Zeleninová kostka dodá chuť, ale čerstvou zeleninu v jídelníčku nenahradí. A už vůbec ne dětem | foto: Profimedia.cz

Z pytlíků se sice vaří pohodlně, ale často jde jen o náhražky

  • 115
Vysoký obsah solí, glutamáty a polyfosfáty způsobující problémy s ukládáním vápníku do kostí. To jsou mimo jiné důvody, proč odborníci varují, že při dlouhodobé konzumaci nemusí sušené a instantní směsi na vaření zrovna prospívat zdraví. Kde se denně vaří ze sušených směsí, vytlačují se navíc z jídelníčku přírodní suroviny.

Polotovary a polévky v sáčku vám tedy sice vaření usnadní, ale nečekejte, že v jídelníčku nahradí čerstvé a kvalitní suroviny. Kdo se bez těchto směsí neobejde, případně obědvá tam, kde se z nich vaří, měl by si dávat pozor na jejich složení a kvalitu. 

Instantní směsi mohou jít i na tloušťku

"Používejte nejlépe čerstvé, sezonní kvalitní potraviny a dělejte s nimi co nejmenší 'brikule' tak, jak to dnes tvrdí většina špičkových šéfkuchařů. To je nejlepší. Lidé by si měli sami rozhodnout, zda suché směsi používat. Já říkám, že to je zbytečné," radí Václava Kunová ze Společnosti pro výživu.

Jsou rychlá jídla to pravé?

Občasná konzumace jídla připraveného ze suchých směsí podle odbornice zdraví neuškodí, jestliže se navíc denně zařazuje doporučených 400 gramů zeleniny a 200 gramů ovoce a jídelníček je celkově vyvážený. Pro děti do tří let ale není tento způsob vaření a pečení podle lékařů vhodný vůbec.

Lidé trpící nadváhou by si při vaření ze sušených směsí měli podle obezitologa Štěpána Svačiny všímat především složení konkrétního výrobku, všechny podle něj nemusí uškodit. Záleží také na míře konzumace a způsobu přípravy. Server STOBklub, který informuje o hubnutí a zdravém životním stylu, doporučuje vyhýbat se například přílohám v prášku a některým směsím na omáčky a dorty.

Pozor na bábovky, které vás připraví o vápník

Z polotovarů na pečení dnes připravíte nejen buchty, perník či bábovky, ale i krémové dorty, čokoládové brownies nebo muffiny. Kunová upozorňuje, že obsahují polyfosfáty, které v nadbytečné míře způsobují problémy s ukládáním vápníku do kostí. Sušené omáčky zase mívají velký obsah solí a aromat.

"U některých bramborových kaší je také problém s větším množstvím kuchyňské soli a vysokým glykemickým indexem," upozorňuje ještě odbornice. Tím, že je kaše z technologicky vysoce upravených brambor, je pro dítě se sklonem k obezitě nebezpečná tak, že může vést k následnému neuvědomělému přejídání.

Poznáte, jestli si v hospodě nebo v jídelně dáváte čerstvou houbovku, nebo z prášku?

Především děti pak nejsou kvůli přemíře dochucovadel schopny rozeznat základní chutě potravin. Sušené směsi by proto podle předsedkyně společnosti praktických dětských lékařů Hany Cabrnochové nemusely a neměly maminky při vaření pro děti používat vůbec.

Dražší směsi bývají kvalitnější

Podle Pavla Suchánka z Fóra zdravé výživy je potřeba zajímat se o složení výrobků. Obvykle platí, že ty dražší bývají kvalitnější. "Mají vyšší podíl sušeného koření, nižší podíl soli, nižší podíl glutamátu a vyšší podíl původních složek, třeba i sušeného masa. Kdežto levné směsi jsou většinou postaveny na velkém množství soli, glutamátu a látek, které organismu příliš mnoho nepřinášejí," uvedl odborník.

Ze sušených a instantních směsí se běžně vaří a peče nejen v domácnostech, ale i v některých školních a závodních jídelnách, dokonce i v nemocnicích.

Podle prezidenta Asociace kuchařů a cukrářů v ČR Miroslava Kubce ale tyto suroviny zajišťují do jisté míry kvalitu i to, že jídlo pokaždé chutná stejně. "Záleží na kuchaři, jak se směsí pracuje, zda k ní například přidá i zeleninu," dodal. Uznává ale, že v kuchyních špičkových hotelů pro sušené směsi místo není. Proč asi?