Výsledek sklizně brambor záleží na tom, jakou odrůdu teď zasadíte - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výsledek sklizně brambor záleží na tom, jakou odrůdu teď zasadíte

V odrůdové knize je v současné době registrováno 161 druhů brambor. Nezkušení pěstitelé by se měli vyhnout choulostivým odrůdám, jen tak budou mít jistotu, že brambory neonemocní a po sklizni vydrží uskladněné až do příštího jara.
Vypěstujte si brambory na celý rok

Vypěstujte si brambory na celý rok | foto: shutterstock.com

Brambory patří mezi nejvyužívanější potraviny, v našem jídelníčku se objevují několikrát týdně. Podle informací z Výzkumného ústavu bramborářského pochází zhruba jedna třetina ne z obchodu, ale od takzvaných samozásobitelů.

Tedy těch, kdo si na zahrádce sami brambory vypěstují. A ti každoročně řeší otázku, jakou odrůdu zvolit, aby byly brambory nejen chutné, ale zároveň aby vydržely ve sklepě celou zimu. (Kompletní seznam odrůd najdete TADY)

Během dubna, kdy už zem rozmrzla a uchová si stálou teplotu nad bodem mrazu, je čas na jejich výsadbu. "Pěstování brambor se určitě vyplatí drobnějším pěstitelům pro spotřebu svou a svého okolí," potvrzuje Josef Králíček z Ústředního bramborářského svazu České republiky. "Velkou roli hraje správné uskladnění, bez něj nemá smysl se o pěstování snažit. Výhodu tedy mají majitelé rodinných domů se správným sklepem oproti lidem bydlících v panelácích," říká.

Sadba brambor

Základem úspěšné sklizně je správná sadba. Při koupi se proto ujistěte, že je certifikovaná, tedy úředně prověřená a testovaná na virové choroby. Z přibližně 160 odrůd, které se u nás pěstují, raději vyberte ty odolnější.

Prodejce sadby by vám měl poradit. "Zvláště začátečníci by neměli přecenit své síly a zkoušet pěstovat choulostivou odrůdu. Taková je například raná Rosara, která se sklízí v létě a odolává klíčení. Nebo novinka Karera, která se konzumuje v létě a přežije i sucha," říká Marie Rasochová z firmy Medipo Agras H. B.

Pokud to myslíte s pěstováním brambor vážně, můžete si například ze stránek Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod stáhnout Abecedu pěstitele brambor nebo publikaci Pěstování brambor na zahrádce - obojí ve formátu PDF.

Měnit místo

Pokud brambory pěstujete každoročně, měňte jejich místo. Na stejném záhonu by se měly sázet jednou za čtyři roky, protože půda se jejich růstem vyčerpává a přichází o cenné živiny. Při opakovaném pěstování je totiž velká pravděpodobnost vzniku chorob a množení škůdců (například háďátka bramborového). Na záhonu, kde plánujete pěstovat brambory, vysaďte rok předtím hořčici nebo luštěniny. Ty zlepší obsah půdy, která tak bude dobře připravená na výsadbu brambor.

Před sadbou brambor půdu vysoce "naorejte". Brambory pak sázejte ve vzdálenosti asi 25 cm a v hloubce 5 cm pod úroveň půdy (záleží na "naorání" půdy - brambory by neměly být příliš "namělko", aby je nevyplavil první silný déšť).

Z jednoho kilogramu sadby očekávejte pěti- až desetinásobný výnos, záleží na konkrétní odrůdě.

Pozor na škůdce

Brambory jsou bohužel velmi choulostivé, snadno je napadnou škůdci nebo choroby. Zvláště plísně se hojně šíří při velké vlhkosti. Pokud ale investujete do prevence, značně zvýšíte šanci, že vaše sklizeň nenapadne třeba plíseň bramborová. Proto použijte takzvané kontaktní prostředky už v době před začátkem vegetace. Aplikují se po 10-20 dnech. Jestliže se na bramborách objevují houby, zničte je fungicidy.

Nejznámějším škůdcem je mandelinka bramborová. Napadá listy brambor a rajčat, může zničit všechny listy. Zbavit se jí můžete sběrem, použitím insekticidů při líhnutí larev nebo jí nechat zlikvidovat dravou plošticí, která mandelinkou k snědku nepohrdne.

Dalším častým neštěstím bramborových lánů je již zmíněné háďátko bramborové. Miluje teplo a bohužel pro pěstitele i kořeny brambor. Larvám vyhovuje vlhko, dospělí jedinci si naopak libují v období sucha. Pokud se na vašem záhonu objeví, vydrží tam i dvacet let. Nejlépe se háďátku i mandelince vyhnete, pokud budete dodržovat zásadu pro změnu místa pěstování.

Rozšíření škůdců záleží i na geografické poloze. "V nižších oblastech například v Polabí mohou zkomplikovat růst brambor osenice polní nebo drátovci - larvy kovaříků. Naopak na Vysočině se pěstitelé nejčastěji potýkají se strupovitostí, která se v nížinách téměř neobjevuje," tvrdí Josef Králíček.

Uskladnění

Brambory potřebují správné podmínky v období svého vegetačního klidu. Ideálním prostředím je tmavá, suchá, chladná a větraná místnost. Pokud vlastníte sklep, máte napůl vyhráno. Teplota pro uskladnění brambor by se měla pohybovat od 2 do 4 stupňů Celsia - při nižší teplotě hlízy zmrznou a chutnají nasládle, při vyšší klíčí, ztrácí vodu a zdravý vzhled. Příliš vyklíčené se už nehodí ke konzumaci. Nejezte ani ty brambory, které zezelenají. Obsahují totiž alkaloidy (solanin), které jsou ve větším množství jedovaté.

Varné typy

Některé odrůdy mají po uvaření měkčí hlízy, jiné naopak tvrdé, záleží na varném typu. Podle toho se budete i rozhodovat, kterou odrůdu zasadit.
Typ A - Tento typ hlíz zůstává i po uvaření tvrdý a nerozpadává se. Hodí se proto pro klasickou přípravu brambor jako přílohy, dále do salátů a vaření brambor ve slupce. V obchodech jsou označené zelenou barvou.
Typ B - Mírně moučnatí, ale zůstávají i tak poměrně tvrdé. Chutnat vám budou v polévkách, guláši i v salátech. Pytle s tímto typem brambor má červenou barvu.
Typ C - Pod modrou barvou se skrývají výrazně měkké a moučnaté brambory. Ideální na výrobu bramborové kaše, placek, hranolek či bramboráků.

Existují druhy brambory, jejichž typ nelze přesně určit - najdete je pod názvem A-B nebo B-C. Kromě A, B a C se také pěstují brambory typu D, které se nepěstují pro konzumaci, ale k průmyslovému využití.

Sladké brambory

Znáte batáty? Vypadají jako brambory, ale ve skutečnosti s nimi nejsou příbuzné. Tato okopanina je typické jídlo chudiny v Jižní Americe. I u nás batáty lze pěstovat, ale jen v dostatečně prohřáté půdě, do které je sázíme až v polovině května. Uskladněné vydrží jen pár týdnů. Seženete je ale už v našich supermarketech v červené a bílé barvě.

Autoři:
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025