Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Houbové knedlíky jako originální příloha. Hotové jsou za chvilku

  9:30aktualizováno  9:30
Využijete do nich jakoukoli směs měkkých hub, můžete si je dát k jakémukoliv masovému jídlu a ještě oslníte originální přílohou. Výborné jsou například ke křehkému kuřecímu masu s voňavou šafránovou omáčkou na bešamelovém základu.

Houbové knedlíky | foto: www.e-knihovnicka.cz

Příprava houbových knedlíků je velice snadná. Jen budete potřebovat spíše směs lesních hub s hříbky než jeden druh. Zcela nevhodné jsou v tomto případě lišky, podzimní ryzce či holubinky, byť jsou to jinak chuťově výborné houby. Do knedlíků se ovšem nehodí, protože hmotu na knedlíky patřičně nespojí.

Soutěžte o volání zdarma

Posílejte fotky svých houbařských úlovků a soutěžte o volání pro celou rodinu zdarma. Více informací ZDE.

Hotové kulaté knedlíky nejsou příliš velké, mají průměr maximálně čtyři až pět centimetrů, takže houby je třeba krájet opravdu nadrobno. Vaří se pak v osolené vodě přibližně osm až 10 minut, scezené je nechte před dalším zpracováním vychladnout. Hotové knedlíky můžete jako přílohu podávat i rozpůlené. Případně si připravte knedlíčky menší a můžete je použít jako zavářku do polévky.

Recept na houbové knedlíky krok za krokem

Na knedlíky budete potřebovat 150 g hub, 1 lžíci másla, sůl, mletý černý pepř, 2 vejce, 1 housku, 50 ml mléka, sekanou petrželku a strouhanku dle potřeby.

V misce utřete rozměklé máslo s trochou soli a mletým černým pepřem, pak
V mléce namočte nakrájenou housku a vyždímanou ji přidejte k máslové pěně.
Hmotu na knedlíky zjemněte tuhým sněhem ušlehaným ze syrových bílků.

Očištěné a drobně pokrájené houby uvařte v osolené vodě. Zvlášť utřete rozměklé máslo se solí a pepřem a přidejte do něj oddělené žloutky. V mléce namočte nakrájenou housku a vyždímanou ji přidejte k máslové pěně. Pak přimíchejte i vařené scezené houby a sekanou petržel. Důkladně vypracovanou hmotu zjemněte tuhým sněhem ušlehaným ze syrových bílků. Dobře ho vmíchejte.

Hmotu ještě zahustěte strouhankou.
Z připravené hmoty tvarujte středně velké kulaté knedlíky.
Knedlíky vložte do osolené vroucí vody a alespoň jednou je obraťte.

Nakonec hmotu zahustěte strouhankou. Ztratí sice nadýchanou strukturu, ale musí být tužší, aby si udržela tvar. Pak tvarujte ne příliš velké ani malé, kulaté knedlíky. Dlaně si při práci průběžně máčejte ve studené vodě. Knedlíky pak všechny najednou vložte do osolené vroucí vody a během varu je alespoň jednou obraťte. Vaří se přibližně pět minut, jako příloha se podávají celé nebo rozpůlené.

Recept na plátky kuřecího masa v šafránové omáčce

Na kuřecí plátky se šafránovou, případně kurkumovou omáčkou budete potřebovat 600 g kuřecích prsou, sůl, mletý pepř, 2 lžíce másla, 1 lžíci hladké mouky, sladkou smetanu, pravý šafrán nebo kurkumu.

Kuřecí prsa lehce naklepejte přes plát potravinářské fólie.
Osolené a opepřené plátky orestujte z obou stran na rozpáleném másle.

Plátky z kuřecích prsou lehce naklepejte přes plát potravinářské fólie, aby se jejich struktura příliš nerozbila. Osolené a opepřené plátky pak orestujte z obou stran na rozpáleném másle, maso pak z pánve vyjměte a uložte na vyhřátý talíř.

Výpek v pánvi zaprašte hladkou moukou, důkladně vše vymíchejte a zalijte
Provařenou hustou omáčku zřeďte dle potřeby mlékem a dochuťte ji pravým
Provařenou hustou omáčku zřeďte dle potřeby mlékem a dochuťte ji pravým

Výpek v pánvi zaprašte hladkou moukou, důkladně vše vymíchejte a zalijte sladkou smetanou. Pak vše znovu vyšlehejte. Provařenou hustou omáčku zřeďte podle potřeby mlékem, dochuťte ji pravým šafránem nebo kurkumou, osolte, ještě ji krátce provařte a můžete podávat oběd.

Autoři:




Nejčtenější

Šéf jako zobák v kuchyni šéfkuchaře z Tyrolska
VIDEO: Když vaří Tyrolák v Hodoníně, je Pohlreich v kuchyni za učně

„Co to je za chlapa v tý kuchyni? Co to je za bouráka?“ honí se v hlavě Zdeňku Pohlreichovi, když na pozvání dorazí se štábem Ano, šéfe! do hodonínské...  celý článek

V ZOO Dvorec se 19. ledna narodilo lvíče Shina.
VIDEO: V Zoo Dvorec krmí několikatýdenní lvíče, křest bude o víkendu

Lvíče s šedobílou srstí se narodilo 19. ledna v Zoo Dvorec u Borovan páru lvů pustinných. Je prvním mládětem letošního roku v této zoologické zahradě na...  celý článek

Kabinka, ve které si můžete nechat udělat skládačku na zakázku.
Lego má kabinku, která vám z podobizny udělá vlastní legopuzzle

Součástí velkého londýnského obchodu se stala fotokabinka podobná těm, které vyrábějí průkazkové fotografie. Jen s tím rozdílem, že z automatu nevypadne...  celý článek

Políbit velrybu, to bude pro zúčastněné zážitek, na jaký se nezapomíná.
Velryba se nechala od turistů u mexického pobřeží několikrát políbit

Mořští savci nejsou žádní mazlíci, přesto američtí turisté míří na jih Mexického poloostrova právě s vidinou toho, že je budou mít doslova „na dotek“. Minulý...  celý článek

Fiona si pomalu zvyká na vodu, která je pro hrochy tím nejpřirozenějším...
Zoo a lékaři z dětské nemocnice zachránili předčasně narozeného hrocha

Hroší samička se narodila šest týdnů před termínem a odmítala pít. Chovatelům v Zoo Cincinnati v americkém Ohiu v tu chvíli nezbývalo nic jiného, než ji...  celý článek

Další z rubriky

Nejsložitější je údržba ploch z dýhy a masivu.
Jak správně doma udržovat dřevěný nábytek: přehledný návod

Nábytku se netýkají kampaně připomínající jarní nebo předvánoční úklid. Měl by se udržovat průběžně. Nejvíce práce budete mít s dýhou a masivem.  celý článek

Předkrmy jsou už připravené.
Začal Chef Time Fest. Při jídle si tu povídáte s nejlepšími šéfkuchaři

Chef Time Fest je trochu jiný festival jídla. Během jednotlivých dnů se scházejí nejlepší čeští šéfkuchaři a o svém jídle si povídají s hosty přímo u stolu.  celý článek

Funkční retro mlýnek v akci
Vyzkoušeli jsme padesát let starý ruční mlýnek na kávu. A stále dobře mele

Do redakce se nám dostal památeční kousek. Vyzkoušeli jsme, jak mele starý mlýnek Instanbul, který je překvapivě stále funkční. Ukázal, že klasické ruční...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.