Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Rybář šel na kapry, dostal 180cm vyzu, největší mořskou rybu

aktualizováno 
Rybář Petr Kříž si se synem víkend dokonale užili. Vypravili se na kapry, místo toho jim zabrala skoro dvoumetrová vyza velká. Padesátikilová ryba měřila přesně 180 centimetrů.

Petr Kříž chytal na jezeře v oblasti mezi Teplicemi a Chomutovem. „Na vyzu jsem rozhodně nemyslel, počítal jsem s kapry. Podle toho jsme i krmili,“ popisuje.

Fotogalerie

Jezero za Mariánskými Radčicemi patří k soukromým revírům. „Samozřejmě vím, že vyza velká patří k mořským rybám a že se dostává ústím řek až do vnitrozemí,“ říká. V našich zemích byla podle některých pramenů spatřena i v oblasti Moravy.

„Pokud vím, tak majitel soukromého revíru ji na jezero nasadil. Má tam tři. Jednu tuhle velkou a další dvě malé,“ popisuje. Poukaz na víkendové chytání dostal k narozeninám. Tu velkou vyzu chytil syn Martin Kříž, on druhý den menší, dlouhou 125 centimetrů.

Ryba vyza velká zabrala po druhé hodině odpoledne drobným poškubáváním vlasce, na návnadu zvanou boilie. Podle něj lov probíhal jen tak zlehounka. „Pak jsem seknul a začal boj,“ líčí Kříž. Čistý čas souboje odhaduje rybář na deset minut, ale přesně to nemůže odhadnout, protože skrz adrenalin není čas dívat se na hodinky. „Nebylo to dlouho, taky jsem ho tahal zblízka, tak třicet metrů od břehu,“ říká Kříž. Z výpravy na kapry tak nakonec byli tři jeseteři a dvě vyzy.

Kaprařský prut s navijákem osazeným vlascem 0,30 mm a koncová šoková montáž vlasce o průměru 0,50 mm, to byla dobrá volba při zdolávání této ryby.

Vyza velká

Vyza velká je vedle měsíčníka svítivého největší mořská ryba. Proniká hluboko do řek, před postavením přehrady Železná vrata pronikala Dunajem až do jeho rakouské části. 

Je to druh anadromní ryby z čeledi jeseterovitých (Acipenseridae), řádu jeseterů (Acipenseriformes). Vyzy rostou velmi pomalu a dožívají se až 118 let. Mohou přitom dosáhnout délky až téměř 8,5 metru a hmotnosti 1 000 kg, nejtěžší jedinec měl 1 571 kg.

Loví se převážně pro jikry známé jako černý kaviár a také pro jejich kůži, která se používá v koželužnictví.

Zdroj: Wikipedia

Autor:




Nejčtenější

Takto se vyřízne nejlepší kus na steak.
VIDEO: Než začnete odšupovat rybu, strčte ji do pytle

Když se to umí, vypadá to strašně jednoduše. Podívejte, jak snadno si šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář poradí s čerstvým lososem. A přidá tip, jak...  celý článek

Z kostiček lega se dá vyrobit automat na cokoliv, třeba na bonbony.
Až budete o Vánocích stavět s dětmi lego, postavte automat na bonbony

Pokud máte doma po krabicích stovky a tisíce kostiček lega ze stavebnic nastřádaných za řadu let, či se chystáte nějaké přikoupit, můžete si z nich postavit...  celý článek

Ví, jak chutná, když se pustí termití voják do křížku s vaším palcem. Umí...
Hmyzí příběhy zblízka: kobylka pijící z louže nebo kopulující mouchy

Fotograf Jiří Anderle ví, jaké to je, když se pustí termití voják do křížku s vaším palcem. Umí ocenit i dříče čmeláka z Pošumaví s nákladem pylu či berušku...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.