Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Zrádný burčák umí s člověkem pěkně zatočit. Jak ho vyrobit doma

aktualizováno 
Burčák je odměnou pro vinaře, který chce ochutnat první plody své práce. Jinak by musel čekat až do svatého Martina (11. 11.), kdy se otevírají mladá vína ze současné úrody. Svůj burčák si může vyrobit i malozahrádkář z pár desítek kilogramů hroznů.

Pro výrobu burčáku je důležitá cukernatost hroznů. Pokud budete využívat plodů sklizených až teď, tedy v období pozdního sběru, můžete dosáhnout cukernatosti 21 stupňů, když pro výrobu burčáku je pozdního sběru škoda. Proto profesionální vinař raději udělá víno.

Jak se měří cukernatost

Nejvíce se měří podle Československého normalizovaného moštoměru. Používá se ke stanovení cukernatosti moštu na území České republiky a Slovenska. Do jeho stupnice je zahrnut také vliv necukrů. Výsledky měření udávají počet kilogramů cukru ve 100 l moštu (°NM někdy též °ČNM).

Někteří odborníci radí, že na burčák je možné sbírat hrozny už od 15 stupňů, kdy obsahují i více kyselinek, které burčák osvěží. Jestliže se uznává, že na výrobu moštu a burčáku je potřeba zhruba 22 ° cukernatosti, tak na sto litrů je potřeba na zvýšení o jeden stupeň asi 1,1 kg cukru.

Pokud jste náhodou současnou úrodu hroznů ještě nestihli sklidit, ani špačci si ještě vaši zahradu nevyhlédli a zároveň si na vlastní víno netroufáte, máte iedální výchozí pozici pro výrobu vlastního burčáku. A navíc na něj nebudete čekat tak dlouho jako na vlastní víno.

Nejprve mechanicky oddělte stopky od bobulí a nahrubo pomačkejte a nechejte několik hodin odležet. Pak vylisujte šťávu a přelijte do kanystru nebo demižónu. Vždy zhruba do dvou třetin, aby měla šťáva prostor pro kvašení.

Nádobu pak dejte do místnosti s teplotou 15–25 °C a sledujte, co se bude dít. Jestliže se proces rozjíždí jen pomalu, volte teplejší prostor. Nádobu těsně neuzavírejte, vlivem kvašení se vyvíjejí plyny, nádoba by mohla vybouchnout. Stačí jen zakrýt kouskem kartonu.

Celý proces trvá kolem 15 dní (podle teploty v místnosti). Je důležité pořád koštovat, ostatně vinaři vědí, že když začne burčák správně „burčit“ a je ve skvělé formě, trvá to vždy jen několik hodin. Takže ve sklípcích se pracuje se šťávou před vypuknutím burčení a teplotou se reguluje její stav, aby bylo možné v sezoně nabízet každý den.

Na výrobu se podrobně podívejte ve videu. Reportérka Romana Navarová se obětovala a prošla celým provozem vinařství, kde vyrábějí i pravý moravský burčák. Zda ho okoštovala tolik, kolik má v těle krve, se ovšem nepřiznala.

Autor:


Témata: Zajímavosti


Nejčtenější

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Další z rubriky

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Pečená jablka plněná rozinkami a mandlemi se skořicí a vanilkou
Pečená jablka s mandlemi a rozinkami jsou nepřekonatelná tečka na závěr

Sladká tečka, kterou připravil Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! je zároveň i tečkou za letošní řadou o grilování. Upekl jablka plněná sekanými...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.