Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyzkoušejte pikantní cukroví s pepřem a zázvorem. Povzbudí trávení

  0:07aktualizováno  0:07
Zařaďte do vánočního a novoročního jídelníčku pepřové pečivo podporující trávení. Ne nadarmo patřilo neodmyslitelně k opulentním hostinám už ve starověkém Římě.

Pepřové ořechy se zázvorem povzbudí chuť i trávení. | foto: e-knihovnicka.cz

Mletý pepř býval běžnou součástí pečiva podporujícího trávení a zažívání, hlavně perníku. Proto je jeho název odvozen od slova „peprný“.

Po upečení nechat uležet

Vyzkoušejte recept na pepřové ořechy se zázvorem. Pravděpodobně jim přijdete na chuť a ještě uděláte něco pro svůj žaludek.

Příprava tohoto pečiva je snadná a rychlá, výsledkem je navíc poměrně zajímavá kombinace chutí. Koneckonců i kvalitní čokoláda se dnes vyrábí s přídavkem pikantního chilli.

Pokud si pepřové ořechy teď napečete, zajímavě a zdravě obohatíte svůj silvestrovský a novoroční jídelníček. Čerstvě upečené pepřové pečivo je totiž poměrně tvrdé, podobně jako perník. Uložené do chladu a vlhka ale krásně zvláční.

Recept na Ořechy s pepřem a zázvorem 2 vejce, 2 žloutky, 200 g moučkového cukru, 300 g polohrubé mouky, 1 lžička bílého mletého pepře, špetka zázvoru. Na obalení: čokoládová poleva a jemně strouhané ořechy. Ze základních ingrediencí vypracujte tužší vláčné těsto a nechte je v chladničce odpočinout. Z odpočinutého těsta vyválejte válečky, nakrájejte je na kousky velikosti menších vlašských ořechů. Klaďte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 15 až 20 minut. Zchladlé pečivo pomocí vidličky doslova „vykoupejte“ v rozehřáté čokoládě a hned obalte v ořechové strouhance.

Další zajímavé vánoční recepty najdete v prosincovém vydání časopisu Knihovnička RECEPTY.

Autoři:




Nejčtenější

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Další z rubriky

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Kontroly se týkají jen velkých klimatizací.
Povinná kontrola klimatizací: jak se rodí fámy, které hýbou veřejností

Od 1. ledna 2017 platí pro majitele tepelných čerpadel a klimatizací nová povinnost provádět každoroční kontroly těsnosti a vést evidenční knihu. Majitelé...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.