Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Zrádný burčák umí s člověkem pěkně zatočit. Jak ho vyrobit doma

aktualizováno 
Burčák je odměnou pro vinaře, který chce ochutnat první plody své práce. Jinak by musel čekat až do svatého Martina (11. 11.), kdy se otevírají mladá vína ze současné úrody. Svůj burčák si může vyrobit i malozahrádkář z pár desítek kilogramů hroznů.

Pro výrobu burčáku je důležitá cukernatost hroznů. Pokud budete využívat plodů sklizených až teď, tedy v období pozdního sběru, můžete dosáhnout cukernatosti 21 stupňů, když pro výrobu burčáku je pozdního sběru škoda. Proto profesionální vinař raději udělá víno.

Jak se měří cukernatost

Nejvíce se měří podle Československého normalizovaného moštoměru. Používá se ke stanovení cukernatosti moštu na území České republiky a Slovenska. Do jeho stupnice je zahrnut také vliv necukrů. Výsledky měření udávají počet kilogramů cukru ve 100 l moštu (°NM někdy též °ČNM).

Někteří odborníci radí, že na burčák je možné sbírat hrozny už od 15 stupňů, kdy obsahují i více kyselinek, které burčák osvěží. Jestliže se uznává, že na výrobu moštu a burčáku je potřeba zhruba 22 ° cukernatosti, tak na sto litrů je potřeba na zvýšení o jeden stupeň asi 1,1 kg cukru.

Pokud jste náhodou současnou úrodu hroznů ještě nestihli sklidit, ani špačci si ještě vaši zahradu nevyhlédli a zároveň si na vlastní víno netroufáte, máte iedální výchozí pozici pro výrobu vlastního burčáku. A navíc na něj nebudete čekat tak dlouho jako na vlastní víno.

Nejprve mechanicky oddělte stopky od bobulí a nahrubo pomačkejte a nechejte několik hodin odležet. Pak vylisujte šťávu a přelijte do kanystru nebo demižónu. Vždy zhruba do dvou třetin, aby měla šťáva prostor pro kvašení.

Nádobu pak dejte do místnosti s teplotou 15–25 °C a sledujte, co se bude dít. Jestliže se proces rozjíždí jen pomalu, volte teplejší prostor. Nádobu těsně neuzavírejte, vlivem kvašení se vyvíjejí plyny, nádoba by mohla vybouchnout. Stačí jen zakrýt kouskem kartonu.

Celý proces trvá kolem 15 dní (podle teploty v místnosti). Je důležité pořád koštovat, ostatně vinaři vědí, že když začne burčák správně „burčit“ a je ve skvělé formě, trvá to vždy jen několik hodin. Takže ve sklípcích se pracuje se šťávou před vypuknutím burčení a teplotou se reguluje její stav, aby bylo možné v sezoně nabízet každý den.

Na výrobu se podrobně podívejte ve videu. Reportérka Romana Navarová se obětovala a prošla celým provozem vinařství, kde vyrábějí i pravý moravský burčák. Zda ho okoštovala tolik, kolik má v těle krve, se ovšem nepřiznala.

Autor:


Témata: Zajímavosti


Nejčtenější

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.