Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Začínáme s pedigem - květináč

  9:00aktualizováno  9:00
Calamus rotant je popínavá palmová rostlinka pocházející z pralesů jihovýchodní Asie. Její pruty se nazývají pedig. U nás jsou spíše známy pod svým českým názvem – ratan. A právě z těchto prutů upleteme náš první výrobek.
Pedig patří k nejpoužívanějším materiálům na výrobu dekorativních předmětů u nás. Pletou se z něj například košíky, ale i obaly na květináče a další ozdobné předměty. Díky poměrně velké pružnosti materiálu je práce s ratanem jednoduchá a snadná. Na trhu tak můžeme najít nábytek, různé dekorativní a užitečné předměty jako ošatky, krabičky, podnosy a jiné doplňky. 
Zalíbily se vám některé z těchto výrobků? Neutrácejte a vyrobte si je sami! Stačí vám k tomu alespoň trochu šikovnosti a především trpělivost.

Materiál
Pedig lze sehnat v různých průměrech a barvách, a to i na internetu. Pro vytvoření vlastního odstínu vám postačí barva na textil, kterou koupíte v každé drogerii.

Učíme se plést obal na květináč

 
gal1. Do dna budoucího obalu předvrtáte dírky, do nichž zasunete osnovy. Důležité je nechat přesah protažených vláken pod úroveň dna. To kvůli pevnému spojení dna se stěnami obalu. Protažená vlákna musí přesahovat o 7–9 cm. Záleží na vzdálenosti jednotlivých předvrtaných dírek.

gal2. Vlákna pedigu krátce máčejte ve vlažné vodě. Nenechávejte je tam ale příliš dlouho, jinak vlákna zešednou a zchlupatí.
 
3. Jakmile jsou osnovní vlákna dostatečně pružná, nastal čas pro ukotvení celé osnovy. Vlákno se ukotvuje tak, že provlékáte za osnovu, před osnovu, 2x za osnovu, poté před osnovu a opakujete za osnovu.
 
4. Boční stěny vytvoříte opletkem ze tří prutů. Založte za jednu osnovu jeden prut, za druhou osnovu druhý a za třetí osnovu třetí. Levým prutem jděte přes jednu, pak přes druhou osnovu, za třetí dovnitř a hned následující mezerou ven. A takto postupujte u všech tří prutů. Tímto způsobem opleťte celou výšku výrobku. 

galTvar výrobku udávají právě osnovní pruty. Při máčení a naklánění dovnitř nebo ven v průběhu oplétání se bude obal směrem nahoru zužovat nebo rozšiřovat

5.
Jestliže vám dojde prut, napojení není složité. Nový prut vložte do místa, kde by předešlý prut vycházel a pokračujte v práci. 
6. Po dosažení potřebné výšky opletku pedig zešikma zastřihněte, a to asi 3 cm za osnovou. Kulatými kleštičkami jemně narušte povrch pedigu a v místě stisku vlákno ohněte a zasuňte těsně pod osnovy. Tím je vlákno zakončené.
gal7. Aby celý obal působil pěkným dojmem, zvolte k jeho dokončení tzv. dvojitou taženou uzavírku. Pro zdvojení tažené uzavírky dávejte po pravé straně přístrky (nová vlákna). Zabodávejte je za sucha. Tlačte až ke dnu a poté zastřihněte do vhodné délky. Zdvojená vlákna postupně ohýbejte a proplétejte směrem před osnovu, za osnovu, opět před osnovu a o následující osnovu je opřete.

V posledním kroku zastřihněte konce jednotlivých vláken uzavírky těsně za osnovou, o kterou se zevnitř opírají.
Názornou ukázku najdete ve videu. Případné dotazy piště na adresu hobby@idnes.cz nebo navštivte rubriku Čtenáři radí.

. O Autorce

V Domě dětí a mládeže v Chomutově pracuje Jana Petriláková  od roku 1985. Práci s pedigem se věnuje 4 roky. Pro zájemce připravuje nepravidelné dílny, na kterých účastníci vytvářejí dílka podle svých představ. I úplný začátečník odejde z první schůzky s vlastním dílem a záleží jenom na něm, zda přijde příště.
Autoři:




Nejčtenější

Samice lemura mongoz se svým mládětem.
V ostravské zoo se narodilo vzácné mládě lemura mongoze, první v Česku

Příchod nové samice vzácného madagaskarského lemura loni na podzim znamenal pro chovatele v ostravské zoologické zahradě velkou naději na rozmnožení tohoto...  celý článek

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Unikátní sbírka karlovarských lázeňských pohárků, kterou spravuje Lukáš Lojín,...
Rodina má dva tisíce lázeňských pohárků, zaujaly i tým Guinessovy knihy

Když v roce 1951 kupoval karlovarský balneolog Jaroslav Dolina za tehdejších pět korun československých první karlovarský lázeňský pohárek, nemohl tušit, že...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Další z rubriky

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Takto by mělo vypadat správně rozpálené uhlí.
Devět pravidel při grilování. Stačí je dodržet a nemůžete se splést

Grilovací sezona už naplno propukla a možná i ti, kdo jsou v tomto oboru naprostí nováčci, se také odhodlají vyzkoušet své umění u grilu. Nabízíme krátké...  celý článek

Letní grilování iDNES.cz
SPECIÁL: Grilujte maso i zeleninu. Videorecepty a kuchařské triky

Ve zvláštní příloze věnované grilování najdete desítky chutných receptů na drůbež, ryby, pořádný steak i lehčí zeleninové pokrmy.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.