Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Začaly podzimní výlovy, kaprů by na Vánoce mělo být dost

aktualizováno 
Až osmdesát procent ryb z některých jihočeských rybníků odnesla velká voda při letních povodních. Přesto ale bude podle rybářů kaprů na štědrovečerní stoly dost. Výrazně by se neměla měnit ani jejich cena.

Podzimní výlov | foto: Rybadomaci.cz

Na českých rybnících začaly podzimní výlovy. "Zatím jsme lovili Hlinský u Čejkovic a Štičí u Vlhlav. Právě na těchto rybnících, které uzavírají rybniční soustavy, se povodně hodně podepsaly. Ryby odpluly do řeky. Na ostatních místech v tuto chvíli nedokážeme situaci odhadnout," popsal ředitel Rybářství Hluboká nad Vltavou Vladimír Kaiser.

Se zdražováním nepočítají

Letošní výsledky společnosti nejvíc ovlivní výlov Bezdreva v Hluboké, kde příslušníci Petrova cechu zatáhnou sítě při Jihočeských rybářských slavnostech na konci října.

Výlov kaprů v Třeboni

"Původní plán byl 1,25 tisíce tun ryb. Uvidíme, zda ho nakonec splníme. Každopádně s výrazným zdražováním ryb nepočítáme," dodal Kaiser.

Celkem 327 z 540 rybníků, na kterých hospodaří, vyloví do konce listopadu Rybářství Třeboň. Každoročně vyprodukuje zhruba 3 200 tun ryb, z toho 2 300 právě na podzim.

"Nejvíce je samozřejmě kaprů, počítáme s dvěma tisíci tun. Zbytek tvoří vedlejší druhy, jako je amur, tolstolobik, štika nebo sumec," doplnil předseda představenstva společnosti Josef Malecha.

Atrakce pro veřejnost

Největší vodní plochou, na niž se tento podzim Třeboňští chystají, je Horusický Velký o rozloze 438 hektarů. Od 30. října do 2. listopadu budou lovit také nejstarší rybník Dvořiště u Dolních Slověnic na Českobudějovicku. "Tuto akci jsme pojali slavnostněji. Veřejnost zde bude moci sledovat rybářské řemeslo, ochutnat rybí speciality nebo si přímo na hrázi kapra koupit," pozval Malecha.

Za kilogram šupináče první třídy tu zájemci zaplatí 68 korun, výběrový bude o desetikorunu dražší. Podrobný program slavnosti najdou lidé na stránkách www.rybarstvi.cz.

Vezli je až na Oktoberfest

Výlov kaprů

Jako průměrný zatím hodnotí letošní rok blatenští rybáři, kteří začali s výlovy brzy, už v polovině září. Na jejich rybách si tak stihli pochutnat například návštěvníci pivního festivalu Oktoberfest v Mnichově.

"Přírůstky ryb jsou na úrovni, s níž jsme počítali. Na počasí si zatím nemůžeme stěžovat. Ani při povodních jsme nezaznamenali velké škody. Naopak jako každý rok máme problémy s kormorány a vydrami," shrnul obchodní náměstek společnosti Blatenská ryba Václav Milota.

Veřejnost pozval například na výlovy Buzického nebo Podkostelního rybníka v Putimi. Přímo na hrázích bude společnost prodávat kilogram kapra za 60 a 70 korun. Na sádkách si lidé připlatí desetikorunu.

Časový harmonogram výlovu vybraných vodních nádrží v České republice ve formátu PDF si můžete stáhnou TADY nebo jako přílohu pod hlavní fotografií článku.

Zdravé sladkovodní ryby

Kapr v remuládě.Jedna malá porce rybího masa (100 g) dodá lidskému tělu asi jednu třetinu až polovinu doporučované denní dávky bílkovin. Bílkovina z rybího masa není doprovázena tak vysokým množstvím tuků a cholesterolu, jako bílkovina v mase jatečních zvířat. Rybí tuk ze sladkovodních ryb je rovněž zdrojem zdravých mastných kyselin omega-3, které chrání organismus před vznikem srdečních a cévních onemocnění. Takže i pravidelná konzumace např. kapra může hrát důležitou roli v prevenci těchto onemocnění. Většina ryb obsahuje dostatek vitamínu B6, B12, vitamínu A a D. V rybím mase jsou i minerální látky – vápník, fosfor, draslík a jod.

Zdroj: Rybadomaci.cz


Autoři: ,




Nejčtenější

Horoskop pro vaši zahradu, dům, koníčky a kondici pro rok 2017
Jaká bude letos konstelace pro vaši zahradu, domov, koníčky i kondici?

Novému roku vládne Slunce, které všestranně podporuje každou osobní aktivitu. Proto si MF nechala pro činorodé čtenáře DOMA DNES zpracovat celoroční horoskop....  celý článek

Nad některými zdejšími kuchařskými postupy ovšem zůstává šéfovi rozum stát.
VIDEO: Pohlreich v chomutovské Americe aneb biče, rakve a volejovky

Cesta do severočeského Chomutova odkrývá další variantu podoby českého restauračního podnikání. Dva bratři začali po roce 1989 se zastavárnou a investují do...  celý článek

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice
Čtenáři iDNES.cz mají radši hořčici než kečup a vypečenou chlebovou kůrku

Před časem jsme nechali čtenáře iDNES.cz zahrát si a hlasovat, jaké mají chutě. Zatímco děti často milují kečup, dospělí naprosto jednoznačně dávají přednost...  celý článek

Standardní balení, které by mělo vydržet zacházení na poště.
Lahev s vínem se vejde do schránky. Už nemusíte čekat na pošťáka

Parta nadšenců si oblíbila zásilkový prodej kvalitních vín přímo do domu. Jenže to musí být někdo doma, když chodí pošťák. Proto vymysleli lahve tak ploché,...  celý článek

Online festival Země na talíři: Válka osiv (trailer)
Baví vás jídlo? Filmaři zdokumentovali, jak se dostává na váš stůl

Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.