Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Výroba filcového hakisaku v několika jednoduchých krocích

aktualizováno 
Práce s vlněným rounem je nejen velmi příjemná, ale i poměrně jednoduchá. Má dokonce i terapeutické vlastnosti. Nic vám tedy nebrání, abyste si ji také nevyzkoušeli, dokonce i s poměrně malými dětmi. Můžete začít s výrobou vlněného antistresového míčku, zvaného hakisak.

Hotové antistresové filcové míčky, použitelné jako hračka pro menší děti i jako hakisak pro děti větší. | foto: Jana Svobodová

Plstění či filcování je technika ručního zpracování ovčího rouna. Provádí se za sucha i za mokra. Na plstěný míček využijete "mokrou" variantu. Pro mokré plstění je vhodná zvláště drsnější vlna, nebo naopak velmi jemná. V žádném případě na ni ale nepoužívejte vlnu s dlouhým vlasem. Kromě rouna a vody se při práci neobejdete bez mýdla, můžete použít klasické pevné i tekuté mýdlo.

Materiál potřebný na hakisak

Bílé nebarvené ovčí rouno, barevné ovčí rouno, nafukovací míček, mouka, rýže či jiné vhodné plnidlo, pevné nebo tekuté mýdlo, kus záclony nebo jiné prodyšné látky, kterou bude mýdlo dobře prostupovat.

Pracovní postup:

Pomocí trychtýře míček naplňte moukou nebo třeba rýží.1/ Nafukovací  míček naplňte pomocí trychtýře moukou, rýží, případně třeba špaldovými slupkami. S každým tímto plnícím materiálem bude příjemný na omak, čím bude těžší, tím se s ním bude lépe házet.

Naplněný míček uzavřete zasukováním a pěkně vytvarujte. 2/ Naplněný míček pěkně vytvarujte a "zasukujte", tedy zavažte na uzlík a pevně zatáhněte. Uzlík by měl být co nejmenší a schovaný dovnitř.

Míček nejprve zabalte do bílého nebarveného rouna.3/ Připravený míček obalte bílým nebarveným rounem tak, aby povrch míčku nikde neprosvítal. 


4/ Takto obalený míček poté stejně obalte i rounem barevným. Přitom nepoužívejte velké kusy, spíše jakoby pavučinkové kousky, které pevně přikládejte kolem dokola.


Míček obalený bílým i barevným rounem pevně zabalte do prodyšné látky.5/ Rounem ze všech stran dobře obalený míček vložte do připravené prodyšné látky a napevno ho v ní zatáhněte. Pak ho pomalu namáčejte do vlažné mýdlové vody a ze všech stran ho přes látku dostatečně dlouho mydlete a mydlete, přitom ho stále držte pevně zabalený v látce.

Téměř hotový, neusušený hakisak - po vytažení z vody.6/ Po vyjmutí míčku z látky se z něj nesmí nic odlupovat jako slupka od pomeranče. Pokud ano, vraťte ho do látky a pokračujte s mydlením, dokud nebude dokonale hladký a kompaktní. Pak ho nechte uschnout, na topení vám uschne do druhého dne, a je hotovo.

OvČÍ rouno na mokré i suché plstění:

Surová ovčí střiž poté, co ji oddělíte od ovčího hřbetu, představu příjemného a heboučkého materiálu zrovna nenaplňuje. Musí se nejprve vyprat v teplé vodě (nejlépe s přídavkem ekologického čistícího prostředku) a vysušit. Poté se může i obarvit, ať už přírodními pigmenty nebo běžnými barvami typu Cheds či Iberia. V každém případě se při barvení nešetří octem, který barvy nejen zafixuje, ale prospěje i dalšímu pročištění vlněného rouna. Po dalším usušení se vlna vyčeše kovovými hřeby. Výsledkem je hladké a hebké ovčí rouno, se kterým je radost dále pracovat.
V této formě ho také dostanete koupit ve výtvarných ateliérech či dílnách. Jakmile tento materiál "objevíte" vyzkoušíte si na vlastní kůži, jak příjemné je brát ho do ruky. Pak už vás nepřekvapí, jak je práce s ním uklidňující. První nápad na další zpracování ovčího rouna máte před sebou, další vám budeme přinášet.

Autoři:




Nejčtenější

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Další z rubriky

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Holandská omáčka je nedílnou součástí podávání chřestu, jehož sezona právě...
Holandská omáčka za minutu. K aktuálnímu chřestu, ale i rybám nebo masu

Je hotová asi za minutu a zvládne ji úplně každý. Oproti klasickému postupu u ní nehrozí riziko sražení a vyjde pokaždé naprosto perfektně.  celý článek

Ladislav Šumbera finišuje se svou 101 metrů dlouhou pomlázkou.
VIDEO: Se stometrovou pomlázkou se zapsal do české knihy rekordů

Když jde o koledu, je Ladislav Šumbera nekompromisní. Letos by se mohl vydat na koledu s vlastnoručně upletenou pomlázkou o délce 101 metrů. Zhruba o 40 metrů...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.