Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyzkoušejte přípravu ryb po mlynářsku, získají křupavou kůrčičku

  0:18aktualizováno  0:18
Výsledkem maximálně jednoduché kuchyňské úpravy ryb po mlynářsku je kulinářský skvost. Základním principem je moučný obal porce nebo celé ryby a následné pečení v tuku.

Pstruh po mlynářsku s pečenými rajčaty. Stejně jako jakákoliv jiná sladkovodní ryba připravená po mlynářsku, má krásně křupavou kůrčičku. | foto: www.rybadomaci.cz

Mouka vytvoří na rybě souvislý obal, který při šetrné manipulaci při tepelné úpravě spečením uzavře celý povrch porce nebo celé ryby. Výsledkem je šťavnaté rybí maso s křupavou krustou.

Jak na to po mlynářsku

Ryba obalená v mouce, připravená ke smažení.Právě moučná kůrčička usnadní vlastní pečení, protože křehké rybí maso se při tepelné úpravě může připékat na pánev nebo potrhat. Ideální je ryby či porce z nich péci v pánvi na jedno otočení, s minimem postrkování a dalších manipulací.

Každým posunem a dotykem totiž dochází k narušování jemných vaziv rybího masa a ke ztrátám cenné šťávy. Nakonec se při nešetrné úpravě může stát, že se úžasná křupavá moučná krusta na rybě během pečení vůbec nevytvoří.

Pochopitelně můžete na obalování využít různé druhy mouky. Nejčastěji se používá hladká pšeničná, kterou lze doplnit různým kořením. Na závěr můžete upečenou porci potírat ochuceným máslem a podobně.

RECEPTY NA PŘÍPRAVU RYB PO MLYNÁŘSKU:

PSTRUH PO MLYNÁŘSKU
Osolenou rybu obalte v hladké mouce a dejte ji péci na pánev s rozpáleným olejem. Zvolna pečte z jedné a poté z druhé strany. Pečeného pstruha potírejte rozpuštěným máslem a posypte jemně sekanou petrželovou natí.

KMÍNOVÝ KAPR
Porce kapra osolte. Do hladké mouky namíchejte mletý kmín a rybu v této směsi obalte. Pro zvýšení efektu můžete použít drcený kmín pomletý těsně před úpravou v hmoždíři či mlýnku. Porce pečte na sádle, hotové ozdobte čerstvou pažitkou.

NOVOHRADSKÝ KAPR
Ochutnejte tradičním pokrm rybářů a rybníkářů známý už po staletí. Porce kapra ochuťte česnekem utřeným se solí a obalte je v mouce smíchané s mletým kmínem a mletou paprikou. Můžete přidat i trošku mletého zázvoru a následně pečte na pánvi. Pro křupavější kůrčičku klidně použijte polohrubou nebo i hrubou pšeničnou mouku.

MUŠKÁTOVÁ ŠTIKA
Porce štiky osolte a následně obalujte v mouce smíchané s mletým muškátovým květem. Štiku pečte na oleji, upečené porce těsně před podáváním potírejte máslem a lehce postrouhejte muškátovým oříškem.

MÁSLOVÝ LÍNEK
Lín patří mezi nejchutnější ryby našich vod a k jeho přípravě stačí opravdu málo. Osolte ho, obalte v hladké mouce s troškou mletého kmínu a pečte ho na přepuštěném másle. Pro osvěžení můžete vložit do dutiny lína snítku zelené petrželky a nakonec doplnit porci ryby trochou kysané smetany.

KŘUPAVÝ CANDÁT
Porce candáta osolte a následně obalte v instantní kukuřičné polentě smíchané s drceným kmínem. Pečte na oleji či sádle, na hotových porcích nechte rozpustit bylinkové či citrónové máslo.

Autoři:




Nejčtenější

Univerzální kuchařský nůž
Takto by měl vypadat nůž, který už nikdy nebudete muset ostřit

V květnu se začne prodávat kuchyňský nůž, na jehož vývoji se podíleli vědci z NASA. Měl by být daleko tvrdší než ty nejlepší nože a přitom slitina není křehká,...  celý článek

Max už ve vodě zkušeně řádí. Kdy jindy má možnost vylézt své mámě Janitě na...
VIDEO: Jak se v zoo koupou slůňata. Z bazénu rovnou do písku

Ať je teplo nebo zima, sloni v pražské zoo dostávají každé ráno sprchu tlakovou vodou. A k tomu ještě mají na pořádnou koupel bazén s poměrně teplou vodou, kde...  celý článek

Liberecká zoo bude hostit mezinárodní konferenci zaměřenou na stravování...
Nejvíc peněz prožerou lachtani a zoborožci, experti proberou jídelníček

Zoo v Liberci bude hostit mezinárodní konferenci zaměřenou na stravování zvířat. Zúčastní se jí 130 odborníků z veterinárních fakult univerzit, veterináři či...  celý článek

Pohlreich versus fritovací hrnce kempu v Pasohlávkách
Bizarní hospoda v moravském kempu, kde si dáte i opečené kousky chleba

Osazenstvo hospody U Tlusťocha v kempu v moravských Pasohlávkách šéfa absolutně odzbrojí. Jak jídelníčkem na hranici hazardu s lidským zdravím, tak...  celý článek

Do kukaně se vkládá falešné vejce ze sádry nebo porcelánu - pokladek. Slepice...
Sedm rad malochovatelům slepic, jak se vyhnout nákaze ptačí chřipkou

Přes víkend musel být uzavřen další malochov drůbeže, tentokrát na Přerovsku, kde uhynulo 35 slepic a další vykazovaly příznaky typické pro ptačí chřipku. Jak...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.