Vyrobil Colu podle prozrazeného receptu. Prý nebyla špatná - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyrobil Colu podle prozrazeného receptu. Prý nebyla špatná

Angličana Vincenta Graffa nadchla zpráva o úniku tajného receptu na výrobu Coca-Coly. A ptal se stejně jako všichni ostatní: seznam ingrediencí je sice pěkná věc, ale jak se vlastně taková limonáda vyrábí.
Britský novinář Vincent Graff ochutnává svoji po domácku připravenou coca colu

Britský novinář Vincent Graff ochutnává svoji po domácku připravenou coca colu | foto: Profimedia.cz

"Kdybych se to naučil a vynalezl stroj času, mohl bych se vrátit ještě do doby před vynálezcem Coca-Coly Pembertonem a byl bych pohádkově bohatý," napsal pro list Daily Mail. Proto se ještě během toho dne, kdy se seznam surovin objevil v médiích, rozběhl po obchodech shánět ingredience.

Čtěte: Tajemství Coca-Coly prozrazeno

Cukr, vanilkový extrakt nebo limetkovou šťávu koupíte v samoobsluze. "Kyselinu citronovou máme doma, protože její pomocí odstraňuji vodní kámen ze sterilizátoru dětských lahví," popisuje. Velké problémy měl se sháněním dalších přírodních extraktů, jako například neroli, olej z muškátového oříšku či koriandru. Uspěl až ve specializované prodejně suchých plodů. U nás byste je nejspíše sehnali v prodejnách bylinek a přírodní bylinné kosmetiky.

Ingredience pro přípravu coca coly, jak se je podařilo poshánět britskému novináři

Zcela bezradný zůstal u koky. Ptal se v lékárně. "To nás chcete dostat oba do vězení?" dostalo se mu odpovědi. Jako oříšek se ukázalo i shánění kofeinu. Nakonec ho nahradil kofeinovým přípravkem, který používal k povzbuzení před zkouškami ve škole. Ten anglický se jmenuje Pro-Plus, u nás existují podobné přípravky, například v lékárně je koupíte jako doplněk stravy. A alkohol. "Co s ním, v jaké fázi výroby ho mám přidat?"

Ingredience jsou poměrně drahé, stály Graffa 65 liber. A to se vzdal umělého barviva E150D, které samozřejmě v původní receptuře chybělo, ale v současné Coca-Cole se používá.

Krok za krokem

Soupis ingrediencí, který se objevil na internetu, najdete ZDE. Začněte karamelem. Zahřejete na pánvi cukr, nechejte za stálého míchání zhnědnout. Graff hotový karamel vlil do hrnce s vařící vodou a přidával další ingredience: kyselinu citronovou, limetkovou šťávu, vanilkový extrakt a kofeinový přípravek. "Jenže kolik cukru? Tady je recept nejasný. Na čtyři litry nápoje jsem zkusmo dal 750 gramů," vypočítává.

Karamel připravíte z běžného krupicového cukru

Karamel by měl nápoji dodat tu správnou hnědou barvu

Zbytek karamelu si schovejte do vhodné nádobky, abyste mohli podle potřeby limonádu dochucovat a dobarvovat

V této fázi jeho pití prý chutnalo jako sud kapek proti nachlazení. Ale jak by ne, chybí mu to nejdůležitější: bylinné extrakty. A taky byl nápoj málo hnědý, přidal proto karamel. 

Do připravené vroucí vody přidal Graff nejprve karamel

Další výraznou ingrediencí je limetková šťáva

Jednou z ingrediencí je kyselina citrónová

"Po přidání olejů jsem si připadal jako v lázních zamořených květinovou vůní. A z nápoje také podezřele silně stoupala vůně citrusů. Myslím, že jsem to přehnal s limetkovou šťávou. Ale nechal jsem přesto nápoj vychladnout a vychladit a nasadil ledový do svého výrobníku bublinek," popisuje.

Jak to dopadlo

"Myslím, že to vůbec nedopadlo špatně, moje limonáda není tak tmavá jako současný originál, ale to bude tím, že jsem nepoužil předepsané barvivo. Možná jsem ji mírně přesladil a přehnal to s aromatickými oleji a limetkou. Ale v podstatě mi vznikla moc dobrá limonáda," hodnotí svůj experiment. "Kdybych to trénoval tak dlouho jako Pemberton, bude vynikající," hodnotí s nadsázkou.

Britský novinář Vincent Graff ochutnává svoji po domácku připravenou coca colu

Otestoval ji na sousedovi, jedenáctiletém Charliem, který je na Coca-Colu expert. "Jo, kola to není, ale chci přidat. Chutná mi ta citronová příchuť," reagoval kluk. "Bodejť by mu to nechutnalo, je v tom skoro celý pytel cukru," komentuje Vincent Graff.

Zkoušeli jste experimentovat jako anglický novinář? Napište svůj postup společně s obrázky z výroby do redakce na adresu marek.burza@idnes.cz. Nejpovedenější návod zveřejníme a odměníme honorářem.

Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Zdravé zoubky? Otestujte dětskou zubní pastu Kinder KAREX
Zdravé zoubky? Otestujte dětskou zubní pastu Kinder KAREX

Hledáme 30 testerek, které se svými dětmi vyzkouší inovativní zubní pastu Kinder KAREX. Tato moderní pasta neobsahuje fluorid, ale využívá sílu...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025