Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyzkoušejte pikantní cukroví s pepřem a zázvorem. Povzbudí trávení

  0:07aktualizováno  0:07
Zařaďte do vánočního a novoročního jídelníčku pepřové pečivo podporující trávení. Ne nadarmo patřilo neodmyslitelně k opulentním hostinám už ve starověkém Římě.

Pepřové ořechy se zázvorem povzbudí chuť i trávení. | foto: e-knihovnicka.cz

Mletý pepř býval běžnou součástí pečiva podporujícího trávení a zažívání, hlavně perníku. Proto je jeho název odvozen od slova „peprný“.

Po upečení nechat uležet

Vyzkoušejte recept na pepřové ořechy se zázvorem. Pravděpodobně jim přijdete na chuť a ještě uděláte něco pro svůj žaludek.

Příprava tohoto pečiva je snadná a rychlá, výsledkem je navíc poměrně zajímavá kombinace chutí. Koneckonců i kvalitní čokoláda se dnes vyrábí s přídavkem pikantního chilli.

Pokud si pepřové ořechy teď napečete, zajímavě a zdravě obohatíte svůj silvestrovský a novoroční jídelníček. Čerstvě upečené pepřové pečivo je totiž poměrně tvrdé, podobně jako perník. Uložené do chladu a vlhka ale krásně zvláční.

Recept na Ořechy s pepřem a zázvorem 2 vejce, 2 žloutky, 200 g moučkového cukru, 300 g polohrubé mouky, 1 lžička bílého mletého pepře, špetka zázvoru. Na obalení: čokoládová poleva a jemně strouhané ořechy. Ze základních ingrediencí vypracujte tužší vláčné těsto a nechte je v chladničce odpočinout. Z odpočinutého těsta vyválejte válečky, nakrájejte je na kousky velikosti menších vlašských ořechů. Klaďte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 15 až 20 minut. Zchladlé pečivo pomocí vidličky doslova „vykoupejte“ v rozehřáté čokoládě a hned obalte v ořechové strouhance.

Další zajímavé vánoční recepty najdete v prosincovém vydání časopisu Knihovnička RECEPTY.

Autoři:




Nejčtenější

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Reece Wepener se svým úlovkem
Měli prázdnou ledničku, tak vypluli rybařit. Chytili 70kilového kanice

Tři kamarádi se vypravili rybařit poblíž Perthu na západě Austrálie. Místo toho, aby si jen normálně doplnili lednici běžnými rybami, chytili na háček...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Další z rubriky

Kuchař Jaroslav Sapík
Jím všechno, ale přepálený tuk mi páchne, říká šéfkuchař Jaroslav Sapík

Jí v podstatě všechno, hady i brouky, nesnědl by leda něco zkaženého. Ale vadí mu, když hned ve dveřích ucítí puch přepáleného omastku. „Okamžitě tak poznám,...  celý článek

Domácí hranolky mají svůj půvab právě tím, že jednotlivé kousky nejsou tak...
VIDEO: Domácí hranolky téměř bez práce. Bez dalších přídatných látek

Mražené hranolky z obchodu má skoro každý „pro jistotu“ v mrazáku. Jsou však situace, kdy nečekaně dojdou, anebo si prostě toužíte udělat své vlastní, abyste...  celý článek

Fish&Chips je tradiční britské lidové jídlo.
Kvůli Fish&Chips už nemusíte do Británie. Snadno si je připravíte doma

Fish&Chips je jedno z nejproslulejších ostrovních jídel a ochutná je snad každý, kdo Velkou Británii navštíví. Podívejte se, jak snadno můžete rybu s hranolky...  celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.