Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Začala sezona farmářských trhů, jako první zahájili na Kubáni

aktualizováno 
Farmářské trhy se v Praze začínají po zimě opět otvírat. Oproti loňsku jich letos přibude a nově je uspořádají například i v Ústí nad Labem či v Berouně.

Prodejce čerstvých i sušených hub Štěpán Hiršl má svůj stánek na Kubánském náměstí v Praze. Takto vypadala jeho nabídka během sezony. | foto:  Michal Šula, MAFRA

Mimo několika málo výjimek, například v holešovické tržnici nebo nákupním centru Fénix ve Vysočanech, farmářské trhy v hlavním městě přes zimu nefungovaly. Nyní se probouzejí ze zimního spánku.

Tržiště na Kubánském náměstí zahájilo v sobotu, od osmi ráno náměstí zaplnili první zájemci o domácí čerstvé suroviny. Trhy tu budou fungovat každé úterý, čtvrtek a sobotu. Prodává se zde zatím hlavně kořenová zelenina, brambory, salát ze skleníku či růžičková kapusta, které jsou vypěstované výhradně na rodinných farmách.

Na Kubáni budou tematické týdny

"Uvažujeme, že bychom na Kubáni zavedli přednášky s odborníky i s pěstiteli, kteří mají s ovocem či zeleninou zkušenosti a mohli by se o ně podělit s návštěvníky trhů," popisuje mluvčí Prahy 10 Jan Charvát.

Starosta Prahy 10 Milan Richter navíc jedná s italským kuchařem Emanuelem Ridim, který je známý z televizního pořadu o vaření.

"Chtěli bychom, aby sem třeba dvakrát za sezonu přišel a uvařil na trhu něco z čerstvých farmářských výrobků," říká starosta desáté městské části. Návštěvníci trhů by se také mohli dočkat týdnů zaměřených na právě dozrávající zeleninu či ovoce.

"Jeden z prvních týdnů by byl chřestový. Bude tedy víc stánků, kde bude možné tuto zeleninu nakoupit. A takto budeme pokračovat podle toho, jak plodiny budou dozrávat. Návštěvníci se tak mohou těšit třeba na jahodové či jablečné týdny," popisuje plány na letošek Charvát.

Na Vinohradech chystají kuchařské předváděčky

Další trhy budou otvírat postupně. Například na náměstí Jiřího z Poděbrad na Vinohradech ve středu 16. března. Pořadatelé připravují i pravidelnou kuchařskou show, při níž kuchaři z restaurací připraví česká jídla z českých surovin.

O tři dny později, v sobotu 19. března, začnou trhy na Vítězném náměstí v Praze 6 a budou se opakovat každou sobotu. "Absolutní novinkou je dětský koutek s živými zvířaty," říká Monika Dušková z pořadatelského sdružení Farmářské trhy. Rozšíří se i sortiment výrobků. V nabídce bude nově například bezlepková konopná mouka, pštrosí paštika nebo chlazené jehněčí maso.

V druhé polovině dubna pak v Praze přibude další tržiště na náplavce před Nemocnicí Na Františku a po letních prázdninách možná i na Tylově náměstí v Praze 2.

Užijí si a nakoupí i v jiných městech

Na přelomu dubna a května  začnou farmářské trhy v Opavě. V dubnu se trhy vrátí i do ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky.

Nově se trhy chystají ve dvou městech Ústeckého kraje. Jednou za dva týdny si na nich budou moci nakoupit obyvatelé Ústí nad Labem, jednou měsíčně pak lidé z Chomutova. V dubnu by stejnou příležitost měli dostávat i obyvatelé Berouna.

Aby se tržiště vyhnula minulým excesům, kdy nepoctiví prodejci vydávali průmyslově vyráběné suroviny za vlastní produkty, chystají nyní organizátoři trhů společně s ministerstvem zemědělství závazný kodex. Měl by zaručit, aby lidé nakupující na tržištích označených jako "farmářské" měli záruku, že kupují domácí a čerstvé potraviny.





Nejčtenější

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku...
Truhlář dva roky vyráběl Jawu 250. Ze dřeva má i lanka, výplety a řetěz

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku vyrobil v měřítku 1:1 celodřevěný model motocyklu Jawa 250, zvaného pérák. Motocykl...  celý článek

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Někteří psi jsou pro kabelku přímo stvoření.
VIDEO: Osm nejroztomilejších psích plemen, které se vejdou do kabelky

Mezi malá plemena se obvykle řadí psi s kohoutkovou výškou zhruba do 30 cm a hmotností do 10 kg. Výběr redakce Playtváka mířil spíš ke spodní hranici tohoto...  celý článek

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Další z rubriky

Pečená jablka plněná rozinkami a mandlemi se skořicí a vanilkou
Pečená jablka s mandlemi a rozinkami jsou nepřekonatelná tečka na závěr

Sladká tečka, kterou připravil Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! je zároveň i tečkou za letošní řadou o grilování. Upekl jablka plněná sekanými...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.