Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kdo chce chovat králíky na maso, musí je také umět zabít a stáhnout

  15:00aktualizováno  15:00
Králík pečený či na smetaně, od toho málokdo uteče. Ovšem zpracovat živého králíka, aby se dal v kuchyni takto připravit, to už dnes zdaleka každý neumí. A nejen neumí. Člověk odtržený od reality si mnohdy ani neuvědomuje, že maso se bez zabití živého tvora prostě získat nedá.

Nápadníci nové série Farmář hledá ženu, která běží každý páteční večer na televizi Prima, si svoje potenciální partnerky testují různě. A mnohdy na první pohled drsně, tedy alespoň z pohledu městského člověka. Jenže k životu na farmě porážka zvířat neodmyslitelně patří.

Není tedy divu, že farmář Jiří chce vědět, jak se dámy pozvané na jeho farmu budou tvářit na zabití a stahování králíka (celý akt najdete na videu).

Jak správně králíka zabít a stáhnout

Obecné rady k chovu králíků najdete v předchozím článku zde, králíkárny se totiž na řadě dvorků opět začínají objevovat. A když se vám podaří králíka vykrmit a zatoužíte dostat ho na talíř, musíte ho nejdřív zabít a stáhnout, bez toho to nejde. Základem je, že zabití musí být co nejméně stresující, bezbolestné a rychlé.

Fotogalerie

"Králíka je nejprve nutné omráčit zlomením vazu, což splní rychlá a přesná rána za uši. Ideálně nikoli rukou, ale například dřevěným topůrkem, rána je pak přesnější a silnější," radí Lenka Skoupá z pražského Toulcova dvora, kde chovají v podstatě veškerá hospodářská zvířata (více zde).

Pro úplnost dodává, že ve velkochovech používají omráčení elektrickým proudem s následným vykrvením. A nebo, podobně jako v menších chovech, jateční pistoli, míří přitom do mozkovny. Důležitý je i způsob manipulace s králíkem: "Buď ho můžete před omráčením podržet za zadní nohy a několikrát pohladit po zádech, aby se zklidnil. Nebo, pokud se používá jateční pistole, stačí zvíře přidržet rukou shora za hřbet." 

Po omráčení je potřeba králíka takzvaně vykrvit. "Podříznou se mu krkavice, což u dobře provedeného zlomení vazu většinou ani není nutné, protože králík vykrvácí z nosu a uší," vysvětluje Skoupá. A co je podle ní velmi důležité a na co pozor: "Zabíjení králíků podřezáváním bez předchozího omráčení není ze zákona možné."

Teprve poté, co je králík mrtvý, můžete přistoupit ke stahování a kuchání. Zda je zvíře mrtvé, poznáte spolehlivě podle nulové reakce očních bulev a nečinnosti srdce. Postup stažení králíka najdete na videu.

Kdo není vegetarián, jí maso z původně živých zvířat

Na Toulcově dvoře se s reakcemi typu "Jak je můžete opečovávat a pak zabít?" od návštěvníků setkávají poměrně často. Málokdo z nich je přitom vegetarián a s balíčkovým masem v supermarketu nebo na háku u řezníka nemá problém.

Jenže k chovu hospodářských zvířat prostě jejich zabití neodmyslitelně patří. "Pokud už někdo zvířata chová za tím účelem, že skončí na talíři, musí umět zvíře také správně a bezbolestně zabít. Protože teprve pak má jistotu, že se o něj nejen dobře staral po celý jeho život, ale že mělo i 'dobrou smrt'. Pokud toho nejsme schopni, je fajn mít po ruce alespoň hodného souseda, který to zvládne," konstatuje Lenka Skoupá.

To všechno je potřeba si uvědomit ještě předtím, než se člověk do chovu hospodářských zvířat pustí. Kdo chce pouze mazlíčky, těžko bude farmařit.

Případně lze jatečná zvířata, ať už kozy, ovce, skot nebo prasata, prodávat na jatka. "Musíte ale dopředu počítat s tím, že zvířata budou vystavena poměrně velkému stresu - nakládání na auta, doprava, vlastní vykládání na jatkách - a vlastně nevíme, jak rychle a dobře byla zabita," uzavírá Skoupá. S tím, že pokud někdo opravdu nemůže přenést přes srdce smrt zvířat, jedinou cestou je pro něj vegetariánství.

Autor:


Témata: kuchyně, Praha


Nejčtenější

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Další z rubriky

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Burger s trhaným masem
VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě velvyslanectví má vlastní zahrádku, kde s láskou pečuje o zeleninu,...  celý článek

Kukuřice je plná cenných živin. Využijte, že je její sezona, a grilujte o sto...
Jak grilovat kukuřičný klas, sezonní výživovou bombu. A jak ho vybírat

Grilovat jen tak v alobalu, nebo v hávu vlastních listů? Vyberte si sami. Návod z rubriky „Vaříme podle Koko“, která vychází v magazínu Víkend, nabízí celou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.