Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyzkoušejte jarní hnízda, ve kterých vykvete perníková náplň

  11:20aktualizováno  11:20
Na perníková hnízda se použije obyčejné těsto na buchty. Díky speciálnímu postupu se z něho vykouzlí efektní a chutný pamlsek.

Hotová hnízda | foto: Jiří Savinec

Obyčejné kynuté těsto na buchty na pohled žádné velké možnosti nenabízí. Vyzkoušejte následující recept a budete překvapeni, jakého výsledku nakonec docílíte.

Těsto zpočátku sice pěkně nakyne, ale při dalším zpracování se musí rozválet, naplnit, znovu rozválet (téměř vylisovat) do podoby tenkých plátů, které se několikrát prokrojí, pak zakroutí, stočí a upečou. Výsledkem jsou pohledná jarní hnízda, ve kterých perníková náplň doslova rozkvete.

budete potřebovat

Ingredience na těsto

Ingredience na těsto

Náplň

Náplň

Těsto: 500 g polohrubé mouky, 70 g pískového cukru, 1 balíček sušeného droždí, 50 g másla, 2 vejce, 170 ml mléka. Náplň: 100 g perníku na strouhání, 100 g moučkového cukru, 100 g másla. Máslo rozehřejte a v misce vše spojte.

Postup krok za krokem

Kynuté těsto v této speciální, ale jednoduché úpravě při pečení doslova rozkvete – zářezy v původních plátcích se na výsledných uzlech při pečení pohledně rozestoupí a přiznají perníkovou náplň.

Postup1Postup2

Všechny ingredience dejte do mísy (včetně sušeného droždí) a v jednom kroku z nich vypracujte těsto, nejlépe v kuchyňském robotu. Vláčné těsto důkladně vyhněťte a pod utěrkou je pak nechte na teplém místě vykynout. Musí svůj původní objem zdvojnásobit.

Postup3

Dobře vykynuté nadýchané těsto z misky vyklopte na pomoučený vál nebo podložku a rozdělte je stěrkou na tři stejně velké díly. Každý díl těsta dlaněmi upravte a válečkem jej rozválejte do podoby obdélníkového plátu o rozměrech přibližně 25x10 cm.

Postup4Postup5

Tenký plát potřete až k okrajům perníkovou náplní. Je poněkud sušší, takže se hůře roztírá, ale stěrkou to jde. Naplněný plát těsta směrem od sebe opatrně a stejnoměrně srolujte do podoby rolády. Takto upravte všechny tři díly těsta.

Postup6Postup7

Nyní jednotlivě roládky opět rozválejte na pomoučeném válu do podoby plátů a nebojte se, že kynuté těsto zcela slehne. Vznikne opět plát obdélníkového tvaru, který stěrkou nebo nožem rozdělíte na obdélníky či proužky široké přibližně 5 cm.

Postup8Postup9

Každý obdélníček ještě rozválejte do tenka a vytvořte v proužku na výšku tři až čtyři zářezy, které ovšem nedosahují až k okrajům. Nyní prokrojený proužek uchopte na obou koncích prsty a přibližně 3x jej opatrně zakruťte do podoby stejnoměrné šroubovice.

Postup10Postup12

Spirálu položte na vál (podložku), stočte ji do podoby věnečku a volné konce do sebe pohledně založte a spojte je. Stočené uzlíky (budoucí hnízda) opatrně přeložte na plech s papírem, potřete je rozšlehaným vejcem a upečte v troubě dozlatova.

Velikonoce v Knihovničce receptů

Titulka Knihovnička pečivo 4/2010Tento recept, ale i další vychytávky najdete v Knihovničce receptů. V dubnovém čísle se dočtete, jak uplést netradiční cop, posvěcený mazanec nebo upéct domácí škvarkové loupáčky. Nechybí ani reportáž o tom, jak se točí originální trdelníky.

Autoři:




Nejčtenější

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

V sobotu se konal za obrovského zájmu festival Náplavka Street Food na...
Inspirace z ulice: 10 jídel, která na dovolené rozhodně ochutnejte

Takzvaný streetfood se pomalu usazuje už i u nás, ale pouliční gastronomie je tady teprve v začátcích. Podívejte se s námi na deset v zahraničí typických...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Další z rubriky

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

25 ks předvařených krevet, na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.