Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Mladí milovníci pomalého jídla shánějí rozbité hrnky. Sázejí bylinky

aktualizováno 
Zachraň hrnek! je nejnovější akce odnože celosvětového hnutí Slow Food. Mladí nadšenci právě zaseli jarní bylinky do sadbovačů a na konci května je v sesbíraných hrníčcích udají na farmářských trzích.

Příznivci Slow Food Youth Network věří, že dobré jídlo je základním předpokladem plnohodnotného života. "Za dobrým jídlem se vždy skrývá příběh. Skvěle napsanou knihou, na níž se podíleli naši předci, příroda kolem nás a na které se podílíme i my," vyzývají.

Fotogalerie

Jednou ze zakladatelek pražské pobočky je i foodblogerka Anna Grosmanová, která se na blogu iDNES.cz cz proslavila projektem Vařím Sandtnerku, kdy se rozhodla postupně se provařit celou slavnou kuchařkou. Už je na receptu číslo 288, do čísla 1 500 má ještě daleko, zvlášť když mezi její hlavní aktivity patří studium na zemědělské fakultě, odkud ostatně pochází její parta spolunadšenců pro zásady Slow Food hnutí.

Dnes mají za sebou výsev bylinek a teď budou čekat, až se v půdě objeví první zelené výhonky. Mezitím by chtěli sbírat hrníčky. Mohou být staré, otlučené, s upadlými oušky, prostě takové, které máte dávno zastrčené hluboko v kredenci a nepoužíváte je, jen je vám líto je vyhodit. Sběrná místa najdete na internetových stránkách hnutí.

Jarní bylinky pak přesadí do hrnků a na dejvických farmářských trzích je 31. května prodají a vydělají si tak na rozvoj aktivit Slow Food. A nepotřebný hrníček tak poslouží dalším lidem.

Autor:




Nejčtenější

Klasické pařeniště v produkčních zahradách Pražského hradu
Skoro zapomenutá pařeniště jsou dokonalý systém pro pěstování zeleniny

Staří zahradníci používali pařeniště jako dokonalý systém na využití přírody ke snadnému pěstování v době, kdy tomu ještě přírodní podmínky nepřály....  celý článek

Pokud kořeny cibulky zabalíte do mechu, svažte je přírodním provázkem, lýkem...
Jaro si domů přineste s hyacinty, rozsvítí vám byt i náladu

Cibuloviny jsou doslova posly jara, tak si je užívejme, než se venku všechno opravdu poctivě zazelená a rozkvete. Z květinářství teď řezané tulipány, hyacinty...  celý článek

Model letounu F4U Corsair z 2. světové války ukazuje míru detailu dosažitelného...
Modely letadel, bojové techniky, aut i lodí. To byl Panthers Cup 2017

Velká modelářská výstava Panthers Cup letos proběhla už poosmé. V prostorách prosecké průmyslovky v Praze obdivovaly stovky modelů tisíce návštěvníků.  celý článek

Ošetřovatel v ZOO Dvůr Králové odstraňuje roh  samci nosorožce bílého jižního...
VIDEO: Královédvorská zoo kvůli pytlákům zkrátila rohy prvnímu nosorožci

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem začala odřezávat rohovinu svým nosorožcům. Odstraněním rohů chce snížit riziko útoku na zvířata. Jako první v...  celý článek

Novou stavebnici Nimuno můžete stříhat, tvarovat, lepit a kombinovat.
Chtěli si stavět lego i na stěně, vymysleli speciální elastickou pásku

Představte si, že byste mohli stavět stavebnicové kostky i na rohy a stěny pokoje či nábytku. Nebo třeba na svůj oblíbený snídaňový hrnek. Představy o tom, co...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační snímek
Pranostiky dávají létu naději, ale stejně je to věštění z křišťálové koule

V podstatě jsme všichni v šoku, že letošní lednová zima je, jak má být. A tak se ptáme, zda to bude mít vliv na nadcházející jarní a letní měsíce. Zda bude...  celý článek

V zahradnictví už testují odrůdy petúnií pro příští rok.
Petúnie si předpěstujte ze semen. Je to bezpečnější než řízkování

V únoru je čas začít myslet na zahradnickou sezonu. Zkuste si předpěstovat sazeničky petúnií, nebudete je pak po zmrzlých muset draze kupovat.  celý článek

Online festival Země na talíři: Válka osiv (trailer)
Baví vás jídlo? Filmaři zdokumentovali, jak se dostává na váš stůl

Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou...  celý článek

Palačinky z ovesných vloček
Palačinky z ovesných vloček

Sladká a zdravá rychlovka. :)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.