Hotová hnízda

Hotová hnízda | foto: Jiří Savinec

Vyzkoušejte jarní hnízda, ve kterých vykvete perníková náplň

  • 9
Na perníková hnízda se použije obyčejné těsto na buchty. Díky speciálnímu postupu se z něho vykouzlí efektní a chutný pamlsek.

Obyčejné kynuté těsto na buchty na pohled žádné velké možnosti nenabízí. Vyzkoušejte následující recept a budete překvapeni, jakého výsledku nakonec docílíte.

Těsto zpočátku sice pěkně nakyne, ale při dalším zpracování se musí rozválet, naplnit, znovu rozválet (téměř vylisovat) do podoby tenkých plátů, které se několikrát prokrojí, pak zakroutí, stočí a upečou. Výsledkem jsou pohledná jarní hnízda, ve kterých perníková náplň doslova rozkvete.

budete potřebovat

Ingredience na těsto

Ingredience na těsto

Náplň

Náplň

Těsto: 500 g polohrubé mouky, 70 g pískového cukru, 1 balíček sušeného droždí, 50 g másla, 2 vejce, 170 ml mléka. Náplň: 100 g perníku na strouhání, 100 g moučkového cukru, 100 g másla. Máslo rozehřejte a v misce vše spojte.

Postup krok za krokem

Kynuté těsto v této speciální, ale jednoduché úpravě při pečení doslova rozkvete – zářezy v původních plátcích se na výsledných uzlech při pečení pohledně rozestoupí a přiznají perníkovou náplň.

Postup1Postup2

Všechny ingredience dejte do mísy (včetně sušeného droždí) a v jednom kroku z nich vypracujte těsto, nejlépe v kuchyňském robotu. Vláčné těsto důkladně vyhněťte a pod utěrkou je pak nechte na teplém místě vykynout. Musí svůj původní objem zdvojnásobit.

Postup3

Dobře vykynuté nadýchané těsto z misky vyklopte na pomoučený vál nebo podložku a rozdělte je stěrkou na tři stejně velké díly. Každý díl těsta dlaněmi upravte a válečkem jej rozválejte do podoby obdélníkového plátu o rozměrech přibližně 25x10 cm.

Postup4Postup5

Tenký plát potřete až k okrajům perníkovou náplní. Je poněkud sušší, takže se hůře roztírá, ale stěrkou to jde. Naplněný plát těsta směrem od sebe opatrně a stejnoměrně srolujte do podoby rolády. Takto upravte všechny tři díly těsta.

Postup6Postup7

Nyní jednotlivě roládky opět rozválejte na pomoučeném válu do podoby plátů a nebojte se, že kynuté těsto zcela slehne. Vznikne opět plát obdélníkového tvaru, který stěrkou nebo nožem rozdělíte na obdélníky či proužky široké přibližně 5 cm.

Postup8Postup9

Každý obdélníček ještě rozválejte do tenka a vytvořte v proužku na výšku tři až čtyři zářezy, které ovšem nedosahují až k okrajům. Nyní prokrojený proužek uchopte na obou koncích prsty a přibližně 3x jej opatrně zakruťte do podoby stejnoměrné šroubovice.

Postup10Postup12

Spirálu položte na vál (podložku), stočte ji do podoby věnečku a volné konce do sebe pohledně založte a spojte je. Stočené uzlíky (budoucí hnízda) opatrně přeložte na plech s papírem, potřete je rozšlehaným vejcem a upečte v troubě dozlatova.

Velikonoce v Knihovničce receptů

Titulka Knihovnička pečivo 4/2010Tento recept, ale i další vychytávky najdete v Knihovničce receptů. V dubnovém čísle se dočtete, jak uplést netradiční cop, posvěcený mazanec nebo upéct domácí škvarkové loupáčky. Nechybí ani reportáž o tom, jak se točí originální trdelníky.