Z pytlíků se sice vaří pohodlně, ale často jde jen o náhražky

  17:27
Vysoký obsah solí, glutamáty a polyfosfáty způsobující problémy s ukládáním vápníku do kostí. To jsou mimo jiné důvody, proč odborníci varují, že při dlouhodobé konzumaci nemusí sušené a instantní směsi na vaření zrovna prospívat zdraví. Kde se denně vaří ze sušených směsí, vytlačují se navíc z jídelníčku přírodní suroviny.

Zeleninová kostka dodá chuť, ale čerstvou zeleninu v jídelníčku nenahradí. A už vůbec ne dětem | foto: Profimedia.cz

Polotovary a polévky v sáčku vám tedy sice vaření usnadní, ale nečekejte, že v jídelníčku nahradí čerstvé a kvalitní suroviny. Kdo se bez těchto směsí neobejde, případně obědvá tam, kde se z nich vaří, měl by si dávat pozor na jejich složení a kvalitu. 

Instantní směsi mohou jít i na tloušťku

"Používejte nejlépe čerstvé, sezonní kvalitní potraviny a dělejte s nimi co nejmenší 'brikule' tak, jak to dnes tvrdí většina špičkových šéfkuchařů. To je nejlepší. Lidé by si měli sami rozhodnout, zda suché směsi používat. Já říkám, že to je zbytečné," radí Václava Kunová ze Společnosti pro výživu.

Jsou rychlá jídla to pravé?

Občasná konzumace jídla připraveného ze suchých směsí podle odbornice zdraví neuškodí, jestliže se navíc denně zařazuje doporučených 400 gramů zeleniny a 200 gramů ovoce a jídelníček je celkově vyvážený. Pro děti do tří let ale není tento způsob vaření a pečení podle lékařů vhodný vůbec.

Lidé trpící nadváhou by si při vaření ze sušených směsí měli podle obezitologa Štěpána Svačiny všímat především složení konkrétního výrobku, všechny podle něj nemusí uškodit. Záleží také na míře konzumace a způsobu přípravy. Server STOBklub, který informuje o hubnutí a zdravém životním stylu, doporučuje vyhýbat se například přílohám v prášku a některým směsím na omáčky a dorty.

Pozor na bábovky, které vás připraví o vápník

Z polotovarů na pečení dnes připravíte nejen buchty, perník či bábovky, ale i krémové dorty, čokoládové brownies nebo muffiny. Kunová upozorňuje, že obsahují polyfosfáty, které v nadbytečné míře způsobují problémy s ukládáním vápníku do kostí. Sušené omáčky zase mívají velký obsah solí a aromat.

"U některých bramborových kaší je také problém s větším množstvím kuchyňské soli a vysokým glykemickým indexem," upozorňuje ještě odbornice. Tím, že je kaše z technologicky vysoce upravených brambor, je pro dítě se sklonem k obezitě nebezpečná tak, že může vést k následnému neuvědomělému přejídání.

Poznáte, jestli si v hospodě nebo v jídelně dáváte čerstvou houbovku, nebo z prášku?

Především děti pak nejsou kvůli přemíře dochucovadel schopny rozeznat základní chutě potravin. Sušené směsi by proto podle předsedkyně společnosti praktických dětských lékařů Hany Cabrnochové nemusely a neměly maminky při vaření pro děti používat vůbec.

Dražší směsi bývají kvalitnější

Podle Pavla Suchánka z Fóra zdravé výživy je potřeba zajímat se o složení výrobků. Obvykle platí, že ty dražší bývají kvalitnější. "Mají vyšší podíl sušeného koření, nižší podíl soli, nižší podíl glutamátu a vyšší podíl původních složek, třeba i sušeného masa. Kdežto levné směsi jsou většinou postaveny na velkém množství soli, glutamátu a látek, které organismu příliš mnoho nepřinášejí," uvedl odborník.

Ze sušených a instantních směsí se běžně vaří a peče nejen v domácnostech, ale i v některých školních a závodních jídelnách, dokonce i v nemocnicích.

Podle prezidenta Asociace kuchařů a cukrářů v ČR Miroslava Kubce ale tyto suroviny zajišťují do jisté míry kvalitu i to, že jídlo pokaždé chutná stejně. "Záleží na kuchaři, jak se směsí pracuje, zda k ní například přidá i zeleninu," dodal. Uznává ale, že v kuchyních špičkových hotelů pro sušené směsi místo není. Proč asi?

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...