Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyzkoušejte přípravu ryb po mlynářsku, získají křupavou kůrčičku

  0:18aktualizováno  0:18
Výsledkem maximálně jednoduché kuchyňské úpravy ryb po mlynářsku je kulinářský skvost. Základním principem je moučný obal porce nebo celé ryby a následné pečení v tuku.

Pstruh po mlynářsku s pečenými rajčaty. Stejně jako jakákoliv jiná sladkovodní ryba připravená po mlynářsku, má krásně křupavou kůrčičku. | foto: www.rybadomaci.cz

Mouka vytvoří na rybě souvislý obal, který při šetrné manipulaci při tepelné úpravě spečením uzavře celý povrch porce nebo celé ryby. Výsledkem je šťavnaté rybí maso s křupavou krustou.

Jak na to po mlynářsku

Ryba obalená v mouce, připravená ke smažení.Právě moučná kůrčička usnadní vlastní pečení, protože křehké rybí maso se při tepelné úpravě může připékat na pánev nebo potrhat. Ideální je ryby či porce z nich péci v pánvi na jedno otočení, s minimem postrkování a dalších manipulací.

Každým posunem a dotykem totiž dochází k narušování jemných vaziv rybího masa a ke ztrátám cenné šťávy. Nakonec se při nešetrné úpravě může stát, že se úžasná křupavá moučná krusta na rybě během pečení vůbec nevytvoří.

Pochopitelně můžete na obalování využít různé druhy mouky. Nejčastěji se používá hladká pšeničná, kterou lze doplnit různým kořením. Na závěr můžete upečenou porci potírat ochuceným máslem a podobně.

RECEPTY NA PŘÍPRAVU RYB PO MLYNÁŘSKU:

PSTRUH PO MLYNÁŘSKU
Osolenou rybu obalte v hladké mouce a dejte ji péci na pánev s rozpáleným olejem. Zvolna pečte z jedné a poté z druhé strany. Pečeného pstruha potírejte rozpuštěným máslem a posypte jemně sekanou petrželovou natí.

KMÍNOVÝ KAPR
Porce kapra osolte. Do hladké mouky namíchejte mletý kmín a rybu v této směsi obalte. Pro zvýšení efektu můžete použít drcený kmín pomletý těsně před úpravou v hmoždíři či mlýnku. Porce pečte na sádle, hotové ozdobte čerstvou pažitkou.

NOVOHRADSKÝ KAPR
Ochutnejte tradičním pokrm rybářů a rybníkářů známý už po staletí. Porce kapra ochuťte česnekem utřeným se solí a obalte je v mouce smíchané s mletým kmínem a mletou paprikou. Můžete přidat i trošku mletého zázvoru a následně pečte na pánvi. Pro křupavější kůrčičku klidně použijte polohrubou nebo i hrubou pšeničnou mouku.

MUŠKÁTOVÁ ŠTIKA
Porce štiky osolte a následně obalujte v mouce smíchané s mletým muškátovým květem. Štiku pečte na oleji, upečené porce těsně před podáváním potírejte máslem a lehce postrouhejte muškátovým oříškem.

MÁSLOVÝ LÍNEK
Lín patří mezi nejchutnější ryby našich vod a k jeho přípravě stačí opravdu málo. Osolte ho, obalte v hladké mouce s troškou mletého kmínu a pečte ho na přepuštěném másle. Pro osvěžení můžete vložit do dutiny lína snítku zelené petrželky a nakonec doplnit porci ryby trochou kysané smetany.

KŘUPAVÝ CANDÁT
Porce candáta osolte a následně obalte v instantní kukuřičné polentě smíchané s drceným kmínem. Pečte na oleji či sádle, na hotových porcích nechte rozpustit bylinkové či citrónové máslo.

Autoři:




Nejčtenější

Ošetřovatel v ZOO Dvůr Králové odstraňuje roh  samci nosorožce bílého jižního...
VIDEO: Královédvorská zoo kvůli pytlákům zkrátila rohy prvnímu nosorožci

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem začala odřezávat rohovinu svým nosorožcům. Odstraněním rohů chce snížit riziko útoku na zvířata. Jako první v...  celý článek

Novou stavebnici Nimuno můžete stříhat, tvarovat, lepit a kombinovat.
Chtěli si stavět lego i na stěně, vymysleli speciální elastickou pásku

Představte si, že byste mohli stavět stavebnicové kostky i na rohy a stěny pokoje či nábytku. Nebo třeba na svůj oblíbený snídaňový hrnek. Představy o tom, co...  celý článek

Pokud kořeny cibulky zabalíte do mechu, svažte je přírodním provázkem, lýkem...
Jaro si domů přineste s hyacinty, rozsvítí vám byt i náladu

Cibuloviny jsou doslova posly jara, tak si je užívejme, než se venku všechno opravdu poctivě zazelená a rozkvete. Z květinářství teď řezané tulipány, hyacinty...  celý článek

Model letounu F4U Corsair z 2. světové války ukazuje míru detailu dosažitelného...
Modely letadel, bojové techniky, aut i lodí. To byl Panthers Cup 2017

Velká modelářská výstava Panthers Cup letos proběhla už poosmé. V prostorách prosecké průmyslovky v Praze obdivovaly stovky modelů tisíce návštěvníků.  celý článek

Pošírované kuře s bramborovým salátem
Kuřecí prsa povařte ve vývaru, k tomu bramborový salát, radí Pohlreich

Po obědě většina z nás potřebuje vstát od stolu a vrátit se ke své práci, takže kuřecí maso míváme na talíři možná častěji, než je nám milé. Není tedy nad to...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.