Začínáme s pedigem - květináč - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Začínáme s pedigem - květináč

  9:00
Calamus rotant je popínavá palmová rostlinka pocházející z pralesů jihovýchodní Asie. Její pruty se nazývají pedig. U nás jsou spíše známy pod svým českým názvem – ratan. A právě z těchto prutů upleteme náš první výrobek.
Pedig | (3:44)
Pedig patří k nejpoužívanějším materiálům na výrobu dekorativních předmětů u nás. Pletou se z něj například košíky, ale i obaly na květináče a další ozdobné předměty. Díky poměrně velké pružnosti materiálu je práce s ratanem jednoduchá a snadná. Na trhu tak můžeme najít nábytek, různé dekorativní a užitečné předměty jako ošatky, krabičky, podnosy a jiné doplňky. 
Zalíbily se vám některé z těchto výrobků? Neutrácejte a vyrobte si je sami! Stačí vám k tomu alespoň trochu šikovnosti a především trpělivost.

Materiál
Pedig lze sehnat v různých průměrech a barvách, a to i na internetu. Pro vytvoření vlastního odstínu vám postačí barva na textil, kterou koupíte v každé drogerii.

Učíme se plést obal na květináč

 
gal1. Do dna budoucího obalu předvrtáte dírky, do nichž zasunete osnovy. Důležité je nechat přesah protažených vláken pod úroveň dna. To kvůli pevnému spojení dna se stěnami obalu. Protažená vlákna musí přesahovat o 7–9 cm. Záleží na vzdálenosti jednotlivých předvrtaných dírek.

gal2. Vlákna pedigu krátce máčejte ve vlažné vodě. Nenechávejte je tam ale příliš dlouho, jinak vlákna zešednou a zchlupatí.
 
3. Jakmile jsou osnovní vlákna dostatečně pružná, nastal čas pro ukotvení celé osnovy. Vlákno se ukotvuje tak, že provlékáte za osnovu, před osnovu, 2x za osnovu, poté před osnovu a opakujete za osnovu.
 
4. Boční stěny vytvoříte opletkem ze tří prutů. Založte za jednu osnovu jeden prut, za druhou osnovu druhý a za třetí osnovu třetí. Levým prutem jděte přes jednu, pak přes druhou osnovu, za třetí dovnitř a hned následující mezerou ven. A takto postupujte u všech tří prutů. Tímto způsobem opleťte celou výšku výrobku. 

galTvar výrobku udávají právě osnovní pruty. Při máčení a naklánění dovnitř nebo ven v průběhu oplétání se bude obal směrem nahoru zužovat nebo rozšiřovat

5.
Jestliže vám dojde prut, napojení není složité. Nový prut vložte do místa, kde by předešlý prut vycházel a pokračujte v práci. 
6. Po dosažení potřebné výšky opletku pedig zešikma zastřihněte, a to asi 3 cm za osnovou. Kulatými kleštičkami jemně narušte povrch pedigu a v místě stisku vlákno ohněte a zasuňte těsně pod osnovy. Tím je vlákno zakončené.
gal7. Aby celý obal působil pěkným dojmem, zvolte k jeho dokončení tzv. dvojitou taženou uzavírku. Pro zdvojení tažené uzavírky dávejte po pravé straně přístrky (nová vlákna). Zabodávejte je za sucha. Tlačte až ke dnu a poté zastřihněte do vhodné délky. Zdvojená vlákna postupně ohýbejte a proplétejte směrem před osnovu, za osnovu, opět před osnovu a o následující osnovu je opřete.

V posledním kroku zastřihněte konce jednotlivých vláken uzavírky těsně za osnovou, o kterou se zevnitř opírají.
Názornou ukázku najdete ve videu. Případné dotazy piště na adresu hobby@idnes.cz nebo navštivte rubriku Čtenáři radí.

. O Autorce

V Domě dětí a mládeže v Chomutově pracuje Jana Petriláková  od roku 1985. Práci s pedigem se věnuje 4 roky. Pro zájemce připravuje nepravidelné dílny, na kterých účastníci vytvářejí dílka podle svých představ. I úplný začátečník odejde z první schůzky s vlastním dílem a záleží jenom na něm, zda přijde příště.
Autoři:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025