Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyrobte si domácí cider z vlastních jablek, ale neupíjejte, zkazí se

aktualizováno 
Cider je v podstatě zkvašený jablečný mošt, který je v letních měsících velmi osvěžující. Není silný jako víno nebo pivo a druhý den nebudete pociťovat nepříjemné následky.

„Zjednodušeně řečeno je to v podstatě jablečné víno. Takže budete potřebovat jablka. Ideální jsou taková, které máte doma na zahradě a čím je pestřejší skladba jejich odrůd, tím lépe,“ popisuje Ondřej Frunc z Prager Cider, který se při výrobě tohoto nápoje inspiroval hlavně starými britskými cidery s tím, že se do výsledku pokusil vnést ryze český duch za použití starých českých odrůd.

Jak na to

Prvním krokem je jablka odšťavnit, což se dá v malém zvládnout i na odšťavňovači, ale možná na chalupě najdete malý starý lis. Takto dostanete mošt, do kterého už nic nemusíte přidávat, protože stačí kvasinky, které jsou na jablkách.

Musíte sehnat čistou nádobu s kvasnou zátkou a tu umístíte na dva až tři měsíce do chladu kolem 10 °C, například do nějakého sklípku. Kvasná zátka zajišťuje, aby při kvašení odcházel CO2 a k nápoji se nedostal vzdušný kyslík.

Fotogalerie

První zásadou, která se týká všeobecně potravinářského průmyslu, je udržovat úzkostlivě čistotu. Sterilně čistá musí být nádoba i hadice na přepouštění a do nápoje se nesmí sahat, aby se nezavlekly cizí bakterie.

Velkým rizikem je průběžné koštování. „Jakmile se do kvasné nádoby dostane vzduch, je stále větší a větší šance, že se cider pokazí. Ideální je cider nalahvovat,“ doporučuje specialista.

Při lahvování je možné vzít trochu cukru nebo jablečného moštu, který můžete mít schovaný v mrazničce a přidat jej do lahví, aby byly dokonale naplněné. Pak lahve zavřete a opět uložte někam do sklípku. Tam pak dojde ke druhému kvašení, takže cider bude perlivý.

Nevydrží věčně. „Rozhodně když budete moštovat například v říjnu, kdy jsou jablka, tak kolem února už je čas dopít veškeré zásoby,“ radí Frunc. To je daň za to, že jde o čistě přírodní produkt bez veškerých konzervantů.

Které odrůdy jsou vhodné

Jde o to, aby nápoj nebyl jenom sladký. „Vyberte část kyselejších odrůd, klidně přidejte třeba padesát procent hořčích, kořeněnějších a ten zbytek klidně doplňte z těch sladkých,“ radí Frunc. Rozhodně neradí používat jablka z obchodu, protože pak získáte jen sladkou vodu bez patřičného aromatu.

Doporučuje například odrůdy panenské české jablko, různé druhy renet, oldenburgovo, matčino jablko, prostě jablka, která jsou zajímavá chuťově.

Existují dvě varianty, jak dosáhnout patřičné chuti. První se říká blending, kdy se zmoštují jednotlivé odrůdy jablek a sléváním těchto moštů se dosáhne požadované chuti.

Druhá metoda je obvyklejší, v tomto případě mívají výrobci už „vychytané“ odrůdy jablek, které míchají v určitém poměru už před lisováním.

Autor:




Nejčtenější

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.