Na skálu bych nelezl, ale odpad ze školky je zlatý důl, říká bonsajista - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na skálu bych nelezl, ale odpad ze školky je zlatý důl, říká bonsajista

„Hledat klid u bonsají? Spíš se u nich pokaždé pořádně naštvu,“ říká Martin Zimandl z Českého Vrbného, specialista na bonsaje yamadori. Práce s nimi podle něj vyžaduje chladnou hlavu, fantazii, trpělivost i odvahu. „Každý řez, který dnes uděláte, je zásadní, přestože výsledky se ukážou až za dlouhá léta.“
Když se bonsaj povede, je to radost na první pohled.

Když se bonsaj povede, je to radost na první pohled. | foto: Radomír Dohnal

„Yamadori, to je bonsaj, která na vás čeká v přírodě,“ vysvětluje Martin  Zimandl, jak lze jednoduše začít s bonsajemi. A kdykoliv.

Musí být pořízení bonsaje nutně záležitostí tisíců korun?
Vůbec ne. To už je dneska strašné klišé, stejně jako čtení stovky návodných článků. Proč si radši za dvě tři stovky nekoupit pokojovou bonsaj, a nevyzkoušet si to osobně? Za cenu řezaných květin. Pokud vás to zaujme, můžete v tom pokračovat dál. Začněte třeba s yamadori.

Yamadori?
To je stromek z přírody, jen částečně upravený, jako základ pro bonsaj. Vyžaduje to ale čas. Nedá se říct: ´Jdu do lesa a seberu si yamadori´. Je to spíš o tom, že máte nějakou vytipovanou lokalitu, kde víte nebo tušíte o těch správných stromech. A tak tam za nimi chodíte a postupně si je připravujete.

Jak ta příprava probíhá?
Trochu si je zastřihnete, pomalu je nahnojíte, orýpete. Prostě je připravíte na přenos do kulturního prostředí. Záleží samozřejmě na tom, v jaké kondici ten strom je a jaké je tam podloží. Není nic neobvyklého, když si takhle připravujete strom třeba pět let a nakonec z toho nemáte nic. 

Pročpak?
Může se totiž stát, že ten strom sice vykopete, ale on ten přenos neudýchá. Nebo si ho mezitím vykope někdo jiný.

Je odběr stromku z volné přírody legální?
Samozřejmě byste se měli při sběru venku nejdřív informovat, komu  vytipovaný pozemek patří. Kontaktovat majitele nebo lesníka, říct mu, o co jde, že se tam budete pohybovat a co chcete. Úplně ideální je dostat k tomu písemné nebo aspoň ústní svolení. Nemusíte se ale soustředit jen na lesy.

Jaké jsou další možnosti?
Poptejte se třeba v lesnických nebo zahradnických školkách. Často se tam zbavují pro zahradníky nepoužitelného materiálu, ale pro nás bonsajisty je to zlatý důl. Typicky strom se dvěma nebo třemi terminály neboli vrcholy, je pro lesnickou produkci nesmyl, ale pro nás je to ideální.

Takže nemusí nutně jít o stromy rostoucí v extrémních podmínkách?
Náročné podmínky strom do jisté míry utváří, proto je zajímavý. Ale u nás se nemusíte vydávat k mořským útesům, je tu dost jiných náročných stanovišť. Například železniční náspy, dálniční okraje, místa kde intenzivně okusuje zvěř, kde se intenzivně seče. Třeba takové hlohy, i když jejich yamadori je komplikovanější.

Proč?
Sice jsou krásné - dokážou plodit, moc hezky kvetou, ale protože hluboce koření, tak se těžce dostávají ze země. Na hlohy se jezdí s bagrem. Když se ničí meze, nebo zdi se zarostlými rostlinami.

