Pepřové ořechy se zázvorem povzbudí chuť i trávení.

Pepřové ořechy se zázvorem povzbudí chuť i trávení. | foto: e-knihovnicka.cz

Vyzkoušejte pikantní cukroví s pepřem a zázvorem. Povzbudí trávení

  • 4
Zařaďte do vánočního a novoročního jídelníčku pepřové pečivo podporující trávení. Ne nadarmo patřilo neodmyslitelně k opulentním hostinám už ve starověkém Římě.

Mletý pepř býval běžnou součástí pečiva podporujícího trávení a zažívání, hlavně perníku. Proto je jeho název odvozen od slova „peprný“.

Po upečení nechat uležet

Vyzkoušejte recept na pepřové ořechy se zázvorem. Pravděpodobně jim přijdete na chuť a ještě uděláte něco pro svůj žaludek.

Příprava tohoto pečiva je snadná a rychlá, výsledkem je navíc poměrně zajímavá kombinace chutí. Koneckonců i kvalitní čokoláda se dnes vyrábí s přídavkem pikantního chilli.

Pokud si pepřové ořechy teď napečete, zajímavě a zdravě obohatíte svůj silvestrovský a novoroční jídelníček. Čerstvě upečené pepřové pečivo je totiž poměrně tvrdé, podobně jako perník. Uložené do chladu a vlhka ale krásně zvláční.

Základní ingredience na pepřové pečivo.
Z přísad vypracujte hladké vláčné těsto a nechte je alespoň hodinu odpočinout v chladu, zabalené v mikrotenu.
Z odpočinutého těsta vyválejte váleček, z něj nožem nakrájejte stejně velké kousky.
Nakrájené kousky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a ve vyhřáté troubě pečte dorůžova.
Upečené a zchladlé ořechy máčejte v rozehřáté čokoládě a hned je obalte v jemné ořechové strouhance.

Recept na Ořechy s pepřem a zázvorem 2 vejce, 2 žloutky, 200 g moučkového cukru, 300 g polohrubé mouky, 1 lžička bílého mletého pepře, špetka zázvoru. Na obalení: čokoládová poleva a jemně strouhané ořechy. Ze základních ingrediencí vypracujte tužší vláčné těsto a nechte je v chladničce odpočinout. Z odpočinutého těsta vyválejte válečky, nakrájejte je na kousky velikosti menších vlašských ořechů. Klaďte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 15 až 20 minut. Zchladlé pečivo pomocí vidličky doslova „vykoupejte“ v rozehřáté čokoládě a hned obalte v ořechové strouhance.

Další zajímavé vánoční recepty najdete v prosincovém vydání časopisu Knihovnička RECEPTY.