Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Mykologové měli kuřátka křehká za vyhynulá. Našla se v lesích u Želivky

aktualizováno 
Nejen kuřátka, ale i šťavnatka, kuřinec či kukmák jsou poklady, které se dají najít v lesích národní přírodní památky Hadce u Želivky. V rámci mykologického průzkumu tam odborníci od roku 2012 objevili zatím přes 320 druhů takzvaných velkých hub, z toho 22 dokonce velmi vzácných.

Pavučinec fialový nalezený v lokalitě Hadce u Želivky | foto: Jan Borovička

Mykologický průzkum národní přírodní památky Hadce u Želivky probíhá v rámci programu Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) nazvaného Ochrana biodiverzity ve spolupráci se státním podnikem Lesy České republiky, který unikátní lesní lokalitu spravuje.

Hadce u Želivky byste našli na Benešovsku ve Středočeském kraji, v katastrálních územích Bernartice u Dolních Kralovic, Borovsko a Hulice. Právě zde ochránci přírody spojili síly s lesní správou, aby mimořádné bohatství zdejších lesů zachovali do budoucna. Rostou zde totiž nejen kuřátka křehká, která byla považována za vyhynulá, ale i řada dalších velmi vzácných hub.

Fotogalerie

Zdejší lesy jsou totiž velmi specifické. Rostou na hadci neboli serpetinitu, což je do zelena zbarvená hornina s vysokou koncentrací hořčíku a těžkých kovů. Není to tedy úplně ideální prostředí pro život, ale to neplatí pro houby. Míst, kde by rostl jehličnatý les ve vyšší nadmořské výšce na zásaditém podloží, není v České republice mnoho. Systematicky se takovým lokalitám u nás nikdo z mykologů až do tohoto projektu nevěnoval.

Výsledky průzkumu přitom přinesly velmi zajímavá zjištění. V lesích rostoucích v této lze lokalitě nalézt nejen mnohé běžné druhy jedlých i jedovatých hub. „Z mykologického hlediska je tato lokalita cenná především výskytem velkého množství vzácných druhů, například pavučinců z podrodu pahřibů, těch zde bylo nalezeno nejméně patnáct druhů,“ uvádějí ve společné správě zástupce ČSOP Petr Stýbl a tiskový mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

Nejste si jistí?

S hledáním hub vám pomůže kvalitní průvodce. Houby: určování a sběr najdete se slevou na Knihy.iDNES.cz.

Houby, určování a sběr obsahuje podrobný popis více než sta druhů hub včetně veškerých znaků potřebných při určování (tvary klobouku, rourky, lupeny, výtrusy, třeň).

Jedním z nejcennějších objevů je nález nenápadně zbarvených, po anýzu vonících kuřátek křehkých, která byla ještě nedávno považována za vyhynulá. Za zmínku stojí také šťavnatka slizoprstenná. Ta žije výhradně právě na borovicích rostoucích na zásaditých půdách. Dále penízovka olivová, kuřinec šafránový nebo kukmák příživný, druh rostoucí na plodnicích houby strmělky mlženky.

Dosavadní nálezy 22 druhů velmi vzácných hub tedy svědčí o tom, že Hadce u Želivky představují unikátní lokalitu. A to je velmi pravděpodobné, že další houby zde teprve budou objeveny. Navíc je tato přírodní památka unikátní i výskytem na hadce vázaných společenstev vyšších rostlin. Roste zde například i český endemit kuřička hadcová (Minuartia smejkalii).

Projekt těží z dlouhodobé spolupráce mezi Lesy ČR a ČSOP, která probíhá jak na poli praktické ochrany přírody, tak v oblasti ekologické výchovy. Její počátky lze v podstatě datovat k době vzniku ČSOP v roce 1979.

Autor:




Nejčtenější

Na každý povrch dnes existují specializované přípravky, někdy si však poradíte...
Předvánoční úklid podle našich babiček. Osm tipů na čistou domácnost

Předvánoční úklid začíná strašit. Ne každý je však ochoten používat současné chemické „dryjáky“, radši by postupoval podle tradic našich prababiček. Jde to...  celý článek

Kachní prsa marinovaná v cukru a soli se šalotkovou marmeládou a arašídovou...
Marmeláda ze šalotky je bomba. Nejen ke kachním prsíčkům

Šéfkuchař Petr Vlásek z restaurace AvantGarde vždycky nabídne překvapivá řešení, jak zdánlivě obyčejné jídlo obléci do nového hávu. V nejnovějším dílu sezonní...  celý článek

Francouzské tousty voní skořicí a jablky a dát si je můžete jako dezert či...
Tousty s jablky a se skořicí, francouzská sladká snídaně podle Pohlreicha

Dezert, který může fungovat docela dobře i jako snídaně, to je podle Pohlreicha francouzský toust, kombinující chuť jablek, medu a skořice. Jak říká známý...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.