Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Korkové špunty zužitkujte. Ty, co zůstaly v lahvích, snadno vytáhnete

  0:02aktualizováno  0:02
Po svátcích se doma většinou pár korkových špuntů najde. Jejich další využití se přímo nabízí, škoda jednou použitého přírodního materiálu. A pokud vám snad nějaký špunt v lahvi od vína zůstal, lze ho vytáhnout i dodatečně, postačí k tomu mikrotenový sáček.

Konektor sluchátek zapíchnete do otvoru uprostřed špuntu od šampaňského a sluchátka přes jeho tenčí část jednoduše omotáte. | foto: archiv

Z korkového špuntu od šampaňského snadno vyrobíte praktickou pomůcku, díky které se vám nezašmodrchají sluchátka v kapse nebo v tašce. Stačí do spodní části špuntu udělat pomocí šídla otvor. Šňůru sluchátek pak kolem špuntu jednoduše omotáte a konektor zastrčíte do vytvořeného otvoru.

Využití korkových špuntů

I když tomu, aby se vám v kapse nezašmodrchala sluchátka, vám snadno pomohou i obyčejné sponky do vlasů (více v článku zde).

Myslet můžete i na děti - korek je totiž skvělým materiálem, který se dá lehce okrajovat, protože je měkký. Spolu s dětmi tak můžete z korkových špuntů - zvláště z těch širších od šampaňského - vyrobit jednoduchá razítka. Podobná, jaká děti dříve vyráběly z brambor.

Jednoduchý motiv si nejprve nakreslete na papír, pak ho přeneste na plochou část špuntu a vyřízněte. Narozdíl od těch bramborových vydrží tahle korková razítka víc než jedno použití. (Tip na výrobu razítek na zeď z pěnového proužku najdete v článku zde.)

Využít lze i rovné či kónické špunty od vína

Pokud jde o špunty od vína, mají oproti těm od šampaňského jednodušší tvar. Buď rovného nebo kónického válečku. Občas tedy zůstanou na dně lahve, i z toho se dá ale snadno vybruslit (více zde):

Pokud se vám sešla směska špuntů a korek máte rádi, můžete si z nich vyrobit originální magnetky na ledničku. Stačí je podélně rozpůlit, koupit samostatné magnetky, na korek nalepit, nechat zaschnout a už mohou sloužit.

A pokud jste přes svátky a silvestra, případně za celý loňský rok, špuntů nastřádali opravdu hodně, můžete si z nich vyrobit dokonce i nástěnku (více k tomuto návodu z pořadu Kutiholka v článku zde):

Autor:




Nejčtenější

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Reece Wepener se svým úlovkem
Měli prázdnou ledničku, tak vypluli rybařit. Chytili 70kilového kanice

Tři kamarádi se vypravili rybařit poblíž Perthu na západě Austrálie. Místo toho, aby si jen normálně doplnili lednici běžnými rybami, chytili na háček...  celý článek

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Další z rubriky

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.