Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Návod na luxusní, deset centimetrů vysoký steak na grilu

aktualizováno 
Panzánský steak ze zadního hovězího ořechu připravil italský šéfkuchař Emanuele Ridi uprostřed vinic, kde zrají hrozny na budoucí chianti. Z videozáznamu je téměř cítit vůně grilovaného masa, červeného vína i použitého rozmarýnu a olivového oleje. Možnost ochutnat bohužel chybí.

Maso na dokonalý panzánský steak Manu získal od jednoho z nejlepších toskánských řezníků, takže laťka je hodně vysoko. Ale třeba se vám podobnou lahůdku podaří připravit i z masa od některého z dobrých českých řezníků. 

Fotogalerie

Pořádný kus masa chce něco na odlehčení, takže se k němu skvěle hodí rychlý listový salát s rajčaty, dochucený nastrouhaným čerstvým fenyklem a kůrou z citronu a zalitý směsí citronové šťávy, olivového oleje a posekaného rozmarýnu. Stejnou zálivkou Manu potírá i hotové maso a grilovaná cherry rajčata, takže se chutě skvěle prolnou.

Ingredience potřebné na hovězí ořech připravený na grilu spolu se salátem s grilovanými cherry rajčaty: hovězí zadní ořech vcelku, listový salát, rajčata (ideálně odrůda pomodoro grappolo), cherry rajčata, čerstvý fenykl, chemicky neošetřený citron, rozmarýn, extra panenský olivový olej a sůl.

Hovězí ořech na grilu krok za krokem

Nebojte se grilovat vcelku pěkně vysoký kus hovězího ořechu. Aby se během...
Na rozpálený gril položte pod maso jen pár snítek rozmarýnu.
Hovězí ořech stažený provázkem (aby držel po celou dobu grilování pohromadě)...

Hovězí ořech vysoký zhruba 10 cm položte na rozpálený gril bez použití oleje, přidejte pod něj jen pár snítek rozmarýnu.

Po 7 minutách steak otočte a nechte ho stejně dlouho grilovat z druhé strany.
Nakonec steak postavte nastojato a grilujte ještě čtvrt hodiny.
Na salátovou zálivku do misky vymačkejte šťávu z citronu.

Gril přiklopte, nechte sedm minut grilovat, pak maso otočte na druhou stranu. Měla by se vytvořit krásná opečená kůrka. Nakonec celý kus masa postavte na gril na výšku a nechte 15 minut dodělat.

Křehký salát natrhejte na přiměřeně velké kousky přímo do mísy.
Rajčata pokrájejte na plátky, které ještě můžete rozpůlit.
Do salátu přistrouhejte trochu čerstvého fenyklu, který nejprve zbavte vrchní...

Zatímco se maso griluje, připravte salát a "společnou" zálivku. Listový salát rukama natrhejte přímo do mísy na přiměřeně velké kousky, přidejte pokrájená rajčata grappolo, k nim nastrouhejte trochu fenyklu zbaveného vrchní slupky. Přihodit můžete i trochu najemno nasekaných fenyklových "fousů", jak říká Manu.

Do salátu přistrouhejte trochu kůry z chemicky neošetřeného citronu.
K citronové šťávě přidejte i olivový olej.
Do zálivky nasekejte pro chuť ještě lístky rozmarýnu.

Přidejte trochu čerstvě nastrouhané citronové kůry a připravte zálivku z citronové šťávy, olivového oleje, soli a nasekané snítky rozmarýnu. Salát zalijte a promíchejte. 

Salátovou zálivku z olivového oleje, citronové šťávy a nadrobno nasekaného...
Cherry rajčátka opečte na trošce olivového oleje; přitom je ještě můžete...
Hotové maso pokrájejte na tenké plátky.

Cherry rajčata na rychlo orestujte v pánvi s trochou oleje a můžete servírovat. Maso potřete olivovo-citronovou zálivkou a pokrájejte na tenké plátky, navrch přidejte grilovaná rajčátka, která můžete také dochutit zálivkou.

Hotové maso nechte chvilku odpočinout, pak ho teprve pokrájejte.
Naservírované maso ještě můžete potřít metličkou rozmarýnu namočenou v...

Pokud jste použili správné ingredience a nic jste při přípravě této delikatesy nepodcenili, tedy pokud jste postupovali jako Ital, po ochutnání pocítíte rozkoš.

Další úterní večerní díl Léta s Italem z produkce Prima family, z něhož pochází tento recept, určitě stojí za zhlédnutí. Poznáte nejen současný sladký italský život někdejšího tenisového reprezentanta Tomáše Šmída, ale i oddanost řemeslu a životní filozofii tří toskánských řezníků, kteří by mohli vyučovat umění žít.





Nejčtenější

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Další z rubriky

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.