Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyrobte si zvířátka z ovčího rouna, půvabnou dekoraci nejen na Velikonoce

aktualizováno 
Blíží se Velikonoce a je čas připravit výzdobu. Plstěná neboli filcová zvířátka se z ovčího rouna vyrábějí ručně, suchou technikou plstění čili filcování, pouze za pomoci plstící jehly. Jejich výsledná podoba záleží jen na vaší fantazii a šikovnosti.

Z ovčího rouna lze vytvořit naprosto originální dekorace nejen pro velikonoční svátky. | foto: Jana Svobodová

Ovčí rouno je samo o sobě pro tvorbu nejrůznějších dekorací jako stvořené. Zvládnete-li podle našeho návodu základy vytváření trojrozměrných tvarů, nemusíte se nutně pouštět zrovna do zvířátek. Princip výroby zůstává stejný, i když budete chtít vytvářet figurky, ploché či trojrozměrné květy apod.

5 praktických rad pro suché plstění:

Filcované ozdoby jsou letos floristickým hitem.- Počítejte s tím, že se během plstění, tedy během tvarování rouna plsticí jehlou, velikost plstěného tvaru postupně zmenší zhruba o třetinu.

- Bílé ovčí rouno používejte jako základ pro trojrozměrné části zvířátek či postaviček. Menší detaily, případně kytičky, lístečky a podobně, tvarujte rovnou z barevného rouna.

Medvědi patří ke klasice. Pokud mají mít pohyblivé končetiny, musíte je k tělu přišít.- Pokud chcete vytvořit zvířátko či figurku s pohyblivými končetinami, zapomeňte na připevnění plstěním, tedy pomocí vpichů jehlou. To, co má být pohyblivé, k tělu pouze jednoduše přišijte.

- Pokud chcete vyrobit několik kusů stejných zvířátek stejné velikosti, nejprve si najednou připravte všechny základy tělíček, případně končetin, vymodelované z bílého rouna.

- Barevným rounem můžete základnímu tvaru vymodelovanému z nebarveného rouna podle potřeby přidávat objem do nekonečna (během práce s plsticí jehlou jednoduše přidáváte další a další vrstvy.

Materiál potřebný pro suché plstění:

Přírodní (nebarvené) ovčí rouno, barevné ovčí rouno, hrubá i jemná jehla na plstění (speciální jehly určené pro tuto techniku), podložka na plstění (nejlépe molitan, který ovšem můžete nahradit i starým polštářem, popřípadě kouskem polystyrenu), špejle, korálky na dozdobení (skleněný rokail), tavná pistole či jiné lepidlo.

postup Výroby plstěného ptáčka:

Nejprve si na špejli natvarujte kousek bílého ovčího rouna jako základ tělíčka.1/ Základ ptačího těla vytvořte tak, že kus bílého ovčího rouna namotáte na špejli do tvaru kapky, a přitom ho pevně utahujte. Když jste s tvarem a velikostí spokojeni, sejměte základ tělíčka ze špejle.

Na podložce základ tělíčka zpracujete plstící jehlou.2/ Na řadu přijde vlastní plstění pomocí plstící jehly tak, že si základ tělíčka na podložce podle potřeby otáčíte a opakovanými vpichy jehlou ho tvarujte tak, aby bylo co nejkompaktnější.

Základ hlavičky připravíte stejně jako základ těla. 3/ Stejným způsobem připravte i hlavičku ptáčka. Vždy použijte nejprve hrubou jehlu pro zpevnění a vytvarování základního tvaru. Pak teprve přijde na řadu jemná jehla, kterou základní tvar podle potřeby doladíte.

Zpracovaný základ tělíčka obalíte barevným rounem.4/ Pak celé tělíčko, stejně jako hlavičku, obalte jemnou vrstvou barevného rouna, aby zcela překrylo bílou barvu základního tělíčka. Přitom platí, že lepší je namotat více slabších vrstev než jednu silnou.

Opakovanými vpichy plstící jehlou barevné rouno zapracujte do základu tělíčka.5/ Vrstvu barevného rouna je pak nutné pečlivě spojit se základem tělíčka, rychlými opakovanými vpichy jemné jehly. (Tělíčko může být i vícebarevné, kousky barevného rouna můžete navzájem překrývat, tedy jakoby zapouštět do sebe.)

Pomocí vpichů plstící jehly přiděláte k tělu hlavičku, končetiny, křídla apod.6/ Stejně dotvořte i hlavičku a pomocí jehly ji tzv. "připlstěte" k tělíčku. Přechod mezi tělíčkem a hlavou můžete podle potřeby kolem dokola vyplnit smotkem stejně barevného rouna, které pomocí jehly opět pečlivě zapracujete.

Zobáček vypracujte celý z barevného rouna, k hlavičce ho opět přidělejte pomocí plstící jehly.7/ Z chomáčku červeného rouna vytvarujte pomocí jehel (nejprve hrubé, potom jemnější) patřičně velký zobáček. Zobáček k hlavě připevněte opět pomocí plsticí jehly. Vpichy opakujte tolikrát, kolikrát je potřeba, aby pevně držel.

Křídla připevněte opakovanými vpichy v místech, kde přiléhají k tělu, konce křídel nechte volné.8. Pak si připravte křidýlka tak, že si na podložku položíte dva kousky rouna (podle velikosti ptáčka) a vymodelujete z nich pomocí jehel dvě křídla. Opět je pomocí plsticí jehly připevněte k tělíčku.

Téměř hotové kačence zbývá dotvořit oči - přišitím korálků nebo opět pomocí ovčího rouna a plstící jehly.9/ Oči můžete ptáčkovi vytvořit z chomáčku tmavého rouna, které na patřičné místo připevníte několika vpichy plsticí jehlou. Můžete je ovšem vytvořit i z korálků, které jednoduše přišijete jehlou a nití. Na větvičku plstěné ptáčky připevníte pomocí tavné pistole. Případně je můžete jednoduše napíchnout na špejli a volně zasunout do květináče.

Autoři:




Nejčtenější

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Karlovarská Korunní s.r.o. - Julie Charvátová
laborant/ka

Karlovarská Korunní s.r.o. - Julie Charvátová
Karlovarský kraj

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.