Podzimní výlov

Podzimní výlov | foto: Rybadomaci.cz

Začaly podzimní výlovy, kaprů by na Vánoce mělo být dost

  • 0
Až osmdesát procent ryb z některých jihočeských rybníků odnesla velká voda při letních povodních. Přesto ale bude podle rybářů kaprů na štědrovečerní stoly dost. Výrazně by se neměla měnit ani jejich cena.

Na českých rybnících začaly podzimní výlovy. „Zatím jsme lovili Hlinský u Čejkovic a Štičí u Vlhlav. Právě na těchto rybnících, které uzavírají rybniční soustavy, se povodně hodně podepsaly. Ryby odpluly do řeky. Na ostatních místech v tuto chvíli nedokážeme situaci odhadnout,“ popsal ředitel Rybářství Hluboká nad Vltavou Vladimír Kaiser.

Se zdražováním nepočítají

Letošní výsledky společnosti nejvíc ovlivní výlov Bezdreva v Hluboké, kde příslušníci Petrova cechu zatáhnou sítě při Jihočeských rybářských slavnostech na konci října.

Výlov kaprů v Třeboni

„Původní plán byl 1,25 tisíce tun ryb. Uvidíme, zda ho nakonec splníme. Každopádně s výrazným zdražováním ryb nepočítáme,“ dodal Kaiser.

Celkem 327 z 540 rybníků, na kterých hospodaří, vyloví do konce listopadu Rybářství Třeboň. Každoročně vyprodukuje zhruba 3 200 tun ryb, z toho 2 300 právě na podzim.

„Nejvíce je samozřejmě kaprů, počítáme s dvěma tisíci tun. Zbytek tvoří vedlejší druhy, jako je amur, tolstolobik, štika nebo sumec,“ doplnil předseda představenstva společnosti Josef Malecha.

Atrakce pro veřejnost

Největší vodní plochou, na niž se tento podzim Třeboňští chystají, je Horusický Velký o rozloze 438 hektarů. Od 30. října do 2. listopadu budou lovit také nejstarší rybník Dvořiště u Dolních Slověnic na Českobudějovicku. „Tuto akci jsme pojali slavnostněji. Veřejnost zde bude moci sledovat rybářské řemeslo, ochutnat rybí speciality nebo si přímo na hrázi kapra koupit,“ pozval Malecha.

Za kilogram šupináče první třídy tu zájemci zaplatí 68 korun, výběrový bude o desetikorunu dražší. Podrobný program slavnosti najdou lidé na stránkách www.rybarstvi.cz.

Vezli je až na Oktoberfest

Výlov kaprů

Jako průměrný zatím hodnotí letošní rok blatenští rybáři, kteří začali s výlovy brzy, už v polovině září. Na jejich rybách si tak stihli pochutnat například návštěvníci pivního festivalu Oktoberfest v Mnichově.

„Přírůstky ryb jsou na úrovni, s níž jsme počítali. Na počasí si zatím nemůžeme stěžovat. Ani při povodních jsme nezaznamenali velké škody. Naopak jako každý rok máme problémy s kormorány a vydrami,“ shrnul obchodní náměstek společnosti Blatenská ryba Václav Milota.

Veřejnost pozval například na výlovy Buzického nebo Podkostelního rybníka v Putimi. Přímo na hrázích bude společnost prodávat kilogram kapra za 60 a 70 korun. Na sádkách si lidé připlatí desetikorunu.

Časový harmonogram výlovu vybraných vodních nádrží v České republice ve formátu PDF si můžete stáhnou TADY nebo jako přílohu pod hlavní fotografií článku.

Zdravé sladkovodní ryby Jedna malá porce rybího masa (100 g) dodá lidskému tělu asi jednu třetinu až polovinu doporučované denní dávky bílkovin. Bílkovina z rybího masa není doprovázena tak vysokým množstvím tuků a cholesterolu, jako bílkovina v mase jatečních zvířat. Rybí tuk ze sladkovodních ryb je rovněž zdrojem zdravých mastných kyselin omega-3, které chrání organismus před vznikem srdečních a cévních onemocnění. Takže i pravidelná konzumace např. kapra může hrát důležitou roli v prevenci těchto onemocnění. Většina ryb obsahuje dostatek vitamínu B6, B12, vitamínu A a D. V rybím mase jsou i minerální látky – vápník, fosfor, draslík a jod. Zdroj: Rybadomaci.cz

,