Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Klasickou nástrahu vyrobíte za pakatel a funguje perfektně

aktualizováno 
Dnešní rybařina překypuje různými moderními nástrahami, za jejichž úspěšnost by někteří prodejci dali snad i ruku do ohně, jen aby je rybářům za nemalý peníz prodali. Ne vždy je ale nutné volit tu nejdražší variantu, někdy stačí sáhnout po staré klasice.

I na levnou nástrahu můžete chytit kapitálního kapra. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Do sorty klasických nástrah patří určitě těsto. To si můžete vyrobit v pohodlí domova v různých barvách, vůních a příchutích. Jeho zhotovení vám nezabere moc času a nijak drasticky nezatíží peněženku.

Pomůcky a suroviny

Těsto je vhodné vyrábět na kuchyňské lince, vše potřebné budete mít totiž po ruce. K výrobě budete potřebovat i pár kuchyňských pomůcek, mezi které patří miska, lžíce nebo vařečka. Základních surovin pro výrobu této nástrahy není mnoho a téměř všechny najdeme doma ve spížce.

Budete potřebovat

  • 1 vejce
  • cukr
  • barvivo požadovaného odstínu
  • sójovou mouku nebo krupici

Do misky rozbijeme slepičí vejce, které rozmícháme s dvěma polévkovými lžícemi cukru. Jestli chceme, aby těsto atraktivně vonělo, můžeme do něj přidat i tekutou esenci.

Do sladkého základu se povětšinou přidávají esence ovocné vůně. Následně přidáme trochu barviva, jež dá těstu požadovaný odstín, a vše důkladně promícháme.

Toto těsto je určeno pro kaprovité ryby, které mají vcelku dobrý zrak. Velmi dobře rozpozná kontrasty, například skvěle vidí světlé věci na tmavém dně. Takže pokud nahodíte tuto nástrahu někde na tmavé bahnité dno, tak ji ryba snadněji najde.

Barevná škála těchto barviv je široká, koupíte je v obchodech pro rybáře. Pak za stálého míchání pomalu přisypávejte do misky sójovou mouku či krupici až do doby, kdy vše pěkně ztuhne. Poté těsto vyjměte z misky a na kuchyňské lince z něj uválejte kouli.

Vejce smíchejte s cukrem.

Vejce smíchejte s cukrem.

Přidejte barvivo.

Přidejte barvivo.

Správnou konzistenci těsta poznáte tak, že se nedrolí a nelepí se na prsty. Pokud se těsto drolí, je příliš suché. To se dá napravit přidáním rostlinného oleje. Když se těsto příliš lepí na prsty, přisypte mouku nebo krupici. Těstu totiž chybí pojivo a je stále moc řídké. Po vychytání těchto nedostatků dáte uválené těsto do mikrotenového sáčku a uložíte je do ledničky, aby trochu ztuhlo.

Vmíchejte sójovou mouku nebo krupici, dokud nedosáhnete odpovídající...

Vmíchejte sójovou mouku nebo krupici, dokud nedosáhnete odpovídající konzistence.

Těsto dejte do mikrotenového sáčku a nechte zchladit v lednici.

Těsto dejte do mikrotenového sáčku a nechte zchladit v lednici.

Můžeme si vyrobit i těsto s masem. Postup výroby je naprosto totožný jako u sladkého těsta, jen suroviny jsou odlišné. K výrobě tohoto typu těsta potřebujete pojivo živočišného původu (například rybí moučku). Do základu živočišného charakteru je nejvhodnější přidávat esence vodních živočichů (mušle, krab, oliheň).

Lov s těstem

Pomocí těsta můžete zatraktivnit spoustu dalších nástrah jako je vařená kukuřice, hrách či různé "křupky". Stačí je jen těstem obalit. To se pak z nástrah postupně uvolňuje a tím vypouští do vody jakousi pachovou stopu, která ryby láká.

Nástrahy obalené v těstě můžete napíchnout přímo na háček anebo je umístit na šňůrku pod háček. Vše už záleží na vaší fantazii.

Autoři:




Nejčtenější

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Vlci se štěňaty. V pražské zoo lze na vlastní oči pozorovat, jak probíhá...
Vlci v pražské zoo vychovávají pět vlčat. Boj o maso probíhá každý den

Pět dvouměsíčních vlčat se líně povaluje i navzájem škádlí před ústím nory, schovaným pohledům návštěvníků ležícími kmeny stromů. Zdánlivě se nic neděje, ale...  celý článek

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Další z rubriky

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

V pověstných za pět minut dvanáct lovcům konečně zabrala ryba.
VIDEO: Jakub Vágner na přívlač dostal krásného okouna

Jakub Vágner s kamarádem Antonínem Beckem lovili na přívlač. K tomu, aby si zmapovali pískovnu Ostrá, si vzali jeden z posledních hitů pro moderní rybáře,...  celý článek

Až loďka dopluje do určeného místa vyklopí svůj náklad krmení a uvolní montáž.
Zakrmovací loď dokáže na řece pomoci k vysněnému úlovku

O tom, že i na menších řekách najdete krásné kapry přes deset kilo, není pochyb. Není ovšem obvyklé, že by se je na Berounce nebo třeba na Sázavě dařilo ulovit...  celý článek

BENTER Invest s.r.o.
Sales account junior - HPP

BENTER Invest s.r.o.
Praha
nabízený plat: 15 000 - 80 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.