Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Výroba filcového hakisaku v několika jednoduchých krocích

aktualizováno 
Práce s vlněným rounem je nejen velmi příjemná, ale i poměrně jednoduchá. Má dokonce i terapeutické vlastnosti. Nic vám tedy nebrání, abyste si ji také nevyzkoušeli, dokonce i s poměrně malými dětmi. Můžete začít s výrobou vlněného antistresového míčku, zvaného hakisak.

Hotové antistresové filcové míčky, použitelné jako hračka pro menší děti i jako hakisak pro děti větší. | foto: Jana Svobodová

Plstění či filcování je technika ručního zpracování ovčího rouna. Provádí se za sucha i za mokra. Na plstěný míček využijete "mokrou" variantu. Pro mokré plstění je vhodná zvláště drsnější vlna, nebo naopak velmi jemná. V žádném případě na ni ale nepoužívejte vlnu s dlouhým vlasem. Kromě rouna a vody se při práci neobejdete bez mýdla, můžete použít klasické pevné i tekuté mýdlo.

Materiál potřebný na hakisak

Bílé nebarvené ovčí rouno, barevné ovčí rouno, nafukovací míček, mouka, rýže či jiné vhodné plnidlo, pevné nebo tekuté mýdlo, kus záclony nebo jiné prodyšné látky, kterou bude mýdlo dobře prostupovat.

Pracovní postup:

Pomocí trychtýře míček naplňte moukou nebo třeba rýží.1/ Nafukovací  míček naplňte pomocí trychtýře moukou, rýží, případně třeba špaldovými slupkami. S každým tímto plnícím materiálem bude příjemný na omak, čím bude těžší, tím se s ním bude lépe házet.

Naplněný míček uzavřete zasukováním a pěkně vytvarujte. 2/ Naplněný míček pěkně vytvarujte a "zasukujte", tedy zavažte na uzlík a pevně zatáhněte. Uzlík by měl být co nejmenší a schovaný dovnitř.

Míček nejprve zabalte do bílého nebarveného rouna.3/ Připravený míček obalte bílým nebarveným rounem tak, aby povrch míčku nikde neprosvítal. 


4/ Takto obalený míček poté stejně obalte i rounem barevným. Přitom nepoužívejte velké kusy, spíše jakoby pavučinkové kousky, které pevně přikládejte kolem dokola.


Míček obalený bílým i barevným rounem pevně zabalte do prodyšné látky.5/ Rounem ze všech stran dobře obalený míček vložte do připravené prodyšné látky a napevno ho v ní zatáhněte. Pak ho pomalu namáčejte do vlažné mýdlové vody a ze všech stran ho přes látku dostatečně dlouho mydlete a mydlete, přitom ho stále držte pevně zabalený v látce.

Téměř hotový, neusušený hakisak - po vytažení z vody.6/ Po vyjmutí míčku z látky se z něj nesmí nic odlupovat jako slupka od pomeranče. Pokud ano, vraťte ho do látky a pokračujte s mydlením, dokud nebude dokonale hladký a kompaktní. Pak ho nechte uschnout, na topení vám uschne do druhého dne, a je hotovo.

OvČÍ rouno na mokré i suché plstění:

Surová ovčí střiž poté, co ji oddělíte od ovčího hřbetu, představu příjemného a heboučkého materiálu zrovna nenaplňuje. Musí se nejprve vyprat v teplé vodě (nejlépe s přídavkem ekologického čistícího prostředku) a vysušit. Poté se může i obarvit, ať už přírodními pigmenty nebo běžnými barvami typu Cheds či Iberia. V každém případě se při barvení nešetří octem, který barvy nejen zafixuje, ale prospěje i dalšímu pročištění vlněného rouna. Po dalším usušení se vlna vyčeše kovovými hřeby. Výsledkem je hladké a hebké ovčí rouno, se kterým je radost dále pracovat.
V této formě ho také dostanete koupit ve výtvarných ateliérech či dílnách. Jakmile tento materiál "objevíte" vyzkoušíte si na vlastní kůži, jak příjemné je brát ho do ruky. Pak už vás nepřekvapí, jak je práce s ním uklidňující. První nápad na další zpracování ovčího rouna máte před sebou, další vám budeme přinášet.

Autoři:




Nejčtenější

Domácí mýdlo obohacené například bylinkami, semínky či sušenými kousky ovoce či...
Voňavé mýdlo si snadno vyrobíte doma, můžete to vyzkoušet i s dětmi

Výroba mýdla od základu není žádná legrace, protože se při ní používá louh, tedy hydroxid sodný. Pouštět by se do ní měli jen ti, kdo si uvědomují rizika s tím...  celý článek

Účastníci pochodu
Nejvíc buldoků na jednom místě. Tisícovka psů překonala světový rekord

Majitelé anglických buldoků se v Mexico City pokusili vytvořit světový rekord v množství psů jednoho plemene shromážděných na jednom místě. Nakonec se sešlo...  celý článek

Fiona si pomalu zvyká na vodu, která je pro hrochy tím nejpřirozenějším...
Zoo a lékaři z dětské nemocnice zachránili předčasně narozeného hrocha

Hroší samička se narodila šest týdnů před termínem a odmítala pít. Chovatelům v Zoo Cincinnati v americkém Ohiu v tu chvíli nezbývalo nic jiného, než ji...  celý článek

Kabinka, ve které si můžete nechat udělat skládačku na zakázku.
Lego má kabinku, která vám z podobizny udělá vlastní legopuzzle

Součástí velkého londýnského obchodu se stala fotokabinka podobná těm, které vyrábějí průkazkové fotografie. Jen s tím rozdílem, že z automatu nevypadne...  celý článek

Šéf jako zobák v kuchyni šéfkuchaře z Tyrolska
VIDEO: Když vaří Tyrolák v Hodoníně, je Pohlreich v kuchyni za učně

„Co to je za chlapa v tý kuchyni? Co to je za bouráka?“ honí se v hlavě Zdeňku Pohlreichovi, když na pozvání dorazí se štábem Ano, šéfe! do hodonínské...  celý článek

Další z rubriky

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Ochutnávání vína. Ilustrační snímek.
Mezi zákazníky vinoték vítězí suchá bílá vína, pětina nesnáší bublinky

Zákazníci vinoték nejsou typickým vzorkem populace, předpokládá se u nich hlubší zájem o kvalitu vína a poučenost při výběru. Přesto většina z nich podle...  celý článek

Hlavnímu kuchaři žižkovské hospody U Kaštanů Pohlreich předvede, jak to má v...
Kuchař musí být motor restaurace, drsně odhaluje Pohlreich v Next Door

Hospoda U Kaštanů je sice pražská, ale stojí na naprosto šíleném místě. Na území nikoho na rozhraní Prahy 3 a Prahy 9, u frekventované čtyřproudé silnice....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.