Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Výroba filcového hakisaku v několika jednoduchých krocích

aktualizováno 
Práce s vlněným rounem je nejen velmi příjemná, ale i poměrně jednoduchá. Má dokonce i terapeutické vlastnosti. Nic vám tedy nebrání, abyste si ji také nevyzkoušeli, dokonce i s poměrně malými dětmi. Můžete začít s výrobou vlněného antistresového míčku, zvaného hakisak.

Hotové antistresové filcové míčky, použitelné jako hračka pro menší děti i jako hakisak pro děti větší. | foto: Jana Svobodová

Plstění či filcování je technika ručního zpracování ovčího rouna. Provádí se za sucha i za mokra. Na plstěný míček využijete "mokrou" variantu. Pro mokré plstění je vhodná zvláště drsnější vlna, nebo naopak velmi jemná. V žádném případě na ni ale nepoužívejte vlnu s dlouhým vlasem. Kromě rouna a vody se při práci neobejdete bez mýdla, můžete použít klasické pevné i tekuté mýdlo.

Materiál potřebný na hakisak

Bílé nebarvené ovčí rouno, barevné ovčí rouno, nafukovací míček, mouka, rýže či jiné vhodné plnidlo, pevné nebo tekuté mýdlo, kus záclony nebo jiné prodyšné látky, kterou bude mýdlo dobře prostupovat.

Pracovní postup:

Pomocí trychtýře míček naplňte moukou nebo třeba rýží.1/ Nafukovací  míček naplňte pomocí trychtýře moukou, rýží, případně třeba špaldovými slupkami. S každým tímto plnícím materiálem bude příjemný na omak, čím bude těžší, tím se s ním bude lépe házet.

Naplněný míček uzavřete zasukováním a pěkně vytvarujte. 2/ Naplněný míček pěkně vytvarujte a "zasukujte", tedy zavažte na uzlík a pevně zatáhněte. Uzlík by měl být co nejmenší a schovaný dovnitř.

Míček nejprve zabalte do bílého nebarveného rouna.3/ Připravený míček obalte bílým nebarveným rounem tak, aby povrch míčku nikde neprosvítal. 


4/ Takto obalený míček poté stejně obalte i rounem barevným. Přitom nepoužívejte velké kusy, spíše jakoby pavučinkové kousky, které pevně přikládejte kolem dokola.


Míček obalený bílým i barevným rounem pevně zabalte do prodyšné látky.5/ Rounem ze všech stran dobře obalený míček vložte do připravené prodyšné látky a napevno ho v ní zatáhněte. Pak ho pomalu namáčejte do vlažné mýdlové vody a ze všech stran ho přes látku dostatečně dlouho mydlete a mydlete, přitom ho stále držte pevně zabalený v látce.

Téměř hotový, neusušený hakisak - po vytažení z vody.6/ Po vyjmutí míčku z látky se z něj nesmí nic odlupovat jako slupka od pomeranče. Pokud ano, vraťte ho do látky a pokračujte s mydlením, dokud nebude dokonale hladký a kompaktní. Pak ho nechte uschnout, na topení vám uschne do druhého dne, a je hotovo.

OvČÍ rouno na mokré i suché plstění:

Surová ovčí střiž poté, co ji oddělíte od ovčího hřbetu, představu příjemného a heboučkého materiálu zrovna nenaplňuje. Musí se nejprve vyprat v teplé vodě (nejlépe s přídavkem ekologického čistícího prostředku) a vysušit. Poté se může i obarvit, ať už přírodními pigmenty nebo běžnými barvami typu Cheds či Iberia. V každém případě se při barvení nešetří octem, který barvy nejen zafixuje, ale prospěje i dalšímu pročištění vlněného rouna. Po dalším usušení se vlna vyčeše kovovými hřeby. Výsledkem je hladké a hebké ovčí rouno, se kterým je radost dále pracovat.
V této formě ho také dostanete koupit ve výtvarných ateliérech či dílnách. Jakmile tento materiál "objevíte" vyzkoušíte si na vlastní kůži, jak příjemné je brát ho do ruky. Pak už vás nepřekvapí, jak je práce s ním uklidňující. První nápad na další zpracování ovčího rouna máte před sebou, další vám budeme přinášet.

Autoři:




Nejčtenější

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Další z rubriky

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Kukuřice je plná cenných živin. Využijte, že je její sezona, a grilujte o sto...
Jak grilovat kukuřičný klas, sezonní výživovou bombu. A jak ho vybírat

Grilovat jen tak v alobalu, nebo v hávu vlastních listů? Vyberte si sami. Návod z rubriky „Vaříme podle Koko“, která vychází v magazínu Víkend, nabízí celou...  celý článek

Staré střechy lze nátěrem renovovat. Stav před renovací
Natřením střechy můžete prodloužit její životnost i o dvacet let

Ač se to zdá nemožné, i staré eternitové šablony lze nátěrem zachránit a prodloužit jejich životnost. Je to přitom daleko levnější než rekonstruovat celou...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.