Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Z domácího pečení je byznys. Poctivé zákusky míří do kaváren

aktualizováno 
Po úspěchu farmářských trhů se rozmáhají další projekty založené na poctivé domácí výrobě. Dobroty napečené podle domácích receptů a postupů jdou na odbyt. A gastronomičtí experti tuší, že půjdou ještě víc.

Některé domácí pekařky si ze záliby udělají živnost | foto: Julie Kalodová, MF DNES

Omrzely vás suché koláčky bez chuti nebo dortíky plné chemických barviv? Blýská se na lepší časy. Objevují se totiž malé firmy nabízející domácí koláčky, dorty a jiné cukrovinky. Často za nimi stojí ženy v domácnosti. Jejich pečené dobroty chutnaly rodině i známým, a tak se rozhodly péct je na objednávku.

Objednáte je přes internet nebo v kavárnách

Každá z nich má vlastní nabídku, díky které začíná být trh s domácími zákusky velmi pestrý. Objevíte tu například záviny a bábovky v mnoha variacích, čokoládové nebo ovocné dorty, americké sladkosti, slané zákusky a dokonce i veganské dortíky.

Kavárny navíc pochopily, že lidé dávají přednost domácímu dortíčku, který někdo připravil z kvalitních surovin a navíc s láskou. Proto se některé z čerstvých "podnikatelek" soustřeďují na dodávání přímo jim. K zákuskům se ale snadno dostanete i tehdy, když nemáte žádnou takovou kavárnu poblíž.

"Vzhledem k tomu, že se distribuce často odehrává jednoduše přes internet, na Facebooku nebo v okruhu spřátelených kaváren či obchodů, není problém s dalším rozšířením prodeje. Záleží pouze na aktivitě místních,“ říká food-bloger Martin Kuciel, známý jako pan Cuketka.

V příštích letech čekejte lavinu zákusků

Podle všeho nás v příštím roce čeká ještě větší boom domácích sladkostí. "Tristní stav mnoha malých cukráren tomu nahrává a my Češi jsme měli k domácím, lehce ´podpultovým´ výrobkům s osobností vždycky vřelý vztah. Proto si myslím, že jejich obliba ještě poroste,“ předpovídá pan Cuketka.

V roce 2011 se tedy připravte na lavinu sladkostí. Jakmile ochutnáte některý z dortíků nebo koláčků, v supermarketu se po zákuscích bez nápadu ani neohlédnete.

Jak si zařídila cukrářskou živnost a prosadila americké zákusky

Lana Libin Mayerová zúročila své zkušenosti z cest a přišla na český trh se zajímavým nápadem. Její firma vyrábí americké zákusky a jdou na odbyt čím dál víc. Fanoušci si oblíbili zejména její cupcakes – tedy dortíky v košíčcích, podobné muffinům.

Lana Libin Mayerová vyrábí americké a anglické zákusky

Jak vás napadlo založit si v České republice firmu vyrábějící americké zákusky?

Jsem profesionální cukrářka, dorty mě živí. Když jsem přišla s manželem před rokem a půl do České republiky, všimla jsem si, že se tu prodávají jen dezerty dělané "po evropsku“. Těžko jsem hledala americké a anglické dortíky. Tak jsem se rozhodla zaplnit mezeru na trhu.


A jaká je poptávka po vašich dortících?

Začínali jsme na dvou, třech kusech týdně. Teď připravujeme na jeden den čtyři až pět velkých dortů a k tomu okolo osmdesáti malých dortíků.


Jaké překážky jste musela při podnikání překonávat?

Nejtěžší bylo překonat jazykovou bariéru. Pak bylo těžké vyznat se v nejasných pravidlech, která musíte dodržet, abyste dostali potřebná povolení. Musíte zajít do nějaké kanceláře za paní, která tam sedí, a doufat, že bude dobře naladěná. Pak vám poradí, co všechno potřebujete k povolení. Připadalo mi to, jako bychom žili za Rakouska-Uherska.


Jak si vedou podobné projekty ve světě?

Cupcakes pobláznily celý svět, nejdřív samozřejmě Ameriku. Byla jsem svědkem toho, jak se proslavily v Anglii a v Izraeli. V podstatě přes noc se z nich stal obrovský trend. I v České republice začíná jejich boom. Na začátku minulého roku jsme byli na farmářských trzích jediní, kdo prodával cupcakes a brownies. Za půl roku tu byly tři podobné stánky. Ani se nedivím. Dortíky jsou roztomilé a můžou se přizpůsobit každé příležitosti a stylu.





Nejčtenější

Mršina, která zbyla po hodování vlků, je v zasněžené krajině spoutané mrazem...
VIDEO: Když sýkorky hodují na mršině, co zbyla po nočním lovu vlků

V lesích Podkarpatského vojvodství v Polsku se podařilo zachytit hodování sýkorek, nikoliv ovšem na krmítku. Aby přežily tuhou zimu, potřebují se pořádně...  celý článek

Ani ne dvouletý stafbulík Shadow kočičí exkrementy miluje, sbírá je po zahradě....
Když chodí váš pes hodovat do kočičího záchodu, měli byste to řešit

V nejedné domácnosti se sejde pes s kočkou a na venkově stačí, když vám chodí na zahradu kočka od sousedů a záliba psů v požírání kočičích hovínek může mít...  celý článek

Z takového stolu by měl vegetarián radost.
Jaká strava je k půdě nejšetrnější? Vegani skončili až za vegetariány

Vezměte hektar půdy a zkuste z něj celý rok živit jednoho člověka. Podle amerického průzkumu na tom bude nejlíp ten, kdo odmítá maso, ale dá si mléčné výrobky...  celý článek

Ajabu je nesmírně komunikativní a návštěvníci ho přitahují jako magnet. U skla...
VIDEO: Malý Ajabu je asi největší ďáblík z pražských gorilích mláďat

Je mu osm měsíců, vlastně je to takové batole. Matka Shinda ho sice stále sleduje, ale jinak je gorilí kluk Ajabu poměrně samostatný a nebojácný chlapík. Do...  celý článek

Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší.
Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.