Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Mladí milovníci pomalého jídla shánějí rozbité hrnky. Sázejí bylinky

aktualizováno 
Zachraň hrnek! je nejnovější akce odnože celosvětového hnutí Slow Food. Mladí nadšenci právě zaseli jarní bylinky do sadbovačů a na konci května je v sesbíraných hrníčcích udají na farmářských trzích.

Příznivci Slow Food Youth Network věří, že dobré jídlo je základním předpokladem plnohodnotného života. "Za dobrým jídlem se vždy skrývá příběh. Skvěle napsanou knihou, na níž se podíleli naši předci, příroda kolem nás a na které se podílíme i my," vyzývají.

Fotogalerie

Jednou ze zakladatelek pražské pobočky je i foodblogerka Anna Grosmanová, která se na blogu iDNES.cz cz proslavila projektem Vařím Sandtnerku, kdy se rozhodla postupně se provařit celou slavnou kuchařkou. Už je na receptu číslo 288, do čísla 1 500 má ještě daleko, zvlášť když mezi její hlavní aktivity patří studium na zemědělské fakultě, odkud ostatně pochází její parta spolunadšenců pro zásady Slow Food hnutí.

Dnes mají za sebou výsev bylinek a teď budou čekat, až se v půdě objeví první zelené výhonky. Mezitím by chtěli sbírat hrníčky. Mohou být staré, otlučené, s upadlými oušky, prostě takové, které máte dávno zastrčené hluboko v kredenci a nepoužíváte je, jen je vám líto je vyhodit. Sběrná místa najdete na internetových stránkách hnutí.

Jarní bylinky pak přesadí do hrnků a na dejvických farmářských trzích je 31. května prodají a vydělají si tak na rozvoj aktivit Slow Food. A nepotřebný hrníček tak poslouží dalším lidem.

Autor:




Nejčtenější

Čokoládoví jedinci (pes vlevo) jsou nestandardní, přesto se však ve vrzích...
Tibetský teriér. Posvátný posel štěstí, který se jako teriér nechová

Tibetský teriér neboli „tibeťák“ je skvělým rodinným i sportovním společníkem. Jeho výrazným znakem je nádherná jemná srst, kterou zaujme na první pohled. V...  celý článek

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Kachny jsou učenlivé. Naučily se jíst malé ptáky, aby získaly lepší živiny

Divoké kachny se živí semeny, bobulemi, rostlinami a hmyzem, někdy i malými rybami. Britští vědci ale nedávno v Rumunsku poprvé „nachytali“ divoké kachny, jak...  celý článek

Další z rubriky

Zahradu u secesní vilky nedaleko Prahy se podařilo proměnit velmi citlivě. V...
Při proměně staré zahrady zachovejte duši místa, hledejte staré plány

Proměnit zahradu u starší vilky či zámečku, to není zrovna malé sousto. Přesto není třeba se bát i moderních prvků. Architekti v posledním dílu pořadu České...  celý článek

V téhle zahradě bude hodně práce.
Sedm kroků od zarostlé houštiny k upravené zahrádce. Jaké stroje to usnadní

Představte se, že jste koupili chalupu. Stavba je v pořádku, ale na zahradu už léta nikdo nesáhl, takže se proměnila v neprostupnou houštinu.  celý článek

Během léta vypadá zelená fasáda nezapomenutelně.
Zelená fasáda neslouží myším jako žebřík, naopak odvodňuje základy

Zděná fasáda domu nebo nevzhledná garáž vás nemusí trápit. Když si je necháte popnout zelenými rostlinami, dodáte zahradnímu zákoutí nový rozměr.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.