Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za dřinu při vrtání často může víc špatný vrták než slabá vrtačka

Podle odborníků většina lidí upne do vrtačky první vrták, který doma najde, a pak se diví, že jim práce nejde od ruky. Vyzkoušeli jsme, že s kvalitním vrtákem si u většiny domácích prací vystačíte i s průměrnou akuvrtačkou.

Mezi největší "hříchy" patří používání vrtáků na železo do dřeva, záměna vrtáků s tvrdokovem, takzvaných vidiáků, pro práci s příklepem a bez příklepu, nedodržení doporučených otáček pro vrtání do jednotlivých materiálů a vynechání mazání při vrtání do kovu.

Všechny tyto omyly přispívají k přehřívání nástroje a tím jeho předčasnému zničení, nekvalitně provedenému otvoru a zbytečné námaze.

Na čistou díru do dřeva jedině speciálem

Na dřevo jako měkký materiál lze vzít i klasický vrták do železa. U větších a hlubších děr ale narazíme na problém nedostatečného odvodu pilin drážkou, vrták se pak přehřívá a dřevní hmota se pálí.

Vrták na železo se ve dřevě zanáší

Vrták na železo se ve dřevě zanáší

Rozdíl v kvalitě díry: vlevo vrták na kov, vpravo na dřevo

Rozdíl v kvalitě díry: vlevo vrták na kov, vpravo na dřevo

Ve srovnání se spirálovitým vrtákem do dřeva se nedosáhne tak hladkého okraje otvoru. Klasický vrták do dřeva má výhodu, že se středicí hrot zavrtá do hmoty a podbroušené břity dřevo čistě odkrajují. Navíc mají vrtáky do dřeva rozměrnou spirálovitou drážku, která dobře odvádí hobliny.

Vrtáky do dřeva: hadovitý a plochý frézovací

Vrtáky do dřeva: hadovitý a plochý frézovací

Sukovníky se prodávají v provedení s a bez tvrdokovu

Sukovníky se prodávají v provedení s a bez tvrdokovu

Kdo se práci se dřevem věnuje častěji, může pro větší průměry použít i hadovité vrtáky, většinou je ale využijí profesionálové pro tesařské práce, kde je potřeba přesný hluboký otvor.

Pro amatéra je schůdnější použít plochý frézovací vrták. Neumí sice tak přesnou a úhlednou díru, ale je praktickou a ve srovnání s hadovitými vrtáky podstatně levnější variantou.

S tvrdokovem do cihly, betonu i kachlíků

Vrtání do betonu je postrachem většiny méně zkušených domácích kutilů. "Traduje se, že se v železářství koupí vidiový vrták, nasadí do vrtačky a je hotovo. Jenže je třeba rozlišovat vrtáky z tvrdokovu podle tvaru ostří," radí Jan Čarný ze společnosti Bosch.

Vlevo jednostranně broušený vrták pro vrtání bez příplepu, vpravo klasický "vidiák" pro práci s příklepem

Vlevo jednostranně broušený vrták pro vrtání bez příplepu, vpravo klasický "vidiák" pro práci s příklepem

Vrták do kladiva s uchycením SDS

Vrták do kladiva s uchycením SDS

Každý by měl mít doma dva druhy. Pro vrtání s příklepem nebo kladivem je to vrták s břitem broušeným do špičky, beton se lépe drtí úhozem vrtáku do čela otvoru. Do kachlíků je zase vhodnější použít vrták s jednostranně broušeným hrotem. Použije se při vrtání bez příklepu a výborně odkrajuje materiál.

Kladivo je efektivnější

Kdo častěji vrtá do betonu, měl by uvažovat spíše o koupi vrtacího kladiva. Je s ním daleko snažší práce.

"Pro podobné použití máme třeba univerzální řadu Multiconstruction, což je vrták s jednostraným břitem z tvrdokovu. Ideální je do cihly, obkladů nebo dlažby, ale díky konstrukci břitu si poradí i s dřevem nebo kovem, i když samozřejmě hůře než specializované vrtáky," vysvětluje Jan Čarný.

Géčko zajede do železa jako do másla

Hroty vrtáků do kovu mívají sklon hrotu 118-135°, úhel se optimalizuje pro použití do různých materiálů. Výbrus hrotu směřuje do bodu nebo úsečky.

Tvar hrotu vrtáku HSS-R

Tvar hrotu vrtáku HSS-R

Tvar hrotu vrtáku HSS-G

Tvar hrotu vrtáku HSS-G

Nejběžnější a nejlevnější vrtáky se označují HSS-R (HSS=high speed steel). Je černý, válcovaný a popouštěný v páře. Mají jednoduchý hrot.

O třídu kvalitnější jsou vrtáky HSS-G, často vypadají "stříbrně", mívají samonaváděcí dvojitě broušený hrot. To má výhodu v tom, že není třeba vrtaný materiál označovat důlčíkem, vrták se lépe "chytne" i na oblém povrchu, třeba lešenářské trubce. Vrták také proti nejlevnější variantě snáze proniká do materiálu.

Zleva: HSS-Co, HSS-TiN, HSS-G, HSS-R, Multiconstruction

Zleva: HSS-Co, HSS-TiN, HSS-G, HSS-R, Multiconstruction

Vrtáky HSS-TiN jsou potaženy nitridem titanu. Má to jediný účel: další zlepšení řezných vlastností a životnosti.

Do speciální kategorie patří vrtáky HSS-Co. Vyrábějí se frézováním jako HSS-G, navíc se legují kobaltem. "Jsou opravdu tvrdé, ale také strašně křehké. Při běžné práci při domácím vrtání je velmi pravděpodobné, že ho brzy zlomíte. A nejsou levné," upozorňuje Jan Čarný.

Bez mazání to nepůjde

I kvalitní vrták lehce zničíte, pokud nebudete dodržovat základní pravidla použití. Na obalu by u každého kvalitního vrtáku mělo být napsáno, jakých otáček použít do jakého materiálu.

Přináší to i další problémy například při vrtání pomalými otáčkami. "Zvláště u hobby strojů bych si dal pozor při vrtání do železa. To potřebuje pomalé otáčky, takže se vrtačka málo chladí. Takže vrtejte s přestávkami a občas vrtačku naprázdno protočte do nejvyšších obrátek, aby se ochladila," radí expert z firmy Bosch.

Do kovu jedině s chlazením, šetříte tím nástroj

Do kovu jedině s chlazením, šetříte tím nástroj

Vrtáky HSS-G mají samonaváděcí hrot, lépe se strefíte i při vrtání do oblin

Vrtáky HSS-G mají samonaváděcí hrot, lépe se strefíte i při vrtání do oblin

Připomíná také nutnost při vrtání do kovu mazat. "Kdybyste neměli olej ve spreji, který se pro tento účel prodává, použijte cokoliv. Pořád je to lepší než nic. I obyčejný olej na vaření životnost vrtáku prodlouží. Není tak odolný jako předepsaný olej, ale zato podle toho, že začne dýmit, dostane amatérský kutil o to dříve signál, že se vrták začíná přehřívat," doporučuje Jan Čarný. A ještě přidává tip pro vrtání do skla. "Z letitých zkušeností vím, že ideální je použít petrolej."

Autoři:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025