kamene, a snižuje se tak životnost zásobníku. Navíc se zvyšujícím se rozdílem teplot uvnitř a vně bojleru dochází k tepelným ztrátám. To znamená, že ohříváte vodu navíc a spotřebováváte energii navíc.

Nejvíce se však na výsledné velikosti podílí životní styl. Jestli na vaření použijete denně litr vody, nebo pět, není až tak podstatné. Ale pokud si denně čtyřčlenná rodina dopřeje plnou vanu, bude už potřebovat hodně velký bojler. A možná jej bude muset i přetápět.

Ostatně na kalkulačce si sami spočítejte, kolik teplé vody vyrobíte ředěním vřelé vody. Například když máte 80litrový bojler natopený na 65 °C, vyrobíte z něj 125 litrů vody teplé 45 °C. To je plná vana pro jednoho člověka. Když vodu budete nahřívat na maximálních 85 °C, vyrobíte 170 litrů. Už z tohoto jednoduchého výpočtu vyplývá, že vanomilci by měli počítat s velkými objemy zásobníků vody.

Autor:




Nejčtenější

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Další z rubriky

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.