Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Z dýňové dužiny si připravte máslo. Ale i čerstvá dýně vydrží uskladněná až rok

aktualizováno 
Angličané mají zkušenost, že ke zpracování na dýňové máslo je ideální dužnina dýní, které přešly prvními mrazíky. Pokud jste tedy s jejich sklizní zaspali, máte ideální příležitost to napravit a ještě na tom vydělat.

Nejlepší je dýně sklidit ještě před prvními mrazíky, ale i teď se jejich sklizeň vyplatí. Rozdíl je pouze v době skladovatelnosti dýní, která se u těch přešlých mrazem zkrátí zhruba na tři měsíce.

Pokud kupujete dýni jen jako dekoraci, je to škoda, nicméně postup vyřezávání dýně na halloween najdete v předcházejícím článku. Jsou tam i rady, jak využít dužninu na přípravu náplně do štrůdlu a co se získanými dýňovými semínky. Pokud se bojíte pouštět se do čehokoliv dýňového bez předcházející zkušenosti, navštivte některou z akcí avizovaných níže.

Jak sklízet a jak skladovat

"Ideální je odstřihnout dýni nůžkami tak, aby u ní zůstalo kus stopky a nevylomila se," radí Čestmír Vorlíček, zahradník firmy Botanicus. Zachování stopky je důležité pro to, aby dýni nenapadly houbové choroby, které zhoršují skladovatelnost.

Při sklizni stopky u dýní nevylamujte, raději použijte zahradnické nůžky. V místě vylomené stopky by dýně mohla začít zahnívat

Při sklizni stopky u dýní nevylamujte, raději použijte zahradnické nůžky. V místě vylomené stopky by dýně mohla začít zahnívat

Sklizené dýně uchovávejte v chladném a suchém prostoru, aby je nenapadla plíseň a nekazily se. Dýně sklizené včas vám vydrží půl roku, přejde-li přes ně první mráz, zkrátí se doba skladovatelnosti na tři měsíce. Ve skladovací místnosti by mělo být asi pět stupňů, teplota nesmí klesnou pod bod mrazu. Jinak dýně zvodnatí a zkazí se.

Skladované dýně je potřeba čas od času kontrolovat a jako první zpracovat právě ty s vylomenou stopkou nebo přešlé mrazem. Podobně vám kratší dobu vydrží ty, které nejsou vyzrálé. Poznáte to už při sklizni, protože do jejich slupky snadno zaboříte nehet. Jsou-li dobře vyzrálé, těžko jim do slupky vyryjete nehtem byť jen rýhu.

Není dýně jako dýně, turecká vydrží i rok

Odrůda hokaido se sytě oranžovou dužinou a vysokým obsahem betakarotenu je ideální na vaření. Hodí se pro přípravu polévek, využijete ji i do dětských kaší.

Špagetová dýněDýně hokaidoTurecký turban

Vlevo špagetová dýně, uprostřed hokaido, vpravo turecký turban, který vydrží nejdéle

Dužina špagetové dýně se zase při vaření rozpadne na kousky podobné špagetám, odtud její název. Jedná se o původní americkou odrůdu a pro svou vynikající chuť se také hodně používá při vaření. "Je velice jemná a velice chutná," vyzdvihuje její přednosti Vorlíček.

Odrůda zvaná turecký turban, která má extrémně tvrdou slupku, se zase vyznačuje mimořádně dlouhou dobou, po kterou ji můžete skladovat. Vydrží totiž až jeden rok, takže si můžete čerstvé dýňové dobroty dopřávat kdykoliv během roku, až do další úrody.

Recept na dýňové máslo

Při výrobě másla, které ve skleničkách vydrží minimálně rok a v Anglii je hodně populární, budete potřebovat suroviny v následujícím poměru. Na 250 g dýně šťávu z jednoho citronu, špetku mletého hřebíčku, špetku mleté skořice a špetku mletého muškátového oříšku, 100 g třtinového cukru Demerera a kyselinu citronovou.

Kousky dýňové dužiny vydlabané lžící nebo pokrájené na kostky povařte doměkka, případně rozpečte na pekáčku v předehřáté troubě. Rozmixujte nebo rozemelte je v mlýnku na maso, přendejte do kastrolku, přisypte cukr a na mírném ohni míchejte, až se cukr rozpustí. Pokud je hmota řídká, nechte na ohni za stálého míchání zredukovat a zhoustnout.

Pak přidejte čerstvou šťávu z jednoho citronu a po špetkách všechna mletá koření, ochutnejte a podle potřeby dochuťte kyselinou citrónovou. Naplňte do skleniček a pro jistotu sterilujte při 85 °C zhruba 20 minut.

Aktuální "dýňové akce”

Čarujeme s dýněmi

Akce bude probíhat v Ostré u obchodu Botanicus. Ochutnávat se bude bohatá nabídka dýňových jídel a pokrmů z řepy podle starých receptur. Můžete si zde vyrobit různé dekorace, vaše děti se mohou zúčastnit soutěže ve dlabání dýní. Akce probíhá 30. až 31. října, podrobnosti na www.botanicus.cz

Halloween

Akci pořádá pražská botanická zahrada. Na programu je dlabání dýní, chybět nebudou ani dětské soutěže, v 19:00 se můžete zúčastnit večerního průvodu. Akce probíhá 31. října od 15:00, další informace na www.botanicka.cz

Autoři:




Nejčtenější

Kompresor s digitálním ovládáním, který se vypne po dosažení nastaveného tlaku.
Kompresor do auta se hodí nejen na pneumatiky, ale i na míče či matrace

Malý dvanáctivoltový kompresor do auta stojí pár stokorun a nezabere v kufru místo. V létě, kdy se během prázdnin více cestuje, může zajistit první pomoc v...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Další z rubriky

Zahradu u secesní vilky nedaleko Prahy se podařilo proměnit velmi citlivě. V...
Při proměně staré zahrady zachovejte duši místa, hledejte staré plány

Proměnit zahradu u starší vilky či zámečku, to není zrovna malé sousto. Přesto není třeba se bát i moderních prvků. Architekti v posledním dílu pořadu České...  celý článek

Během léta vypadá zelená fasáda nezapomenutelně.
Zelená fasáda neslouží myším jako žebřík, naopak odvodňuje základy

Zděná fasáda domu nebo nevzhledná garáž vás nemusí trápit. Když si je necháte popnout zelenými rostlinami, dodáte zahradnímu zákoutí nový rozměr.  celý článek

Domeček ve tvaru houby postavil otec pro dceru v době, kdy byla ještě malá.
Dům houba, policejní stanice, koštování whisky. Takové je finále Bouda roku

Už posedmé probíhá finále Boudy roku. Tato britská fotografická soutěž představuje ty nejzajímavější a nejroztodivnější zahradní budky, boudičky a kůlničky...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.