Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyzkoušejte origami, fascinující umění skládat papír

aktualizováno 
Kdo někdy z papíru vytvořil vlaštovku nebo lodičku, pak aniž by to tušil, vytvořil origami. Tradiční japonské skládačky ovšem umožňují vytvořit mnoho dalších tvarů, na internetu jsou stovky návodů ke stavbě.

Stačí čtvercový papír a fantazii se meze nekladou. | foto: shutterstock.com

Historie origami

Počátky uměleckého skládání papíru se datují už od 9. století našeho letopočtu, kdy sloužily jako symbol štěstí. Slovo "origami" sice původně označovalo skládání úředních dokumentů, samotné umělecké technice skládání se tak říká až od poloviny 20. století.

Nejčastějšími motivy jsou zvířátka nebo květiny, dále různé postavičky nebo 3D objekty. Nejoblíbenějším motivem v Japonsku je papírový jestřáb.

Do origami lze zahrnout i klasickou létající letadlo-vlaštovku (viz kvalifikace na mistrovství světa ve stavbě a pouštění papírových vlaštovek v Salcburku). Většina lidí také umí vytvořit sněhovou vločku, ta ale nepatří do origami. Při něm se totiž zapovídá použití nůžek, musí se skládat bez dalších pomůcek.

Origami netrvá na výsledném tvaru, který by byl dokonalou kopií reality. Hraje si spíše se zkratkou, důležité jsou spíše obrysy a tvar. Proto se může laikovi zprvu zdát jednoduché, protože "skládat papír přece umí každý". Ze začátku opravdu stačí jen dva nebo tři sklady a jednoduchý, plochý výtvor je na světě. Pokročilí si však poradí i s nejmenšími drobnostmi a bez problémů vytvoří 3D díla.

Na origami potřebujete papír čtvercového formátu. Pro tradiční origami je typický bílý rub, barevný líc a rozměry 15 x 15 cm. Z klasického papíru A4 získáte čtverec buď změřením pomocí pravítka (což ale origamisti nepoužívají), nebo obyčejným přeložením.

Můžete ohnout roh papíru k opačné straně listu a odstřihnutím zbylého obdélníku vznikne čtverec. Nebo lze přeložit dva horní rohy do středu papíru, čímž se vytvoří rovnou dva čtverce. Ve specializovaných obchodech s výtvarnými potřebami nebo japonským zbožím seženete pravé origami papíry (na internetu např. e-shopy Scrapbook, Creative nebo Origamiworld).

Rady pro začátečníky

Základem správného origami je vhodný papír. Měl by být dostatečně pevný, aby se na přeložených ohybech netrhal, a zároveň i jemný. Příliš silný papír se těžko překládá.

Skládání vlaštovek

Ke skládání podle návodu (podívejte se například SEM) je potřeba, abyste rozuměli symbolům a šipkám na obrázcích. Podle nich poznáte správný sklad, otočení papíru nebo jestli máte papír přeložit dopředu nebo dozadu. 

Začátečníci se mohou splést právě při špatném čtení postupu a pak se origami nepovede. Chybu uděláte například při špatném otočení papíru, nevýraznou rýhou, nepřesností nebo prací na nerovné ploše. Jako u každé techniky si časem postupy osvojíte a práce půjde rychle od ruky.

Jak se naučit origami

Origami tulipányAbyste origami skládali správně, můžete navštívit kurzy. Pořádají se po celé republice jak pro dospělé, tak i pro děti. Pro samouky je na trhu několik knih o této technice - z novějších titulů např. Origami od Michealy Bubíkové (od CP Books), Origami pro radost od Soonboke Smithové z nakladatelství IKAR nebo kniha Amandine Dardenne Origami skládání z papíru (vydalo Rebo). Od začátku tohoto roku vycházejí lekce origami i v časopise 100+1.

Pokud si nevíte rady, jak skládat papír podle obrázku, podívejte se na video návody. Vyberete si video podle tvaru, který chcete skládat. Pak už sledujete názorný postup, jak správně natočit papír, kde ho ohnout atd. Videa doplňuje komentář a titulky v angličtině.





Nejčtenější

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Další z rubriky

V sobotu se konal za obrovského zájmu festival Náplavka Street Food na...
Inspirace z ulice: 10 jídel, která na dovolené rozhodně ochutnejte

Takzvaný streetfood se pomalu usazuje už i u nás, ale pouliční gastronomie je tady teprve v začátcích. Podívejte se s námi na deset v zahraničí typických...  celý článek

Kukuřice je plná cenných živin. Využijte, že je její sezona, a grilujte o sto...
Jak grilovat kukuřičný klas, sezonní výživovou bombu. A jak ho vybírat

Grilovat jen tak v alobalu, nebo v hávu vlastních listů? Vyberte si sami. Návod z rubriky „Vaříme podle Koko“, která vychází v magazínu Víkend, nabízí celou...  celý článek

Burger s trhaným masem
VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě velvyslanectví má vlastní zahrádku, kde s láskou pečuje o zeleninu,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.