Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Začínáme s pedigem - květináč

  9:00aktualizováno  9:00
Calamus rotant je popínavá palmová rostlinka pocházející z pralesů jihovýchodní Asie. Její pruty se nazývají pedig. U nás jsou spíše známy pod svým českým názvem – ratan. A právě z těchto prutů upleteme náš první výrobek.
Pedig patří k nejpoužívanějším materiálům na výrobu dekorativních předmětů u nás. Pletou se z něj například košíky, ale i obaly na květináče a další ozdobné předměty. Díky poměrně velké pružnosti materiálu je práce s ratanem jednoduchá a snadná. Na trhu tak můžeme najít nábytek, různé dekorativní a užitečné předměty jako ošatky, krabičky, podnosy a jiné doplňky. 
Zalíbily se vám některé z těchto výrobků? Neutrácejte a vyrobte si je sami! Stačí vám k tomu alespoň trochu šikovnosti a především trpělivost.

Materiál
Pedig lze sehnat v různých průměrech a barvách, a to i na internetu. Pro vytvoření vlastního odstínu vám postačí barva na textil, kterou koupíte v každé drogerii.

Učíme se plést obal na květináč

 
gal1. Do dna budoucího obalu předvrtáte dírky, do nichž zasunete osnovy. Důležité je nechat přesah protažených vláken pod úroveň dna. To kvůli pevnému spojení dna se stěnami obalu. Protažená vlákna musí přesahovat o 7–9 cm. Záleží na vzdálenosti jednotlivých předvrtaných dírek.

gal2. Vlákna pedigu krátce máčejte ve vlažné vodě. Nenechávejte je tam ale příliš dlouho, jinak vlákna zešednou a zchlupatí.
 
3. Jakmile jsou osnovní vlákna dostatečně pružná, nastal čas pro ukotvení celé osnovy. Vlákno se ukotvuje tak, že provlékáte za osnovu, před osnovu, 2x za osnovu, poté před osnovu a opakujete za osnovu.
 
4. Boční stěny vytvoříte opletkem ze tří prutů. Založte za jednu osnovu jeden prut, za druhou osnovu druhý a za třetí osnovu třetí. Levým prutem jděte přes jednu, pak přes druhou osnovu, za třetí dovnitř a hned následující mezerou ven. A takto postupujte u všech tří prutů. Tímto způsobem opleťte celou výšku výrobku. 

galTvar výrobku udávají právě osnovní pruty. Při máčení a naklánění dovnitř nebo ven v průběhu oplétání se bude obal směrem nahoru zužovat nebo rozšiřovat

5.
Jestliže vám dojde prut, napojení není složité. Nový prut vložte do místa, kde by předešlý prut vycházel a pokračujte v práci. 
6. Po dosažení potřebné výšky opletku pedig zešikma zastřihněte, a to asi 3 cm za osnovou. Kulatými kleštičkami jemně narušte povrch pedigu a v místě stisku vlákno ohněte a zasuňte těsně pod osnovy. Tím je vlákno zakončené.
gal7. Aby celý obal působil pěkným dojmem, zvolte k jeho dokončení tzv. dvojitou taženou uzavírku. Pro zdvojení tažené uzavírky dávejte po pravé straně přístrky (nová vlákna). Zabodávejte je za sucha. Tlačte až ke dnu a poté zastřihněte do vhodné délky. Zdvojená vlákna postupně ohýbejte a proplétejte směrem před osnovu, za osnovu, opět před osnovu a o následující osnovu je opřete.

V posledním kroku zastřihněte konce jednotlivých vláken uzavírky těsně za osnovou, o kterou se zevnitř opírají.
Názornou ukázku najdete ve videu. Případné dotazy piště na adresu hobby@idnes.cz nebo navštivte rubriku Čtenáři radí.

. O Autorce

V Domě dětí a mládeže v Chomutově pracuje Jana Petriláková  od roku 1985. Práci s pedigem se věnuje 4 roky. Pro zájemce připravuje nepravidelné dílny, na kterých účastníci vytvářejí dílka podle svých představ. I úplný začátečník odejde z první schůzky s vlastním dílem a záleží jenom na něm, zda přijde příště.
Autoři:




Nejčtenější

Ani ne dvouletý stafbulík Shadow kočičí exkrementy miluje, sbírá je po zahradě....
Když chodí váš pes hodovat do kočičího záchodu, měli byste to řešit

V nejedné domácnosti se sejde pes s kočkou a na venkově stačí, když vám chodí na zahradu kočka od sousedů a záliba psů v požírání kočičích hovínek může mít...  celý článek

Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší.
Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z...  celý článek

Mršina, která zbyla po hodování vlků, je v zasněžené krajině spoutané mrazem...
VIDEO: Když sýkorky hodují na mršině, co zbyla po nočním lovu vlků

V lesích Podkarpatského vojvodství v Polsku se podařilo zachytit hodování sýkorek, nikoliv ovšem na krmítku. Aby přežily tuhou zimu, potřebují se pořádně...  celý článek

Ajabu je nesmírně komunikativní a návštěvníci ho přitahují jako magnet. U skla...
VIDEO: Malý Ajabu je asi největší ďáblík z pražských gorilích mláďat

Je mu osm měsíců, vlastně je to takové batole. Matka Shinda ho sice stále sleduje, ale jinak je gorilí kluk Ajabu poměrně samostatný a nebojácný chlapík. Do...  celý článek

Z takového stolu by měl vegetarián radost.
Jaká strava je k půdě nejšetrnější? Vegani skončili až za vegetariány

Vezměte hektar půdy a zkuste z něj celý rok živit jednoho člověka. Podle amerického průzkumu na tom bude nejlíp ten, kdo odmítá maso, ale dá si mléčné výrobky...  celý článek

Rychlý venkovský hrnec pro celou rodinu
Rychlý venkovský hrnec pro celou rodinu

Nakrmte rodinu s minimální námahou.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.