Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Honza Homola radí, jak cvičit na elektrickou kytaru: 6. díl

  1:00aktualizováno  1:00
Tentokrát Honza k pentatonice přimíchá jeden tón, takže se z pětitónové stupnice stane šestitónová. Ať už půjde o durovou nebo molovou, v každém případě to změní její charakter.

Pusťte si video, protože Honza na něm názorně ukazuje, jak ten tón navíc - a v jakém boxu na krku kytary - přidat (v případě durové pentatoniky se jedná o kvartu, u molové to je malá sexta). A jen tak také uslyšíte, jak přidaný tón změní charakter té které stupnice. V písničkách to údajně funguje.

Jan Homola neboli Honza Homolka Tobolka (1976)

Vzděláním loutkař a loutkovodič, jehož facebookový profil lze sledovat zde, se od maturity před dvaceti lety živí jako grafik. Je kytaristou kapely Wohnout, ze které se údajně bohužel nedá odejít. Kytaristou je po otci, stejně jako bratr Matěj, lídr Wohnoutů.

Wohnout a skejťák Jan Homola alias Honza Homolka Tobolka
Kapela Wohnout se rozhodla recyklovat své koncerty a pozvat na ně čtenáře...

Základy pentatoniky, včetně teoretického vysvětlení, jak najít k durové pentatonice i paralelní molovou, najdete v naší předchozí kytarové škole zde.  

Pokud máte základní pentatoniku opravdu poctivě natrénovanou, najdete přidaný tón po sluchu. A jakmile budete mít „tu kvartu nasátou v uchu“, můžete ji klidně zařadit do improvizace. Podobně jako Homola.    

I příště Honza u pentatoniky zůstane, ovšem přimíchá do ní  jiné intervaly, které změní její charakter zase úplně jinak. Tak poctivě cvičte, ať držíte s naší kytarovou školou krok. Jak cvičit co nejlépe, to se dočtete v rozhovoru s Honzou Homolou u první lekce jeho školy hry na elektrickou kytaru zde.

Autor:




Nejčtenější

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Další z rubriky

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.