Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Z dýňové dužiny si připravte máslo. Ale i čerstvá dýně vydrží uskladněná až rok

aktualizováno 
Angličané mají zkušenost, že ke zpracování na dýňové máslo je ideální dužnina dýní, které přešly prvními mrazíky. Pokud jste tedy s jejich sklizní zaspali, máte ideální příležitost to napravit a ještě na tom vydělat.

Nejlepší je dýně sklidit ještě před prvními mrazíky, ale i teď se jejich sklizeň vyplatí. Rozdíl je pouze v době skladovatelnosti dýní, která se u těch přešlých mrazem zkrátí zhruba na tři měsíce.

Pokud kupujete dýni jen jako dekoraci, je to škoda, nicméně postup vyřezávání dýně na halloween najdete v předcházejícím článku. Jsou tam i rady, jak využít dužninu na přípravu náplně do štrůdlu a co se získanými dýňovými semínky. Pokud se bojíte pouštět se do čehokoliv dýňového bez předcházející zkušenosti, navštivte některou z akcí avizovaných níže.

Jak sklízet a jak skladovat

"Ideální je odstřihnout dýni nůžkami tak, aby u ní zůstalo kus stopky a nevylomila se," radí Čestmír Vorlíček, zahradník firmy Botanicus. Zachování stopky je důležité pro to, aby dýni nenapadly houbové choroby, které zhoršují skladovatelnost.

Při sklizni stopky u dýní nevylamujte, raději použijte zahradnické nůžky. V místě vylomené stopky by dýně mohla začít zahnívat

Při sklizni stopky u dýní nevylamujte, raději použijte zahradnické nůžky. V místě vylomené stopky by dýně mohla začít zahnívat

Sklizené dýně uchovávejte v chladném a suchém prostoru, aby je nenapadla plíseň a nekazily se. Dýně sklizené včas vám vydrží půl roku, přejde-li přes ně první mráz, zkrátí se doba skladovatelnosti na tři měsíce. Ve skladovací místnosti by mělo být asi pět stupňů, teplota nesmí klesnou pod bod mrazu. Jinak dýně zvodnatí a zkazí se.

Skladované dýně je potřeba čas od času kontrolovat a jako první zpracovat právě ty s vylomenou stopkou nebo přešlé mrazem. Podobně vám kratší dobu vydrží ty, které nejsou vyzrálé. Poznáte to už při sklizni, protože do jejich slupky snadno zaboříte nehet. Jsou-li dobře vyzrálé, těžko jim do slupky vyryjete nehtem byť jen rýhu.

Není dýně jako dýně, turecká vydrží i rok

Odrůda hokaido se sytě oranžovou dužinou a vysokým obsahem betakarotenu je ideální na vaření. Hodí se pro přípravu polévek, využijete ji i do dětských kaší.

Špagetová dýněDýně hokaidoTurecký turban

Vlevo špagetová dýně, uprostřed hokaido, vpravo turecký turban, který vydrží nejdéle

Dužina špagetové dýně se zase při vaření rozpadne na kousky podobné špagetám, odtud její název. Jedná se o původní americkou odrůdu a pro svou vynikající chuť se také hodně používá při vaření. "Je velice jemná a velice chutná," vyzdvihuje její přednosti Vorlíček.

Odrůda zvaná turecký turban, která má extrémně tvrdou slupku, se zase vyznačuje mimořádně dlouhou dobou, po kterou ji můžete skladovat. Vydrží totiž až jeden rok, takže si můžete čerstvé dýňové dobroty dopřávat kdykoliv během roku, až do další úrody.

Recept na dýňové máslo

Při výrobě másla, které ve skleničkách vydrží minimálně rok a v Anglii je hodně populární, budete potřebovat suroviny v následujícím poměru. Na 250 g dýně šťávu z jednoho citronu, špetku mletého hřebíčku, špetku mleté skořice a špetku mletého muškátového oříšku, 100 g třtinového cukru Demerera a kyselinu citronovou.

Kousky dýňové dužiny vydlabané lžící nebo pokrájené na kostky povařte doměkka, případně rozpečte na pekáčku v předehřáté troubě. Rozmixujte nebo rozemelte je v mlýnku na maso, přendejte do kastrolku, přisypte cukr a na mírném ohni míchejte, až se cukr rozpustí. Pokud je hmota řídká, nechte na ohni za stálého míchání zredukovat a zhoustnout.

Pak přidejte čerstvou šťávu z jednoho citronu a po špetkách všechna mletá koření, ochutnejte a podle potřeby dochuťte kyselinou citrónovou. Naplňte do skleniček a pro jistotu sterilujte při 85 °C zhruba 20 minut.

Aktuální "dýňové akce”

Čarujeme s dýněmi

Akce bude probíhat v Ostré u obchodu Botanicus. Ochutnávat se bude bohatá nabídka dýňových jídel a pokrmů z řepy podle starých receptur. Můžete si zde vyrobit různé dekorace, vaše děti se mohou zúčastnit soutěže ve dlabání dýní. Akce probíhá 30. až 31. října, podrobnosti na www.botanicus.cz

Halloween

Akci pořádá pražská botanická zahrada. Na programu je dlabání dýní, chybět nebudou ani dětské soutěže, v 19:00 se můžete zúčastnit večerního průvodu. Akce probíhá 31. října od 15:00, další informace na www.botanicka.cz

Autoři:




Nejčtenější

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Fenku Aňu přivedl do útulku původní majitel. Bulhar, který se vracel do vlasti...
Děti natočily video fence křížence pitbula z útulku, aby jí našly domov

Mladou černou fenečku přivedl před časem do kralupského útulku Bulhar, který ji používal na hlídání podnikového areálu. S tím, že je Aňa naprosto skvělá,...  celý článek

Interiér bistra, které omylem získalo na okamžik michelinskou hvězdu.
Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné...  celý článek

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.