Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyrobte si domácí cider z vlastních jablek, ale neupíjejte, zkazí se

aktualizováno 
Cider je v podstatě zkvašený jablečný mošt, který je v letních měsících velmi osvěžující. Není silný jako víno nebo pivo a druhý den nebudete pociťovat nepříjemné následky.

„Zjednodušeně řečeno je to v podstatě jablečné víno. Takže budete potřebovat jablka. Ideální jsou taková, které máte doma na zahradě a čím je pestřejší skladba jejich odrůd, tím lépe,“ popisuje Ondřej Frunc z Prager Cider, který se při výrobě tohoto nápoje inspiroval hlavně starými britskými cidery s tím, že se do výsledku pokusil vnést ryze český duch za použití starých českých odrůd.

Jak na to

Prvním krokem je jablka odšťavnit, což se dá v malém zvládnout i na odšťavňovači, ale možná na chalupě najdete malý starý lis. Takto dostanete mošt, do kterého už nic nemusíte přidávat, protože stačí kvasinky, které jsou na jablkách.

Musíte sehnat čistou nádobu s kvasnou zátkou a tu umístíte na dva až tři měsíce do chladu kolem 10 °C, například do nějakého sklípku. Kvasná zátka zajišťuje, aby při kvašení odcházel CO2 a k nápoji se nedostal vzdušný kyslík.

Fotogalerie

První zásadou, která se týká všeobecně potravinářského průmyslu, je udržovat úzkostlivě čistotu. Sterilně čistá musí být nádoba i hadice na přepouštění a do nápoje se nesmí sahat, aby se nezavlekly cizí bakterie.

Velkým rizikem je průběžné koštování. „Jakmile se do kvasné nádoby dostane vzduch, je stále větší a větší šance, že se cider pokazí. Ideální je cider nalahvovat,“ doporučuje specialista.

Při lahvování je možné vzít trochu cukru nebo jablečného moštu, který můžete mít schovaný v mrazničce a přidat jej do lahví, aby byly dokonale naplněné. Pak lahve zavřete a opět uložte někam do sklípku. Tam pak dojde ke druhému kvašení, takže cider bude perlivý.

Nevydrží věčně. „Rozhodně když budete moštovat například v říjnu, kdy jsou jablka, tak kolem února už je čas dopít veškeré zásoby,“ radí Frunc. To je daň za to, že jde o čistě přírodní produkt bez veškerých konzervantů.

Které odrůdy jsou vhodné

Jde o to, aby nápoj nebyl jenom sladký. „Vyberte část kyselejších odrůd, klidně přidejte třeba padesát procent hořčích, kořeněnějších a ten zbytek klidně doplňte z těch sladkých,“ radí Frunc. Rozhodně neradí používat jablka z obchodu, protože pak získáte jen sladkou vodu bez patřičného aromatu.

Doporučuje například odrůdy panenské české jablko, různé druhy renet, oldenburgovo, matčino jablko, prostě jablka, která jsou zajímavá chuťově.

Existují dvě varianty, jak dosáhnout patřičné chuti. První se říká blending, kdy se zmoštují jednotlivé odrůdy jablek a sléváním těchto moštů se dosáhne požadované chuti.

Druhá metoda je obvyklejší, v tomto případě mívají výrobci už „vychytané“ odrůdy jablek, které míchají v určitém poměru už před lisováním.

Autor:




Nejčtenější

Mláďata nandu pampových v plzeňské zoologické zahradě.
V plzeňské zoo se vylíhli nandu pampoví, vajíčka vyseděl samec

Plzeňská zoologická zahrada může po třech letech slavit úspěšný odchov pštrosů nandu pampových. Na konci června se z vajíček vyklubala dvě mláďata.   celý článek

(Ilustrační snímek)
Kachny jsou učenlivé. Naučily se jíst malé ptáky, aby získaly lepší živiny

Divoké kachny se živí semeny, bobulemi, rostlinami a hmyzem, někdy i malými rybami. Britští vědci ale nedávno v Rumunsku poprvé „nachytali“ divoké kachny, jak...  celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

Další z rubriky

Citronový sirup má při použití hnědého třtinového cukru krásně medovou barvu....
Domácí ovocná šťáva jako cukrová bomba i domácí limonády bez cukru

Studená čistá voda se dá pít po celý rok, jenže v létě máme přece jen větší spotřebu tekutin. A chuť také na něco jiného. Na řadu pak přijdou jak sladké...  celý článek

Rybenka domácí (Lepisma saccharina)
Rybenky milují vlhko a tmu. Zbavíte se jich i bez chemie

Drobný světloplachý hmyz, který možná občas zahlédnete v koupelně nebo v komoře, velkou paseku nenadělá. Pokud se ovšem nepřemnoží. Jak tomu zabránit? Pomoci...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.