Žádné dobrodružné výpravy, lezení po skalních stěnách?
Za to žádný strom nestojí. Taky si pamatuju film, kde někde na útesech visí na laně a kopou bonsaj, ale to je nesmysl. Nemá cenu to pokoušet za každou cenu. Když strom roste na skále, budete ho velmi těžce dostávat ven. Pokud to tedy není nějaká tvrdá čedičová skála, kde ten strom roste v nějaké kapse. Ale to u nás není častý případ.

Bonsaj jako klenot

Prastará bonsaj dovezená z Japonska má péči jako korunovační klenot

Zahradník Zdeněk Eichler se o unikátní bonsaj stará téměř třicet let.

Jakou konkrétní dřevinu byste doporučil do začátku?
Z listnatých třeba habr. Je to poměrně snadno sehnatelná rostlina, v zahradnictvích, lesních školkách, v přírodě. Habr dobře obrůstá ze starého dřeva. I když se hodně ořeže a zredukuje koruna, tak dokáže znovu obrazit z kmenových pupenů. To je důležité, že vám nezůstane holý kůl, ze kterého nedostanete žádné větve.

A nějaké další?
Taky javory, naše klasické druhy mléč a babyka, ale tam se vyplatí začít ze semínka. Je to taky takový svérázný obor. Ze semene se většinou pěstují rostliny, které jsou v Evropě těžko k dostání. Ale u pravokořenných odrůd javorů je výhodou, že odpadají starosti s roubováním. Taky se vám ten tvar rostliny podaří mnohem lépe zachytit, je daleko hezčí. Z jehličnatých asi modřín, protože borovice a smrk už jsou složitější.

A když nechodíme po mezích ani za bagrem? Máte nějaký tip?
Zkusit se dá třeba takový obyčejný tavolník japonský (Spirea japonica), pořízený v zahradnickém výprodeji za 39 korun. Jen vyberete vhodnou rostlinu, očistíte kořenový bal, zapěstuje se korunka, a za dva roky je to krásná bonsaj. A vstupní náklady jsou minimální.

Musí být bonsaj nutně miniaturou?
Ve volném překladu to pořád znamená „rostlina v nádobě“. Takže i když to převáží vysokozdvižný vozík, je to pořád bonsaj. Od skutečně miniaturních několikacentimetrových šohinů až po stromy měřící 1,7 metru. Propracovanost je v tom pořád.

Co tedy činí bonsaj bonsají?
Rostlina a miska, to je základ. Buď jsou ve vzájemné harmonii, pak je to povedený kousek. Když nejsou, je to míň povedený kousek. Nebo jsou v totální disharmonii, a pak je to úplně nepovedený kousek. Bonsaj se stane bonsají, když to dobře skloubíte dohromady.

Má každá vaše bonsaj svůj příběh?
Má. Já mám například tu velkou výhodu, že mám dodnes ve sbírce svou úplně první bonsaj. Je to modřín, yamadori, a je mu asi 45 let. Což se ne každému podaří. Ale připouštím, že za tou první bonsají následuje během těch třiceti let, co je dělám, dlouhá řada nepovedených kousků a mrtvolek.

A nevadí vám, že výsledky vaší dnešní práce uvidíte až za léta?
To tak bývá. Musíte buď předpokládat růst toho stromu, nebo mít v hlavě nějaký nápad. Pak už jen prostě idealizujete a simulujete přírodní podmínky. Ale i bonsaje se v průběhu svého života mění. Z nádherného stromu se stane torzo, které začne obrůstat odspoda, jako v přírodě. Od bonsajisty se proto očekává určitá trpělivost a vztah k přírodě. Musíte ji umět pozorovat a vycítit, kdy je třeba zásah, kdy musíte konat. A taky se nesmíte bát. Protože to rozhodnutí, kdy skutečně ustřihnout nějakou tu větev, je zcela zásadní.

Autoři:
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy
Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy

A teď řekněte popravdě, kdo z vás si užívá denní kolotoč luxování a vytírání? Pokud to není váš oblíbený sport, Roborock Saros 10R vás zaručeně...

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025