Vyzkoušejte si batikovaný vzor mandaly krok za krokem a vyhrajte knížku - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyzkoušejte si batikovaný vzor mandaly krok za krokem a vyhrajte knížku

  0:45
Mandala patří mezi techniky japonské batiky zvané šibori. Výsledné vzory přitom vznikají díky přesnému skládání, vytvoření jednoho nebo dvou uzlů, případně smotků podobných turbanu, a závěrečnému převázání provázkem. Výsledné efekty jsou velmi působivé, proto stojí za to si šibori vyzkoušet.
Fotogalerie2

Mandala vytvořená na hedvábí z červeně vinné, oranžové, tmavě a světle hnědé a béžové. | foto: Alena Isabella Grimmichová

Mandaly představují kruhovité symetrické diagramy soustředěné kolem svého středu. Protože se tím stávají harmonickou formou, jsou mandaly v budhismu používány jako pomůcka při meditaci. Symbolicky znázorňují náboženskou zkušenost a mají napomáhat sjednocení s božským. Mandaly jsou zároveň živou formou abstraktního ornamentu, který si žije svým vlastním uměleckým životem.

Načítají se informace o videu…

soutěžte O 3 knihy Kouzlení s hedvábím

Alena Isabella Grimmichová: Kouzlení s hedvábímAutorka Alena Isabella Grimichová v knize popisuje celou řadu technik dekorování hedvábí (šitá a vosková batika, malba na hedvábí, prkénková batika itajime, sluneční šablony, sítotisk a další) včetně podrobných pracovních postupů. Každý návod doplňují názorné fotografie a praktické rady, které autorka nasbírala za dvacet let praxe. Přehlednou návodnou knihu ocení začátečníci i zkušení výtvarníci. Vydalo ji nakladatelství Portál.

Potřebný materiál a pomůcky

Černá barva vytvoří drobnou kresbu ve vzoru mandaly. Hedvábný šátek 90x90 cm (nejlépe pongé 5), barvy na batiku (ve vyobrazeném postupu Alena Grimmichová použila smaragdovou zeleň, námořnickou modř, žlutou, růžovou, tyrkysovou a černou), ocet, plochý štětec, provázek, gumičky, mikrotenový sáček a hrnec s pařákem.

Vytvoříte-li mandalu na hrubším hedvábí (například crêpe de satin 12,5), nevznikne vám tak jemný a pravidelný vzor jako při použití jemnějšího hedvábí pongé 5.

4 DOBRÉ RADY pro práci s hedvábím

U všech technik šibori, tedy i u mandaly platí:

- Hedvábí musí být před započetím práce vyprané a perfektně vyžehlené.

- Každý záhyb, který na látce vytvoříte, musí být přesný a dobře zažehlený, jinak vzor nebude symetrický.

- Aby vzor vůbec vznikl a byl dobře zřetelný, je potřeba vybrat kontrastní barvy, tedy alespoň jednu světlou a jednu tmavou.

- Na tyto techniky vždy používejte pouze speciální barvy určené na batiku nebo barvy napařovací.

Pracovní postup vytvoření vzoru mandaly:

1/ Šátek přeložte na polovinu, pak na čtvrtinu a dobře zažehlete všechny sklady. Vzniklý čtverec opět přeložte úhlopříčně napůl... 2/ Šátek dále překládejte směrem ke středu (vlevo dole) a sklady průběžně zažehlujte.

Šátek přeložte na polovinu, pak na čtvrtinu a dobře zažehlete všechny sklady. Získáte čtverec, který opět přeložte úhlopříčně napůl. Vznikne vám trojúhelník, který postupným překládáním napůl stále zužujte směrem ke středu (na obou snímcích vlevo dole) a sklady průběžně zažehlujte.

3/ Vzniklý trojúhelník přeložte napůl, střed si vy¬značte žehličkou a užší polovinu trojúhelníku zakruťte do šňůrky.4/ Vzniklou šňůrku velmi pevně namotejte jako klubíčko vlny.

Připravený trojúhelník přeložte napůl (ale tentokrát napříč), střed si vyznačte žehličkou a užší polovinu trojúhelníku zakruťte do šňůrky. Vzniklou šňůrku velmi pevně zamotejte do klubíčka, jako když smotáváte vlnu.

5/ Klubíčko respektive uzel ještě pevně převažte provázkem, aby byl zcela stažený a tvrdý. Na začátku si můžete pomoci gumičkou. 6/ Všechny barvy kromě černé rozpusťte ve vařící vodě a používejte je dále jako roztok.

Klubíčko respektive uzel ještě pevně převažte provázkem, aby byl zcela stažený a tvrdý. Na začátku si můžete pomoci gumičkou. Všechny barvy kromě černé si poté rozpusťte ve vařící vodě a používejte je dále jako roztok. Barvy řeďte v poměru 1 díl barvy na 2 díly vody.

7/ Barvu nechte trochu vychladnout a štětcem ji pomalu nanášejte na hedvábí, opakovaně na stejné místo, aby se probarvily celé vrstvy hedvábí. 8/ Poté smíchejte ocet s vlažnou vodou a nabarvený uzel touto směsí štětcem potřete tak, aby celá smotaná část nasákla octem.

Barvy nechte trochu vychladnout a jednotlivé odstíny nanášejte štětcem na hedvábí, opakovaně na stejné místo, aby se jednotlivé vrstvy hedvábí celé probarvily. Vytvářejte různě barevné skvrny ze všech stran uzlu, nezavázaný zbytek hedvábí ponechte bílý.

Poté smíchejte ocet s vlažnou vodou (1 díl octa na 2 díly vody) a nabarvený uzel touto směsí štětcem potřeme tak, aby celá smotaná část nasákla octem. Poznáte to tak, že z nasáklého hedvábí začne ocet vytékat. Hedvábí s octem dejte odležet na půl hodiny na mřížku nebo síto. Tak, aby hedvábí v žádném případě nezůstalo ležet v louži octa.

10/ Šátek vybalte ze sáčků a vložte do horké černé barvy, kterou jste rozmíchali v hrnci. 9/ Hedvábí vložte do mikrotenového sáčku a hned za uzlem převažte gumičkou. Ochráníte si tím bílé hedvábí před obarvením.

Hedvábí vložte do mikrotenového sáčku a hned za uzlem převažte gumičkou, ochráníte tak bílé hedvábí před obarvením. Barva, která vyvzlínala do okolí uzlu, výsledku neublíží. Vezměte druhý sáček, vše do něj vložte a pevně zavažte. Fixujte 20 minut v páře a pak nechte trochu vychladnout.

Černá barva vytvoří drobnou kresbu ve vzoru mandaly a obarví okraje šátku.Černá barva vytvoří drobnou kresbu ve vzoru mandaly.

Pak šátek vybalte ze sáčků a vložte do horké černé barvy, kterou jste rozmíchali v hrnci. Barvu použijte podle návodu na sáčku. Obarvený šátek pak nejprve vložte do vlažné vody a vymyjte z něj povrchovou barvu. Teprve potom odmotejte provázek. Šátek dobře vymáchejte, nechte odkapat a ještě mokrý vyžehlete. Černá barva vytvoří drobnou kresbu ve vzoru mandaly a obarví okraje šátku.

Autoři:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12