Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyzkoušejte jarní hnízda, ve kterých vykvete perníková náplň

  11:20aktualizováno  11:20
Na perníková hnízda se použije obyčejné těsto na buchty. Díky speciálnímu postupu se z něho vykouzlí efektní a chutný pamlsek.

Hotová hnízda | foto: Jiří Savinec

Obyčejné kynuté těsto na buchty na pohled žádné velké možnosti nenabízí. Vyzkoušejte následující recept a budete překvapeni, jakého výsledku nakonec docílíte.

Těsto zpočátku sice pěkně nakyne, ale při dalším zpracování se musí rozválet, naplnit, znovu rozválet (téměř vylisovat) do podoby tenkých plátů, které se několikrát prokrojí, pak zakroutí, stočí a upečou. Výsledkem jsou pohledná jarní hnízda, ve kterých perníková náplň doslova rozkvete.

budete potřebovat

Ingredience na těsto

Ingredience na těsto

Náplň

Náplň

Těsto: 500 g polohrubé mouky, 70 g pískového cukru, 1 balíček sušeného droždí, 50 g másla, 2 vejce, 170 ml mléka. Náplň: 100 g perníku na strouhání, 100 g moučkového cukru, 100 g másla. Máslo rozehřejte a v misce vše spojte.

Postup krok za krokem

Kynuté těsto v této speciální, ale jednoduché úpravě při pečení doslova rozkvete – zářezy v původních plátcích se na výsledných uzlech při pečení pohledně rozestoupí a přiznají perníkovou náplň.

Postup1Postup2

Všechny ingredience dejte do mísy (včetně sušeného droždí) a v jednom kroku z nich vypracujte těsto, nejlépe v kuchyňském robotu. Vláčné těsto důkladně vyhněťte a pod utěrkou je pak nechte na teplém místě vykynout. Musí svůj původní objem zdvojnásobit.

Postup3

Dobře vykynuté nadýchané těsto z misky vyklopte na pomoučený vál nebo podložku a rozdělte je stěrkou na tři stejně velké díly. Každý díl těsta dlaněmi upravte a válečkem jej rozválejte do podoby obdélníkového plátu o rozměrech přibližně 25x10 cm.

Postup4Postup5

Tenký plát potřete až k okrajům perníkovou náplní. Je poněkud sušší, takže se hůře roztírá, ale stěrkou to jde. Naplněný plát těsta směrem od sebe opatrně a stejnoměrně srolujte do podoby rolády. Takto upravte všechny tři díly těsta.

Postup6Postup7

Nyní jednotlivě roládky opět rozválejte na pomoučeném válu do podoby plátů a nebojte se, že kynuté těsto zcela slehne. Vznikne opět plát obdélníkového tvaru, který stěrkou nebo nožem rozdělíte na obdélníky či proužky široké přibližně 5 cm.

Postup8Postup9

Každý obdélníček ještě rozválejte do tenka a vytvořte v proužku na výšku tři až čtyři zářezy, které ovšem nedosahují až k okrajům. Nyní prokrojený proužek uchopte na obou koncích prsty a přibližně 3x jej opatrně zakruťte do podoby stejnoměrné šroubovice.

Postup10Postup12

Spirálu položte na vál (podložku), stočte ji do podoby věnečku a volné konce do sebe pohledně založte a spojte je. Stočené uzlíky (budoucí hnízda) opatrně přeložte na plech s papírem, potřete je rozšlehaným vejcem a upečte v troubě dozlatova.

Velikonoce v Knihovničce receptů

Titulka Knihovnička pečivo 4/2010Tento recept, ale i další vychytávky najdete v Knihovničce receptů. V dubnovém čísle se dočtete, jak uplést netradiční cop, posvěcený mazanec nebo upéct domácí škvarkové loupáčky. Nechybí ani reportáž o tom, jak se točí originální trdelníky.

Autoři:


Témata: Robot, Vaření


Nejčtenější

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Další z rubriky

Telecí klopsy na grilu připravil šéf z mletého telecího a hovězího masa.
VIDEO: Telecí klopsy podle Pohlreicha, svižné grilování s mletým masem

Nechte si u řezníka umlít kousek telecího s kouskem hovězího masa, přikupte veku, hlívu a pár dalších ingrediencí a můžete na grilu vytvořit pochoutku, která...  celý článek

Takto by mělo vypadat správně rozpálené uhlí.
Devět pravidel při grilování. Stačí je dodržet a nemůžete se splést

Grilovací sezona už naplno propukla a možná i ti, kdo jsou v tomto oboru naprostí nováčci, se také odhodlají vyzkoušet své umění u grilu. Nabízíme krátké...  celý článek

Letní grilování iDNES.cz
SPECIÁL: Grilujte maso i zeleninu. Videorecepty a kuchařské triky

Ve zvláštní příloze věnované grilování najdete desítky chutných receptů na drůbež, ryby, pořádný steak i lehčí zeleninové pokrmy.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.