Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Místo sušení bylinky louhujte v oleji nebo octu. Bomba do kuchyně

Doba bylinek vrcholí. Prodlužte si vůni léta přes celou zimu. Vyrobte si bylinkové oleje, octy a sirupy. Funguje to líp, než když bylinky normálně usušíte.

„Je to strašně jednoduché. Vezměte olivový olej, ponoříte do něj bylinky, jaké máte rádi. Nádobu dáte do trouby na pět šest hodin na 60 stupňů a to je celé. Po vychladnutí a scezení přelijete do nádob a v chladném sklepě nebo spíži vydrží až do příští sezony,“ popisuje Radek David, šéfkuchař restaurací La Veranda a Babiččina zahrada.

Právě v té druhé jmenované má „zásobárnu“ živých bylinek, které kuchaři běžně používají do vaření, a zásobuje jimi i La Verandu, která je v centru Prahy a takové prostorové možnosti nemá.

Můžete si vyrobit i vícedruhové oleje, například když do italské kuchyně používáte tymián, rozmarýn a bazalku, klidně si namíchejte.

„Ideální je ochucený olej použít až ke konci tepelné přípravy. Třeba když děláte špagety, tak až když k hotovému základu přidáte špagety s troškou vody, zakápněte hotové jídlo troškou tohoto oleje. Nechte probublat, prohoďte a uvidíte, jak ve styku s teplým pokrmem olej pustí vůni,“ vysvětluje David. Stejně tak je možné olej přidat i do omáček. „Anebo jako v italských restauracích, kde je zvykem nakapat si olivový olej jen tak na bagetu,“ přiznává se svému oblíbenému jídlu šéfkuchař.

Ochucené oleje jsou perfektní i na grilování. „Stačí jen vetřít olej do masa a nechat třeba přes noc v lednici. Tepelnou úpravou se rozvine vůně, která ochutí celou porci,“ přidává další možnost využití kuchař.

U výroby octa se postupuje trochu jinak. „Já používám vinný ocet, rozhodně nepoužívejte obyčejný kvasný, který se hodí tak na tlačenku. Ocet přivedete k varu a pak ho ochladíte zhruba na 40 stupňů. Mezitím si nastřihejte bylinky do nádob. Je možné použít i lahve, ale počítejte s tím, že je to hra pro trpělivé, než bylinky nastrkáte hrdlem,“ upozorňuje s tím, že určitě nesmíte před použitím zapomenout sklenice vypařit vřelou vodou.

K čemu takové octy. Představte si, že v zimě snadno neseženete estragon, který ale nutně potřebujete na přípravu bernské omáčky k masu. Takže použijete estragonový ocet a máte vyhráno. Nehledě k tomu, že estragon je ideální prostředek k léčení zažívacích obtíží.

Ochucené octy mohou „nakopnout“ hodně druhů omáček. Vzhledem k tomu, že naše gastrokultura hodně staví na kombinaci sladkého a kyselého, najde se hodně využití. Bylinky nechejte několik týdnů v lahvi a jednou týdně ji protřepejte. Pak můžete ocet scedit, ale není to nutné.

Bylinkové sirupy znaly už naše babičky. „Osobně vyrábím sirupy jako takzvané základní barové. To znamená, že na kilo cukru dávám kilo vody. Někdo dává vody více, někdo méně, záleží na tom, jak bude používat,“ vysvětluje Radek David.

Postup je podobný jak při výrobě octa. Rozpuštěná cukrová voda se přivede k varu a zchladí se na 40 °C a zalijí se jí bylinky. Sklenice se uloží do ledničky nebo chladného místa, po týdnu protřepají, po třech týdnech scedíme. Sirupy se však po celou dobu životnosti musí skladovat v chladu.

Místo bílého cukru můžete použít i přírodní třtinový, což je zdravější. Pokud však budete dělat limonády, zřejmě však zvolíte bílou variantu, abyste měli nápoj čirý.

Podívejte se na videa, kde najdete přesný postup přípravy krok za krokem.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

BRuNO family park láká rodiny s dětmi na výlet do Brna
BRuNO family park láká rodiny s dětmi na výlet do Brna

Brněnský BRuNO family park nabízí více než 40 atrakcí pro děti i rodiče. V moderním areálu najdete autíčka, lodičky, tobogany, skluzavky, bludiště,...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

24. března 2025