Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Za nejluxusnějšími lahůdkami rozveze gurmány Mňam Bus

  9:57aktualizováno  9:57
Ode dneška se budou v Praze po celý měsíc prodávat menu luxusních restaurací za stokorunové částky. Na degustační zájezdy po hlavním městě bude nově vozit speciální autobus. Luxusní jídlo za lidové ceny bude k mání ode dneška do 15. února ve dvaceti vybraných pražských restauracích.

Do Grand Restaurant Festivalu se zapojila i karlovarská restaurace Promenáda | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Jindy těžko finančně dostupné pokrmy zpřístupní Grand Restaurant Festival. Letošní ročník gurmánského svátku navíc obohatí Mňam Bus, který bude hosty vozit za degustacemi. Jezdit bude po dvou okruzích každou sobotu až do konce festivalu. Na každé trase přiveze speciální autobus hosty přímo ke třem ochutnávkám.

Na ochutnávku je 45 minut

"V první restauraci je sraz vždy ve tři čtvrtě na dvanáct, kdy hosté dostanou menu na celou trasu a přípitek. Od dvanácti hodin se degustuje v první restauraci a je na to 45 minut,“ popisuje výlet Mňam Busem Dominika Vrkotová z organizačního týmu festivalu. Okruh končí zhruba ve tři hodiny odpoledne.

"V poslední restauraci se navíc na závěr předvádí servírovací pivní rituál. Pivo je načepované do poháru bez pěny. Rozpěněno je až přímo před zraky hostů,“ prozradila Vrkotová, jak se festival bude s účastníky zájezdu loučit. Hosté dostanou i drobné dárky.

První trasa Mňam Busu začne v hotelu Mandarin Oriental, pokračovat bude přes Alcron a skončí v Obecním domě ve Francouzské restauraci Art Nouveau. Druhá startuje v restauraci Bellevue, zastaví se také v SaSaZu a konečná bude v Hergetově cihelně.

Ochutnáte maso pečené půl dne i bezedný kalíšek na saké

Každá z restaurací bude festivalové hosty lákat na vybrané pokrmy. Mezi nejluxusnější lahůdky patří například degustační menu Prezident hotelu Vltava, který nabídne plátky z vepřové panenky v omáčce z černých lanýžů, listový špenát na kari a rýži basmati. "Na památku si navíc hosté mohou odnést recepty jednotlivých festivalových pokrmů,“ doplnila další lákadlo Vrkotová.

Restaurace Miyabi, která se specializuje na sushi, má zase v plánu 6. a 7. února předvádět japonský tanec. "Kdo si v této restauraci koupí degustační menu za 600 korun, dostane bezedný cedrový kalíšek, do kterého bude gejša dolévat saké,“ uvedla jako novinku festivalu Vrkotová.

Asi nejzdlouhavější práci při přípravě ochutnávky budou mít kuchaři restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise. Uzený vepřový bok s kapustovou esencí a česnekovým pyré je totiž časově náročný na přípravu. Peče se při nízké teplotě sedmdesát stupňů až patnáct hodin. Všechna místa v této restauraci už jsou po celý festival zamluvena.

Místo v restauraci je nutné rezervovat na přesný den i čas na webu festivalu, kde zájemce získá rezervační kód. Tím se prokáže v restauraci. Cena za degustační okruh v Mňam Busu je necelé dvě tisícikoruny. Kdo si vybere jen návštěvu jedné z vybraných restaurací a vybere si kompletní menu, bude ho to stát šest set korun.



Témata: Praha, Vaření


Nejčtenější

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Další z rubriky

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Kuchař Jaroslav Sapík
Jím všechno, ale přepálený tuk mi páchne, říká šéfkuchař Jaroslav Sapík

Jí v podstatě všechno, hady i brouky, nesnědl by leda něco zkaženého. Ale vadí mu, když hned ve dveřích ucítí puch přepáleného omastku. „Okamžitě tak poznám,...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.