Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Začaly podzimní výlovy, kaprů by na Vánoce mělo být dost

aktualizováno 
Až osmdesát procent ryb z některých jihočeských rybníků odnesla velká voda při letních povodních. Přesto ale bude podle rybářů kaprů na štědrovečerní stoly dost. Výrazně by se neměla měnit ani jejich cena.

Podzimní výlov | foto: Rybadomaci.cz

Na českých rybnících začaly podzimní výlovy. "Zatím jsme lovili Hlinský u Čejkovic a Štičí u Vlhlav. Právě na těchto rybnících, které uzavírají rybniční soustavy, se povodně hodně podepsaly. Ryby odpluly do řeky. Na ostatních místech v tuto chvíli nedokážeme situaci odhadnout," popsal ředitel Rybářství Hluboká nad Vltavou Vladimír Kaiser.

Se zdražováním nepočítají

Letošní výsledky společnosti nejvíc ovlivní výlov Bezdreva v Hluboké, kde příslušníci Petrova cechu zatáhnou sítě při Jihočeských rybářských slavnostech na konci října.

Výlov kaprů v Třeboni

"Původní plán byl 1,25 tisíce tun ryb. Uvidíme, zda ho nakonec splníme. Každopádně s výrazným zdražováním ryb nepočítáme," dodal Kaiser.

Celkem 327 z 540 rybníků, na kterých hospodaří, vyloví do konce listopadu Rybářství Třeboň. Každoročně vyprodukuje zhruba 3 200 tun ryb, z toho 2 300 právě na podzim.

"Nejvíce je samozřejmě kaprů, počítáme s dvěma tisíci tun. Zbytek tvoří vedlejší druhy, jako je amur, tolstolobik, štika nebo sumec," doplnil předseda představenstva společnosti Josef Malecha.

Atrakce pro veřejnost

Největší vodní plochou, na niž se tento podzim Třeboňští chystají, je Horusický Velký o rozloze 438 hektarů. Od 30. října do 2. listopadu budou lovit také nejstarší rybník Dvořiště u Dolních Slověnic na Českobudějovicku. "Tuto akci jsme pojali slavnostněji. Veřejnost zde bude moci sledovat rybářské řemeslo, ochutnat rybí speciality nebo si přímo na hrázi kapra koupit," pozval Malecha.

Za kilogram šupináče první třídy tu zájemci zaplatí 68 korun, výběrový bude o desetikorunu dražší. Podrobný program slavnosti najdou lidé na stránkách www.rybarstvi.cz.

Vezli je až na Oktoberfest

Výlov kaprů

Jako průměrný zatím hodnotí letošní rok blatenští rybáři, kteří začali s výlovy brzy, už v polovině září. Na jejich rybách si tak stihli pochutnat například návštěvníci pivního festivalu Oktoberfest v Mnichově.

"Přírůstky ryb jsou na úrovni, s níž jsme počítali. Na počasí si zatím nemůžeme stěžovat. Ani při povodních jsme nezaznamenali velké škody. Naopak jako každý rok máme problémy s kormorány a vydrami," shrnul obchodní náměstek společnosti Blatenská ryba Václav Milota.

Veřejnost pozval například na výlovy Buzického nebo Podkostelního rybníka v Putimi. Přímo na hrázích bude společnost prodávat kilogram kapra za 60 a 70 korun. Na sádkách si lidé připlatí desetikorunu.

Časový harmonogram výlovu vybraných vodních nádrží v České republice ve formátu PDF si můžete stáhnou TADY nebo jako přílohu pod hlavní fotografií článku.

Zdravé sladkovodní ryby

Kapr v remuládě.Jedna malá porce rybího masa (100 g) dodá lidskému tělu asi jednu třetinu až polovinu doporučované denní dávky bílkovin. Bílkovina z rybího masa není doprovázena tak vysokým množstvím tuků a cholesterolu, jako bílkovina v mase jatečních zvířat. Rybí tuk ze sladkovodních ryb je rovněž zdrojem zdravých mastných kyselin omega-3, které chrání organismus před vznikem srdečních a cévních onemocnění. Takže i pravidelná konzumace např. kapra může hrát důležitou roli v prevenci těchto onemocnění. Většina ryb obsahuje dostatek vitamínu B6, B12, vitamínu A a D. V rybím mase jsou i minerální látky – vápník, fosfor, draslík a jod.

Zdroj: Rybadomaci.cz


Autoři: ,




Nejčtenější

Pro vývoj kočky je nejdůležitější první rok.
U kotěte nepodceňte imunitní okno po šestém týdnu. Potřebuje vitaminy

Kočky patří mezi nejvybíravější zvířata, která si můžete domů pořídit. Domácí kočky jsou navíc závislé na stravě, kterou jim nabídnou jejich majitelé. Na trhu...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Hovězí steak s paprikou a žampiony.
Pohlreich se těší na jarní grilování, steak si udělal alespoň v kuchyni

Přestože se Zdeněk Pohlreich věnoval v současné řadě Teď vaří šéf! zdravé lehké kuchyni, uznává, že rozhodně není třeba zatratit pěkný kousek uleželého...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.