Není divu, že Češi začínají jako zákazníci uvažovat jinak, než jsou zvyklí. Internetem například začala kolovat výzva k bojkotu drahých vajíček, jejichž cena stoupla na dvojnásobek. To nejjednodušší podle výzvy je, přestat předražená vajíčka kupovat.
"Dobře si rozmyslet, co budeme vařit a péct a volit jídla, kde je potřeba vajec minimum, nebo vůbec. Žádný strach, takových jídel je spousta," přesvědčuje anonymní autor výzvy. A je také pravda, že jsou místa, kde lze zajít na trh a vajíčka koupit za rozumnou cenu přímo od zemědělců.
Dá se bez vajec přežít?
"Je pravda, že vařit se bez vajec dá. Pečení bez vajíček ale moc nejde," konstatuje cukrářka Iveta Fabešová a hlavou se jí honí recepty na nejrůznější cukrářská těsta. "Bez vajíček jich moc není, ale něco se dá. Štola, nejrůznější sladké suchárky... Ale velikonoční mazanec bez vajíček neuděláte."
Je také přesvědčena, že se musí vysoké ceny vajíček promítnout do cen cukrářských výrobků. "Sama peču pravé pařížské makronky a jejich příprava stojí na vaječných bílcích. A když jsem šla naposled nakoupit vajíčka, jejich cena mi vyrazila dech," říká mladá cukrářka.
Čím a jak vejce nahradit? Zvládnete to za 2 koruny na 1 vejce
Vyzkoušet lze náhražku vajíček, takzvaný vajahit, který dosud kupovali zřejmě jen vegani a lidé, kteří potřebují snížit hladinu cholesterolu. Je to prášek na bázi sójové bílkoviny, škrobu, syrovátky a kukuřičné mouky, který v receptech dokáže nahradit vaječný žloutek nebo celé vajíčko, bílek však ne.
Běžně ho lze tedy používat do palačinek, buchet, bramboráků, na obalování řízků, do sekané. Jedno "vajíčko" získáte rozmícháním vrchovaté lžíce (10 g prášku) ve 40 ml vody.
Vzhledem k tomu, že 200gramové balení přijde zhruba na 40 korun, náhrada jednoho vajíčka vás přijde na dvě koruny a ještě si snížíte cholesterol. Pokud pečete, stačí promíchat práškový vajahit s ostatními suchými ingrediencemi.
Jakmile vajíčka zůstanou v regálech, cena půjde dolů
Podle autorů uvedené výzvy k bojkotu stačí vytrvat. Týden, dva, měsíc, dva měsíce… Jakmile by totiž vajíčka zůstala ležet na krámě, obchodníci budou muset reagovat. Vajíčka nevydrží věčně a nedají se skladovat dlouhodobě, začala by se kazit. Vysoká cena je udržitelná, jen když ji akceptují zákazníci.
Internetoví diskutéři udávají jako následováníhodný příklad Německo, kde jsou lidé ochotni dát za určitou potravinu určitou částku a za vyšší cenu ji prostě nekoupí. Počkají si, až její cena klesne na rozumnou úroveň. A ona klesne. Snad dostanou rozum i obchodníci u nás.
Stejný názor má ministr zemědělství Petr Bendl. "Až lidé přestanou nakupovat vejce po desítkách plat a chvilku si naopak počkají, pak věřím, že ta cena spadne," řekl ČTK po jednání s kolegy ze zemí EU v Bruselu. "Trh reaguje na poptávku," postěžoval si při jednání na to, že podle jeho názoru obchodníci zneužívají situace na trhu.
Máte zajímavý, vyzkoušený a osvědčený recept na dobrý moučník, jehož příprava se obejde bez vajíček? Podělte se o něj s ostatními v diskusi.