Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Houbové knedlíky jako originální příloha. Hotové jsou za chvilku

  9:30aktualizováno  9:30
Využijete do nich jakoukoli směs měkkých hub, můžete si je dát k jakémukoliv masovému jídlu a ještě oslníte originální přílohou. Výborné jsou například ke křehkému kuřecímu masu s voňavou šafránovou omáčkou na bešamelovém základu.

Houbové knedlíky | foto: www.e-knihovnicka.cz

Příprava houbových knedlíků je velice snadná. Jen budete potřebovat spíše směs lesních hub s hříbky než jeden druh. Zcela nevhodné jsou v tomto případě lišky, podzimní ryzce či holubinky, byť jsou to jinak chuťově výborné houby. Do knedlíků se ovšem nehodí, protože hmotu na knedlíky patřičně nespojí.

Soutěžte o volání zdarma

Posílejte fotky svých houbařských úlovků a soutěžte o volání pro celou rodinu zdarma. Více informací ZDE.

Hotové kulaté knedlíky nejsou příliš velké, mají průměr maximálně čtyři až pět centimetrů, takže houby je třeba krájet opravdu nadrobno. Vaří se pak v osolené vodě přibližně osm až 10 minut, scezené je nechte před dalším zpracováním vychladnout. Hotové knedlíky můžete jako přílohu podávat i rozpůlené. Případně si připravte knedlíčky menší a můžete je použít jako zavářku do polévky.

Recept na houbové knedlíky krok za krokem

Na knedlíky budete potřebovat 150 g hub, 1 lžíci másla, sůl, mletý černý pepř, 2 vejce, 1 housku, 50 ml mléka, sekanou petrželku a strouhanku dle potřeby.

V misce utřete rozměklé máslo s trochou soli a mletým černým pepřem, pak
V mléce namočte nakrájenou housku a vyždímanou ji přidejte k máslové pěně.
Hmotu na knedlíky zjemněte tuhým sněhem ušlehaným ze syrových bílků.

Očištěné a drobně pokrájené houby uvařte v osolené vodě. Zvlášť utřete rozměklé máslo se solí a pepřem a přidejte do něj oddělené žloutky. V mléce namočte nakrájenou housku a vyždímanou ji přidejte k máslové pěně. Pak přimíchejte i vařené scezené houby a sekanou petržel. Důkladně vypracovanou hmotu zjemněte tuhým sněhem ušlehaným ze syrových bílků. Dobře ho vmíchejte.

Hmotu ještě zahustěte strouhankou.
Z připravené hmoty tvarujte středně velké kulaté knedlíky.
Knedlíky vložte do osolené vroucí vody a alespoň jednou je obraťte.

Nakonec hmotu zahustěte strouhankou. Ztratí sice nadýchanou strukturu, ale musí být tužší, aby si udržela tvar. Pak tvarujte ne příliš velké ani malé, kulaté knedlíky. Dlaně si při práci průběžně máčejte ve studené vodě. Knedlíky pak všechny najednou vložte do osolené vroucí vody a během varu je alespoň jednou obraťte. Vaří se přibližně pět minut, jako příloha se podávají celé nebo rozpůlené.

Recept na plátky kuřecího masa v šafránové omáčce

Na kuřecí plátky se šafránovou, případně kurkumovou omáčkou budete potřebovat 600 g kuřecích prsou, sůl, mletý pepř, 2 lžíce másla, 1 lžíci hladké mouky, sladkou smetanu, pravý šafrán nebo kurkumu.

Kuřecí prsa lehce naklepejte přes plát potravinářské fólie.
Osolené a opepřené plátky orestujte z obou stran na rozpáleném másle.

Plátky z kuřecích prsou lehce naklepejte přes plát potravinářské fólie, aby se jejich struktura příliš nerozbila. Osolené a opepřené plátky pak orestujte z obou stran na rozpáleném másle, maso pak z pánve vyjměte a uložte na vyhřátý talíř.

Výpek v pánvi zaprašte hladkou moukou, důkladně vše vymíchejte a zalijte
Provařenou hustou omáčku zřeďte dle potřeby mlékem a dochuťte ji pravým
Provařenou hustou omáčku zřeďte dle potřeby mlékem a dochuťte ji pravým

Výpek v pánvi zaprašte hladkou moukou, důkladně vše vymíchejte a zalijte sladkou smetanou. Pak vše znovu vyšlehejte. Provařenou hustou omáčku zřeďte podle potřeby mlékem, dochuťte ji pravým šafránem nebo kurkumou, osolte, ještě ji krátce provařte a můžete podávat oběd.

Autoři:




Nejčtenější

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Další z rubriky

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.