Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyzkoušejte origami, fascinující umění skládat papír

aktualizováno 
Kdo někdy z papíru vytvořil vlaštovku nebo lodičku, pak aniž by to tušil, vytvořil origami. Tradiční japonské skládačky ovšem umožňují vytvořit mnoho dalších tvarů, na internetu jsou stovky návodů ke stavbě.

Stačí čtvercový papír a fantazii se meze nekladou. | foto: shutterstock.com

Historie origami

Počátky uměleckého skládání papíru se datují už od 9. století našeho letopočtu, kdy sloužily jako symbol štěstí. Slovo "origami" sice původně označovalo skládání úředních dokumentů, samotné umělecké technice skládání se tak říká až od poloviny 20. století.

Nejčastějšími motivy jsou zvířátka nebo květiny, dále různé postavičky nebo 3D objekty. Nejoblíbenějším motivem v Japonsku je papírový jestřáb.

Do origami lze zahrnout i klasickou létající letadlo-vlaštovku (viz kvalifikace na mistrovství světa ve stavbě a pouštění papírových vlaštovek v Salcburku). Většina lidí také umí vytvořit sněhovou vločku, ta ale nepatří do origami. Při něm se totiž zapovídá použití nůžek, musí se skládat bez dalších pomůcek.

Origami netrvá na výsledném tvaru, který by byl dokonalou kopií reality. Hraje si spíše se zkratkou, důležité jsou spíše obrysy a tvar. Proto se může laikovi zprvu zdát jednoduché, protože "skládat papír přece umí každý". Ze začátku opravdu stačí jen dva nebo tři sklady a jednoduchý, plochý výtvor je na světě. Pokročilí si však poradí i s nejmenšími drobnostmi a bez problémů vytvoří 3D díla.

Na origami potřebujete papír čtvercového formátu. Pro tradiční origami je typický bílý rub, barevný líc a rozměry 15 x 15 cm. Z klasického papíru A4 získáte čtverec buď změřením pomocí pravítka (což ale origamisti nepoužívají), nebo obyčejným přeložením.

Můžete ohnout roh papíru k opačné straně listu a odstřihnutím zbylého obdélníku vznikne čtverec. Nebo lze přeložit dva horní rohy do středu papíru, čímž se vytvoří rovnou dva čtverce. Ve specializovaných obchodech s výtvarnými potřebami nebo japonským zbožím seženete pravé origami papíry (na internetu např. e-shopy Scrapbook, Creative nebo Origamiworld).

Rady pro začátečníky

Základem správného origami je vhodný papír. Měl by být dostatečně pevný, aby se na přeložených ohybech netrhal, a zároveň i jemný. Příliš silný papír se těžko překládá.

Skládání vlaštovek

Ke skládání podle návodu (podívejte se například SEM) je potřeba, abyste rozuměli symbolům a šipkám na obrázcích. Podle nich poznáte správný sklad, otočení papíru nebo jestli máte papír přeložit dopředu nebo dozadu. 

Začátečníci se mohou splést právě při špatném čtení postupu a pak se origami nepovede. Chybu uděláte například při špatném otočení papíru, nevýraznou rýhou, nepřesností nebo prací na nerovné ploše. Jako u každé techniky si časem postupy osvojíte a práce půjde rychle od ruky.

Jak se naučit origami

Origami tulipányAbyste origami skládali správně, můžete navštívit kurzy. Pořádají se po celé republice jak pro dospělé, tak i pro děti. Pro samouky je na trhu několik knih o této technice - z novějších titulů např. Origami od Michealy Bubíkové (od CP Books), Origami pro radost od Soonboke Smithové z nakladatelství IKAR nebo kniha Amandine Dardenne Origami skládání z papíru (vydalo Rebo). Od začátku tohoto roku vycházejí lekce origami i v časopise 100+1.

Pokud si nevíte rady, jak skládat papír podle obrázku, podívejte se na video návody. Vyberete si video podle tvaru, který chcete skládat. Pak už sledujete názorný postup, jak správně natočit papír, kde ho ohnout atd. Videa doplňuje komentář a titulky v angličtině.





Nejčtenější

Mike trénuje s paní Ivetou už nějaký čas i u ní doma.
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Ošetřovatel v ZOO Dvůr Králové odstraňuje roh  samci nosorožce bílého jižního...
VIDEO: Královédvorská zoo kvůli pytlákům zkrátila rohy prvnímu nosorožci

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem začala odřezávat rohovinu svým nosorožcům. Odstraněním rohů chce snížit riziko útoku na zvířata. Jako první v...  celý článek

Pokud kořeny cibulky zabalíte do mechu, svažte je přírodním provázkem, lýkem...
Jaro si domů přineste s hyacinty, rozsvítí vám byt i náladu

Cibuloviny jsou doslova posly jara, tak si je užívejme, než se venku všechno opravdu poctivě zazelená a rozkvete. Z květinářství teď řezané tulipány, hyacinty...  celý článek

Model letounu F4U Corsair z 2. světové války ukazuje míru detailu dosažitelného...
Modely letadel, bojové techniky, aut i lodí. To byl Panthers Cup 2017

Velká modelářská výstava Panthers Cup letos proběhla už poosmé. V prostorách prosecké průmyslovky v Praze obdivovaly stovky modelů tisíce návštěvníků.  celý článek

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Další z rubriky

Jednotlivé vrstvy v housce: houska, omáčka, salát, trhané vepřové maso,...
Trhané maso je hvězdou street foodu. Dokážete ho však upéct i doma

Hodí se na plnění sendvičů i hamburgerových housek. Stejně tak je trhané maso výborné jako lehké jídlo se salátem. Přitom připravit ho není žádná věda. Jde...  celý článek

Pošírované kuře s bramborovým salátem
Kuřecí prsa povařte ve vývaru, k tomu bramborový salát, radí Pohlreich

Po obědě většina z nás potřebuje vstát od stolu a vrátit se ke své práci, takže kuřecí maso míváme na talíři možná častěji, než je nám milé. Není tedy nad to...  celý článek

Hamburger nebo karbanátek?
Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s...  celý článek

Palačinky z ovesných vloček
Palačinky z ovesných vloček

Sladká a zdravá rychlovka. :)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.