Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Začala sezona farmářských trhů, jako první zahájili na Kubáni

aktualizováno 
Farmářské trhy se v Praze začínají po zimě opět otvírat. Oproti loňsku jich letos přibude a nově je uspořádají například i v Ústí nad Labem či v Berouně.

Prodejce čerstvých i sušených hub Štěpán Hiršl má svůj stánek na Kubánském náměstí v Praze. Takto vypadala jeho nabídka během sezony. | foto:  Michal Šula, MAFRA

Mimo několika málo výjimek, například v holešovické tržnici nebo nákupním centru Fénix ve Vysočanech, farmářské trhy v hlavním městě přes zimu nefungovaly. Nyní se probouzejí ze zimního spánku.

Tržiště na Kubánském náměstí zahájilo v sobotu, od osmi ráno náměstí zaplnili první zájemci o domácí čerstvé suroviny. Trhy tu budou fungovat každé úterý, čtvrtek a sobotu. Prodává se zde zatím hlavně kořenová zelenina, brambory, salát ze skleníku či růžičková kapusta, které jsou vypěstované výhradně na rodinných farmách.

Na Kubáni budou tematické týdny

"Uvažujeme, že bychom na Kubáni zavedli přednášky s odborníky i s pěstiteli, kteří mají s ovocem či zeleninou zkušenosti a mohli by se o ně podělit s návštěvníky trhů," popisuje mluvčí Prahy 10 Jan Charvát.

Starosta Prahy 10 Milan Richter navíc jedná s italským kuchařem Emanuelem Ridim, který je známý z televizního pořadu o vaření.

"Chtěli bychom, aby sem třeba dvakrát za sezonu přišel a uvařil na trhu něco z čerstvých farmářských výrobků," říká starosta desáté městské části. Návštěvníci trhů by se také mohli dočkat týdnů zaměřených na právě dozrávající zeleninu či ovoce.

"Jeden z prvních týdnů by byl chřestový. Bude tedy víc stánků, kde bude možné tuto zeleninu nakoupit. A takto budeme pokračovat podle toho, jak plodiny budou dozrávat. Návštěvníci se tak mohou těšit třeba na jahodové či jablečné týdny," popisuje plány na letošek Charvát.

Na Vinohradech chystají kuchařské předváděčky

Další trhy budou otvírat postupně. Například na náměstí Jiřího z Poděbrad na Vinohradech ve středu 16. března. Pořadatelé připravují i pravidelnou kuchařskou show, při níž kuchaři z restaurací připraví česká jídla z českých surovin.

O tři dny později, v sobotu 19. března, začnou trhy na Vítězném náměstí v Praze 6 a budou se opakovat každou sobotu. "Absolutní novinkou je dětský koutek s živými zvířaty," říká Monika Dušková z pořadatelského sdružení Farmářské trhy. Rozšíří se i sortiment výrobků. V nabídce bude nově například bezlepková konopná mouka, pštrosí paštika nebo chlazené jehněčí maso.

V druhé polovině dubna pak v Praze přibude další tržiště na náplavce před Nemocnicí Na Františku a po letních prázdninách možná i na Tylově náměstí v Praze 2.

Užijí si a nakoupí i v jiných městech

Na přelomu dubna a května  začnou farmářské trhy v Opavě. V dubnu se trhy vrátí i do ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky.

Nově se trhy chystají ve dvou městech Ústeckého kraje. Jednou za dva týdny si na nich budou moci nakoupit obyvatelé Ústí nad Labem, jednou měsíčně pak lidé z Chomutova. V dubnu by stejnou příležitost měli dostávat i obyvatelé Berouna.

Aby se tržiště vyhnula minulým excesům, kdy nepoctiví prodejci vydávali průmyslově vyráběné suroviny za vlastní produkty, chystají nyní organizátoři trhů společně s ministerstvem zemědělství závazný kodex. Měl by zaručit, aby lidé nakupující na tržištích označených jako "farmářské" měli záruku, že kupují domácí a čerstvé potraviny.





Nejčtenější

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Pro vývoj kočky je nejdůležitější první rok.
U kotěte nepodceňte imunitní okno po šestém týdnu. Potřebuje vitaminy

Kočky patří mezi nejvybíravější zvířata, která si můžete domů pořídit. Domácí kočky jsou navíc závislé na stravě, kterou jim nabídnou jejich majitelé. Na trhu...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Další z rubriky

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Zapečenou směs před podáváním ozdobte trochou zeleného.
Pohlreich vaří vejce ve vejci. Pochoutku s ančovičkami a parmezánem

Možná jste nakoupili na Velikonoce více vajíček, než jste spotřebovali na vyfukování a barvení. Proto Zdeněk Pohlreich v posledním dílu Teď vaří šéf! ukázal...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.